Lukk søk

Elitehockeyligaen

July 16, 2021

Tid for landslagssamling - Storhamar sender flest spillere

U16, U18 og U20-landslaget møtes i begynnelsen av august for ulike tester på Norges Idrettshøyskole. Vi har tatt en titt på hvilke klubber som fostrer de ulike landslagsspillerne.

Det har vært et tungt år for våre U-landslag, etter at de fleste haller ble stengt og mesterskap måtte avlyses under pandemien. U20-landslaget har møttes tidlig i juni, og nå følger både U16 og U18 landslagene etter med ulike fysiske tester i begynnelsen av august.

Vi har tatt en titt på moderklubbene til de ulike spillerne, og finner her stort sprik blant de store lagene i Fjordkraft-ligaen.

Storhamar er i særklasse den klubben som sender av gårde flest spillere som har Hamar-klubben som sin moderklubb. Hele 15 spillere på de ulike landslagene har Storhamar som moderklubb, noe som tilsier at det jobbes bra i ungdomsavdelingen på Hamar. På østlandet må det jobbes hardere hvor Sparta har fostret opp fem spillere, og Stjernen tre. Samme gjelder Lillehammer som også har tre spillere som har klubben fra OL-byen som moderklubb.

I 1.divisjon så bekreftes det at ungdomsavdelingen på Lørenskog jobber riktig. Klubben har uttalt til nitten.no tidligere at de ønsker å gi sine unggutter sjansen i årene som kommer. Det kan fort lønne seg, siden de har 10 uttatte spillere fordelt på de ulike landslagene.

Fra Stavanger-område finnes det flere små klubber inkludert Oilers. Vestlands-hockeyen har fostret opp 10 spillere. I Midt-Norge finner vi Trondheim som har hatt ulike navn på sine klubber som har befunnet seg i Leangen Ishall i mange år. Fra bartebyen kommer det ni spillere på samling i august.

Frisk Asker og Vålerenga sender åtte og Manglerud Star ni. Ekstra gøy er at Holmen ishockey har fem representanter.

Stolte på Hamar

Daglig leder i Storhamar Yngres, Pål Morken er en stolt da nitten.no ringte han fredag formiddag.

- Naturligvis er vi fryktelig stolte over at vi har 15 spillere på de ulike landslagene. Vårt mål er å gi et tilbud til alle de som ønsker å spille i Storhamar, også de som ønsker å satse.

Storhamar sender flere spillere på landslagssamling enn hva Østfold-klubbene Stjernen, Sparta og Comet gjør til sammen. Noen svar på hvorfor det blir sånn, har han ikke.

- Først og fremst så tenker jeg at dette ikke er noen konkurranse. Vi har fokus på det arbeidet vi gjør, og ønsker å legge til til rette for alle. Arbeidet i ungdomsavdelingen er ikke noe du snur på et år. Nå får vi fire heltidsansatte i ungdomsavdelingen og omsetter for 14 millioner i bredde-hockeyen på Hamar, bekrefter daglig leder

Mange av de ulike klubbene sender lagene sine på ulike cuper i Oslo og Sverige. Det prøver de å begrense på Hamar.

- Dette har vi gjort grunnet at vi ønsker å favne alle i barneidretten. Alle skal få være med, forteller Morken som kan fortelle at de fleste spiller fotball på sommeren og hockey på vinter på Hamar.

«Gul og blå tråd»

Anders Kolbuholen starter i sin nye jobb som utviklingsleder for ungdom i klubben, og kan fortelle om store årskull nedover i Storhamar-systemet.

- Det jobbes og har blitt jobbet bra dem siste årene. Vi har blant annet 46 spiller som er født i 2009 og 64 spillere i 2012-kullet, forteller Kolbuholen som også tar over ansvaret for U16-laget til Hamar-klubben.

Kolbuholen forteller også at det finnes god kompetanse i lagene nedover i systemet, hvor målet er å utvikle flere spillere til elite-avdelingen i klubben.

- Kompetansen er det ingenting å si på. Tidligere spillere som har barn i klubben og ikke, har bidratt for å få opp kvaliteten i ungdomsavdelingen, fortsetter den kommende U16 treneren..

- Hos oss i Storhamar ønsker vi at vi skal være flest mulig, lengst mulig. Med dette målet så skal det ikke spille noen rolle om du er supergod eller om du akkurat har begynt å stå på skøyter.

Skryter av Anders Gjøse og Mads Hansen

At det gror godt i Storhamar beviser landslagsuttaket på. 15 spillere er innkalt på de ulike landslagene, og i fjor fikk flere Storhamar-unggutter sjansen på A-laget. Det varmer hockey-hjertet til Anders Kolbuholen som har vært trener i Storhamar de siste 20 årene.

- Jeg blir ufattelig glad over at Anders Gjøse gir dem sjansen i samråd med sportssjef Mads Hansen. Det har som i likhet med mange andre klubber i Norge vært et anstrengt forhold mellom Ung og Elite i noen år, og med en Gul/Blå tråd så blir dette bra, forteller han som også legger til at han forstår at Storhamar ikke bare kan ha unggutter på laget.

- Tar du Østfold som et eksempel, så har du flere klubber å velge mellom. Hos oss er det Gjøvik (1.divisjon) og Lillehammer som er nærmeste nabo. Og sistnevnte er jo en rival, forteller han humoristisk.

Mange klubber ønsker at sine unggutter skal være lengst mulig i sin klubb. Det har Kolbuholen en annen oppfatning av.

- Jeg tenker at hvis vi sender tre unggutter til utlandet i hvert år, så er det en klapp på skuldra for den jobben vi gjør og har gjort. Målet vil alltid være å sende dem til de gode ligaene i utlandet. Det vil gi et godt signal til klubben. Vi gjør dette for landet, gjør vi ikke? avslutter Kolbuholen.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form