Landslaget

May 25, 2021

Nilsens VM-analyse: Gi målvaktene bedre forutsetninger

Hockeyekspert Tor Nilsen mener nok en svak midtperiode ødela for et norsk lag han mener må gi målvaktene bedre forutsetninger for å stå frem som matchvinnere.

1. periode (1-1):

Oppsummering: Kampen startet i høyt tempo hvor begge lag satte fart på skøytene og press på motstanderen over hele banen. Norge lyktes godt med nettopp dette og etter å ha satt press på det finske forsvaret, så gjorde målvakten en feil. Han spilte pucken til Michael Haga som sendte den videre til Mathias Olimb som scoret fra kort hold. Norge i ledelsen et og et halvt minutt inn iperioden.

Norges spillere gikk mye på skøyter og var kvikke i beina noe som førte til at laget var i god balanse. Det førte også til at Finland ikke kom til mange skudd.

Finland fikk et par litt lange angrep, men Norge forsvarte seg godt og finnene kom ikke gjennom med pucken mot det norske målet. Etter rundt 15 minutter scoret likevel Finland etter at Tommy Kristiansen ikke klarte å komme seg tett nok opp i den finske backen eller være i skuddbanen. Her viste også den finske backen gode ferdigheter og fikk lagt pucken inn på det norske målet. Der har finnene skapt trafikk med flere spillere og pucken snek seg forbi Jonas Arntzen.

Det var en jevnspilt periode der Norge hang godt med. Finland skapte kun fem skudd - noe som er et bevis på hvor godt det norske forsvarsspillet var. Nøkkelen ble å være i balanse og unngå de kvikke finske spillevendingene.

2. periode (0-2):

Oppsummering: Norge va ikke påskrudd fra start i denne perioden og Finland utnytter dette umiddelbart. To norske spillere skled til spillerboksen for å bytte mens Finland hadde pucken og var i ferd med å starte en kontring. Norge havnet da i en stor én mot to-situasjon der Finland kom i høyt tempo med pucken inn mot det norske målet.

Det ble da vanskelig for Christian Kåsastul, som nå var den eneste norske forsvarspilleren igjen, å sette press på puckfører. Han fikk god nok tid til å sikte seg inn og sette pucken i nettet. Norge må ikke gi bort innsiden og heller tvinge de til å spille pasninger på utsiden av det norske forsvaret.

3-1 kom like etterpå, og Norge havnet nok en gang på etterskudd etter et dårlig spillerbytte. Det er ekstra viktig å gjøre bedre spillerbytter i 2. periode da det er lenger vei til spillerboksen. Ved feil spillerbytter blir det mye ledig plass i midten av banen - noe finnene utnyttet med en lang pasning og spiller over det norske forsvaret på en enkel måte. Finland hadde også en klar strategi med å legge igjen en spiller høyt i banen på motsatt side, som førte til at de kunne vende spillet raskt. Slike feil kan ikke Norge gjøre om det skal vinnes kamper på dette nivået.

Det ble helt avgjørende å få stabilisert spillet og komme seg inn i kampen igjen slik at det ikke rant av gårde som i Tyskland-kampen. Etter hvert greide Norge å rykke seg opp noe og slapp unna flere baklengsmål denne perioden, men Finland tok så definitivt over kommandoen.

3. periode (1-2):

Oppsummering: Norge scoret et flott kontringsmål der Sondre Olden fant Mathias Trettenes som havnet i en to mot én-situasjon sammen med Tobias Lindström. Den finske backen gamblet og forsøkte å sette press på Trettenes som elegant servere pucken til Lindström som scoret sikkert. Scoringen var ganske lik den som samme formasjon lyktes med mot Italia.

Finland økte til 4-2 i kampens første overtallsspill og her gikk pucken veldig fort der Jonas Arntzen var sjanseløs på en pasning og et direkte skudd, som kom gjennom den norske boksen.

5-2 kom da Finland kjørte en god kontring og kom med stor fart inn mot det norske målet. Det ble tatt et skudd fra kanten som Arntzen reddet, men returen ble enkelt og uforstyrret satt i det åpne målet. Her må det norske forsvarsspillet være mye sterkere og ta bort den spilleren som kom inn på retur.

Oppsummering:

Det ble litt som i kampen mot Tyskland;  en god 1. periode, men hvor Norges 2. periode ødela litt av muligheten til å ta poeng. Norge startet 3. periode på en positiv måte og fikk en scoring som ga håp. Finland er et veldig sterkt lag, og Norge gjorde egentlig en ganske god kamp, men det gjelder å unngå de grove feilene som ble gjort i forkant av baklengsmålene.

Det slippes inn to mål ved dårlige spillerbytter som burde hvert unngått. De to målene føles unødvendige. Det fører til at det ikke er noe særlig mer å gå på da Norge ikke er et lag som normalt scorer veldig mange mål og er avhengig av å vinne sine kamper på dette nivået med å holde antall baklengsmål nede.

Så langt synes jeg ikke målvaktene har fått gode nok forutsetninger for å kunne stå frem som matchvinnere. Norge er litt avhengig av det for å kunne ta poeng fra de beste nasjonene i VM, og da må motstanderne få færre målsjanser. Det kan også ryddes enda bedre unna foran eget mål og her kan backene være litt mer hensynsløse i duellspillet. Kommer dette på plass så har Norge en god mulighet til å ta poeng i kampene som kommer fremover i dette VM.