Lukk søk

Fjordkraftligaen

February 23, 2021

- Vi savner dette like mye som spillerne

Dommerfamilien har hatt en litt annen utfordring enn spillerne under pandemien. Savnet etter å dømme kamper er stort også for de i sebrastriper, ifølge dommersjef Geir Thomas Olsen og Tommy Søstumoen.

I kjølevannet av at spillere og klubbene har uttalt seg i media angående oppstarten av Fjordkraft-ligaen så har dommerne og dommersjef Geir Thomas Olsen holdt seg tilbakelent.

- Både dommerne og jeg er godt skolerte til å ikke uttale oss til media, forteller han humoristisk.

Følger opp dommerne

For det har ikke bare vært spillere som har blitt smittet av covid-19 denne sesongen. De beryktede romjulskampene i Østfold gjorde til at også dommer Robert Hallin og flere i hans kvartett ble smittet.

- Hvordan håndterte dere den situasjon, Olsen?

- I likhet med at spillere blir fulgt opp av sine klubber så gjorde vi det også med vår dommerfamilie. Det ble digitale møter med landslagslegen som stilte opp for våre dommere med spørsmål og svar. Det var viktig for oss å ivareta den lille dommerfamilien vi er i Norge, når slike ting oppstår. Heldigvis så har de fleste kommet seg tilbake til normalen. Dessverre er det én dommer som ikke er 100 prosent ennå, svarer han forsiktig.

Det har vært ulike restriksjoner hos klubbene, og hos dommerne har det også blitt gjort endringer slik at de kunne minimere smitten.

- Ja, det stemmer. Vi greier jo ikke å eliminere den, men vi har prøvd å minimere den.

- På hvilken måte?

- Til vanlig har dommere kjørt samme bil så godt det har latt seg gjøre, men nå har de fått tilbud om å kjøre hver sin bil. Og på de lange reisene så har dommerne fått lov til å få enkeltrom på hoteller. Folk må ikke glemme at våre dommere i Fjordkraft-ligaen ikke er helttidsprofesjonelle, så det har vært en kabal dette her. Men dessverre så fikk vi ikke lov til å starte opp igjen.

Dommersjefen forklarer at det var en gjeng med triste dommere da beskjeden fra regjeringen kom om at det ikke ble åpning for ishockeyen.

- Ja, de gleder jo seg på samme måte som spillerne. De elsker jo å dømme, og sporten. Så savnet etter å dømme ishockeykamper er veldig stort hos alle dommerne føler jeg.

- Dere har jo evalueringsmøte, fysiske tester og samtaler. Hvordan har dere greid å opprettholde dette i denne perioden?

- I likhet med mange andre så har også vi tatt i bruk digitale møter. Og det handler ikke bare om å ha regelmøter, men viktig at det gode sosiale vi har opparbeidet i mange år også blir vedlikeholdt. Og derfor har vi kjørt litt Kahoot med ulike dommere i Norge. Det har vært vellykket.

Avslutningsvis så skulle gjerne dommersjefen hatt mer tid og ressurser til å opprettholde kontakten med klubbdommerne.

- Ja, det skulle vi ønsket. Og vi kommer til å bruke mye mer ressurser rundt rekruttering og tettere samarbeid med både klubb og klubbdommere etter covid-19. Forhåpentligvis så kan kanskje denne pausen gi oss en "dommerboost", i form av at flere ønsker å bli dommere. Det hadde vært veldig hyggelig.

Et stor savn

En av Fjordkraft-ligaens mest rutinerte dommere, Tommy Søstumoen, sitter på hjemmekontor når vi snakker med han via telefonen. Og den blide dommeren legger ikke skjul på at savnet etter å dømme kamper er utrolig stort.

- Savnet er der, uten tvil. Og ekstra trist er det at ligaen ble stengt ned i januar og nå i februar, siden de ordentlige morsomme kampene spilles i den tiden hvor det ytes litt ekstra inn mot et sluttspill. Vi pleier å si at vi i dommerfamilien er det "11-laget" i ligaen, så savnet er like stort for oss dommerne, som det er for spillerne.

Søstumoen bruker sin hytte på Trysil som hjemmekontor i disse tider og forteller at han var på vei til å finne frem skøytene og fløyta forrige fredag.

- Jeg trodde virkelig at det skulle åpnes igjen. Og da hadde jeg vært klar. Og i likhet med spillere og andre dommere så ble jeg kjempetrist da nyheten kom om at vi ikke fikk lov til å begynne igjen.

Hamar-gutten har ikke hatt covid-19, og sier til nitten.no at han har full tiltro til folkehelsemyndighetene.

- Det føler jeg er å viktig å få frem i denne triste sagaen. Jeg har full respekt for de personene som sitter å bestemmer dette. De har ingen enkel jobb, og de som tar disse avgjørelsene stoler jeg fullt og helt på, og avslutter med at han ikke har hatt covid-19.

Skryter av dommerfamilien og forbundet

- Geir Thomas Olsen skryter veldig av samholdet til dere dommere under denne pandemien. Hvordan føler du at kjemien og samholdet har utviklet seg for dere aktive dommere?

- Dommerkomiteen og forbundet har vært fantastiske. Alle lag har et støtteapparat som følger spillerne hver dag, men vi har på en måte ingen coach som følger oss på samme måte, hvis du forstår. Derfor har det blitt litt mer digitale møter og vi har måtte føre treningsdagbok, slik at også vi dommerne holder oss i form.

- Er vel bare blanke sider i den treningsdagboken, Tommy?

- Hehe, nei den er fylt opp med masse skiturer fra Trysil, også har joggeskoene blitt brukt når værmeldingen har spilt på lag. Vekta har holdt seg, og jeg kommer fortsatt veldig lett ned i spagaten, forteller han humoristisk og sikter til da han under winter classic gikk ned i spagaten på direktesendt tv.

Sønnen er også dommer i Fjordkraft-ligaen

Det som mange ikke vet er at Tommy Søstumoen har tvillinggutter som også dømmer ishockey. Hvor han ene er hoveddommer i 1. divisjon, og han andre dømmer sammen med sin far i Fjordkraft-ligaen som linjedommer.

At de to dømmer sammen ser han på som helt uproblematisk.

- Når vi sammen er i en kvartett så blir det ikke "pappa", da blir det Tommy. Og det samarbeidet og forholdet vi har på isen har fungert veldig bra. Han er en dyktig linjedommer som har en fin fremtid foran seg.

- Tenk om det blir "far og sønn" som hoveddommere, hvor kult hadde ikke det vært?

- Tanken har slått meg faktisk, og da har jeg faktisk vurdert å legge opp sier han lattermildt.

Men blir fort alvorlig når det kommer til fremtiden til guttene. Der forteller han at begge synes det er gøy, og det hadde vært utrolig artig som far og dommer å se guttene sine dømme i Fjordkraft-ligaen sammen i fremtiden.

Fremover så håper og tror den rutinerte dommeren at det blir en slags avslutning på denne sesongen uansett.

- Ja, en slags avslutning på sesong tror jeg det blir. Men når og hva tør jeg ikke ikke å spå. Jeg krysse fingrene for at alle som driver med idrett kan starte opp igjen snart. Det utrolige engasjementet hos unge og voksene når det gjelder idrett er kanskje det største savnet jeg har under denne pandemien.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form