Landslaget

May 28, 2021

Nilsens VM-analyse: Fikk lite istid da kampen skulle avgjøres

Hockeyekspert Tor Nilsen er skeptisk til noen av disponeringene i det norske laget mot slutten av kampen mot Latvia.

1. periode (2-1):

Oppsummering: Kampen bølget litt frem og tilbake uten at det ble skapt noe store målsjanser. Fem minutter inn i perioden var Norges mest produktive formasjon med Mathias Trettenes, Tobias Lindström og Sondre Olden i angrepssonen. Olden fikk god tid og plass med pucken, og han tok et bra valg da han tok seg rett inn på det latviske målet og presset pucken i mål.

Norge slet etter dette med å holde pucken i laget - noe som førte til korte angrep og kontringer imot. Det førte til at Latvia tok over initiativet i kampen og skapte noen målsjanser. Henrik Haukeland fortsatte sitt gode spill fra Canada-kampen og så trygg og god ut i det norske målet.

Etter nok et pucktap måtte Haukeland kapitulere og det sto 1-1. Norge måtte opp mange hakk og gjøre smartere valg med puck på vei opp i banen for å endre kampbildet. Latvia styrte nå kampen og det ville ikke kunne holde om Norge fortsatte å by på så mange målsjanser. Latvia fikk også en kjempesjanse alene med Haukeland som nok en gang reddet laget med en stor redning. Latvia var ikke like hissige på å oppsøke det norske målet som Canada, og endte ofte opp med å forsøke å spille seg inn - noe som førte til at Norge ikke ble testet like hardt i duellspillet rundt eget mål.

Med rundt fire minutter igjen av perioden tok Latvia ledelsen fullt fortjent, og det norske laget hang på tauet som en utslitt bokser i ringen. Her måtte det endringer til ellers ville Latvia kunnet punktere. Olden skapte nok en god mulighet mot slutten av perioden, men den latviske målvakten gjorde en god redning.

Det norske laget fremsto med dårlig disiplin i forhold til valg både med og uten puck. Dette har vært varemerket til landslaget i mange år - noe som har gitt gode resultater. Det førte til at det blir stor strekk mellom lagdelene noe og ga Latvia store flater å spille pucken gjennom. Det ble slurvet altfor ofte på viktige detaljer som førte til at laget ikke fikk noe rytme i det offensive spillet. Haukeland var uansett på jobb i kveld igjen og holdt Norge inne i matchen slik at perioden kun ender 1-2 fordel Latvia.

2 periode (0-1):

Oppsummering: Latvia var i overtall og skapte en kjempesjanse, men Norge var heldige og slapp unna uten baklengsmål i starten av perioden. Rett etterpå spratt pucken Norges vei og plutselig var Ken André Olimb igjen alene med den latviske målvakten. Olimb prikkskjøt pucken oppe i krysset til 2-2.

Norge opptrådde nå mer samlet og klarte også å håndtere pucken på en bedre måte. Det førte til at det jevnet seg ut og spillet bølget frem og tilbake uten at noen av lagene skapte noe større målsjanser. Det ble lite stopp i spillet, og perioden gikk kjapt unna der den som bemerker seg mest var Erlend Lesund. Lesund satte først inn en «open ice hit» på en latvisk spiller før han noe senere startet et angrep og fulgte opp slik at han kom til en brukbar målsjanse.

Norge spilte mer samlet og var bedre i forsvar, noe som førte til at Latvia mistet pucken og det oppsto en kontring hvor Mathias Emilio Pettersen var puckfører. Det kom en to mot én-situasjon der Pettersen forsøkte en pasning, men den latviske backen stoppet den. Her burde Pettersen ha tatt skuddet, og slike sjanser må Norge ha uttelling på. Noe senere pådro Magnus Brekke Henriksen seg en utvisning og en Latvia-spiller tok hevn og det endte med en utvisning til hvert lag. Ingen av lagene skapte noen målsjanser i denne fasen av spillet. Mats Rosseli Olsen pådro seg en utvisning mot slutten av perioden, og Haukeland tok frem et par redninger til før perioden var over. Norge vant denne perioden 1-0 etter en scoring i spill fire mot fem i starten av perioden.

3 Periode resultat (1-1)

Oppsummering: Haukeland gjorde en kjemperedning i dette undertallet, og Norge klarte seg uten baklengsmål i dette undertallet. Tre minutter inn i perioden viste Pettersen sine gode tekniske ferdigheter og tok pucken på elegant måte i angrepssonen. Pucken havnet etter hvert hos Rosseli Olsen som fant Pettersen som hadde gjort seg ledig i slottet med en god «serve». Pettersen klinket til på direkten og den føk rett i mål.

Sju minutter inn i perioden fikk Norge sitt første overtallsspill for kvelden. Det var et veldig bra overtallsspill av Norge og det ble skapt flere gode muligheter. Pettersen fant Mathias Olimb med en genial pasning, men Olimb lykkes ikke med å sette pucken i det åpne latviske målet.

I spill fem mot fem senere kom Latvia med pucken inn i Norges sone og la den på mål fra spiss vinkel, men den skled inn i mål. Her va Haukeland uheldig, men det var utvilsomt et skudd han burde ha klart å stoppe. 3-3 og ti minutter igjen av tredje periode som ville bli utrolig viktig for begge lag med tanke på å komme seg til en kvartfinale i VM.

Norge fikk en ny mulighet i spill fem mot fire etter at Christian Kåsastul falt selv, og det var stor en dommerfeil. Overtallsspillet var dessverre ikke like godt nå og det endte uten scoring. Latvia pådro seg en ny utvisning som denne gang var korrekt og Norge fikk enda en mulighet til å avgjøre kampen. Det ble mye spill rundt, men det ble ikke tatt skudd og det ble ikke skapt noe særlig i dette overtallet heller.

Norge fikk muligheten med et par dropper i angrepssonen, men Norges mest produktive formasjonen så langt i mesterskapet ble ikke benyttet. Lindström, som også er en veldig god dropper, ble heller ikke brukt - noe som er litt underlig. Norge klarte dermed ikke å utnytte spillemessig overtak og de mulighetene som oppsto i den 3. perioden.

Sudden death:

I spill tre mot tre pådro Norge seg en utvisning og Latvia fikk muligheten til å avgjøre kampen i spill fire mot tre. Norge gjorde et godt undertallsspill og Haukeland var god i det norske målet. Det ble ikke skapt all verden av sjanser og kampen skulle avgjøres på straffer.

Straffer:

Norge vant og fikk to poeng etter at Sondre Olden og Michael Haga scorer og Henrik Haukeland reddet fem straffer.

Oppsummering:

Etter en veldig svak første periode, der Haukeland holdt Norge i live, ble det en god stigning i løpet av kampen. En bra 2. periode ble fulgt opp av en sterk 3. periode hvor Norge var det beste laget og burde avgjort.

Overtallsspillet kunne igjen ha bidratt til at Norge vant kampen i tredje periode. Norge fikk to forsøk, men det ble tatt for lite avslutninger og søkes etter den perfekte pasningen istedenfor å angripe det latviske målet med både puck og spillere på en enklere måte.

Haukeland er meget god og holdt Norge inne i kampen da det er som kritisk og gjorde nok en solid prestasjon selv om han skulle ha tatt den tredje scoringen til Latvia. Vår beste offensive formasjon i mesterskapet ga laget ledelsen i første periode, men fikk lite istid i tredje periode da kampen skal avgjøres, etter min oppfatning. Emilio Pettersen hadde en sterk tredje periode og scoret et flott mål, men totalt sett så kom de andre formasjonene til for få gode avslutninger.