Landslaget

May 31, 2021

Nilsens VM-analyse: Bare å glede seg til neste sesong!

Hockeyekspert Tor Nilsen roser det norske landslagets stigning gjennom VM-turneringen i Riga, og mener fremtiden ser meget lys ut.

1. periode (0-1):

Oppsummering: Norge hadde hatt en god åpning på kampen og var det laget som skapte mest første halvdel av perioden. Kampens første målsjanse ble skapt av Sondre Olden, Mathias Trettenes og Tobias Lindström. Olden satte fart på skøytene og angrep målet hvor det ble en retur som Lindstrøm var nære ved å sette i mål. Dette har vært Norges klart beste rekkeformasjon i VM.

Norge virket å ha funnet mer ut av hvordan balansen i laget må være. Laget er mer samlet - noe som sørger for at det er enklere å sette press både i de offensive og defensive duellene over hele banen. Dette gir også bedre forutsetninger for å kunne flytte pucken i laget - noe som bidrar til at laget får større fart med pucken i angrepssonen. Utfordringen blir å kunne utnytte overtaket som laget nå har skaffet seg i spillet med å være mer direkte å komme til farligere målsjanser.

Kasakhstan tok ledelsen mot slutten av perioden etter at Norge hadde spilt rundt og rundt i angrepssonen der til slutt en pasning fra Stefan Espeland ble brutt. Kasakhstan kjørte en rask kontring og alene med Henrik Haukeland scorer de sikkert. Her burde Norge spilt mer direkte og lagt press på motstandermålet med pucken og spillere. Det ble for omstendelig og da pasningsfeilen kom var Kasakhstan nådeløse. Norge var det førende laget, men det var Kasakhstan som scoret.

2. periode (1-0):

Oppsummering: Norge fortsatte med sitt gode spill i starten av andre periode, men Kasakhstan hadde pucken like mye og det ble skapt noen sjanser for begge lag. Fire minutter inn i perioden var Kasakhstan nær scoring og Norge pådro seg en utvisning i samme sekvens. En av årsakene til at Kasakhstan har gjort et så godt VM er deres spill i overtall, som de har et veldig høyt nivå på. Norge leverte et godt undertallsspill og hindret dermed motstanderen å pynte på sin gode statistikk i overtall ytterligere.

Norge skapte etter dette en kjempesjanse der Kasakhstan var nødt til å ta en utvisning for å unngå at Norge scoret. Trettenes gjorde noen herlige finter og la en smart pasning på køllebladet til Thomas Valkvæ Olsen som styrte pucken i mål. En flott overtallscoring av Norge til 1-1!

Formasjonen med Olden, Trettenes og Lindström var ofte i angrepssonen og klarte å sette press på Kasakhstan. Det er god kjemi i denne rekka som er mer direkte og med det en større trussel for motstanderne. Haukeland er også solid når han blir satt på prøve. 40 minutter med god hockey fra begge lag, og Norge har prestert på et høyt nivå så langt. Det var en jevnspilt periode som Norge vant 1-0 etter en etterlengtet og flott scoring i overtallsspill.

3. periode (2-0):

Oppsummering: Norge kjørte en rask kontring etter gjenvinning av puck og Trettenes satte fart og og fintet bort sin motspiller. Han fant Stefan Espeland på bortestolpen som har fulgt opp angrepet fra sin backposisjon. Espeland satte pucken i det åpne målet og det var en herlig pasning som Trettenes serverte i forkant av scoringen. Norge tok med det ledelsen 2-1 etter et drøyt minutts spill av perioden.

Norge skapte etter dette et par gode muligheter til, men målvakten til Kasakhstan tok frem noen solide redninger. Mathis Olimb er nærmest, men en kjemperedning av målvakten hindret Olimb i å få nettkjenning.

Norge pådro seg en utvising i angrepssonen og Kasakhstan satte utpå VM sitt mest effektive overtallsspill. Norge leverte nok en gang et solid undertallsspill og Haukeland var nok en gang solid i det norske målet.

Norge var nå det førende laget i kampen og det ble viktig å unngå pucktap og kontringer imot. Det var slik som førte til baklengsmålet i første periode, og Kasakhstan er et lag som er farlige i denne fasen av spillet.

Haukeland måtte halvveis inn i perioden ta frem en stor redning etter at nettopp dette skjedde, og en spiller kom fri mot det norske målet. Her burde Norge spilt enklere og ha bedre balanse i laget da Kasakhstan sendte en spiller ut i midtsonen så fort de vant pucken i egen sone.

Med underkant av fem minutter igjen ble Martin Røymark utvist og Norge skulle nok en gang få teste seg i undertall. I kveld var både målvaktspillet og undertallsspillet av høy kvalitet, og Norge sto imot og unngikk baklengsmål. Det var faktisk Norge som skapte den største sjansen og ble snytt for et straffeslag da Mats Rosseli Olsen ble hektet opp alene med målvakten.

Medet minutt igjen av perioden scoret Mathis Olimb på en god pasning fra bak mål av Ken André Olimb. Norge vant dermed den tredje perioden 2-0 og kampen 3-1.

Det er en veldig sterk prestasjon, og den stigningen laget har hatt under turneringen er imponerende.

Oppsummering:

Forutsetningene før denne turneringen var ikke gode nok for Norges sin del. Med en nedstengt liga, hvor for mange spillere ikke har fått konkurrert siden januar trengte dette laget å spille seg i gang.  Detaljer som Norge normalt er veldig gode på var ikke helt på plass innledningsvis i turneringen - noe jeg mener kan være en konsekvens av dette.

Laget viste en veldig fin stigning under turneringen og med bedre forutsetninger kunne sluttresultat ha blitt bedre. De to siste kampene mot USA og Kasakhstan gir et positivt signal om at Norge vil bli kunne prestere enda igjennom hele neste VM-turnering. I siste kamp vant også Norge «special teams» mot Kasakhstan som hadde prestert på et veldig høyt nivå i denne fasen av spillet før denne kampen. Norge vant denne fasen i spillet med 1-0 og i spill fem mot fem vant Norge 2-1.

Det må ha vært en vrien og spesiell oppgave for Petter Thoresen og trener team under disse forutsetningene. Etter min oppfatning har de gjort en god jobb under vanskelige forhold - noe stigningen på prestasjonen viser.

Norge har også flere yngre spennende spillere som vil være med å kjempe om en plass på laget som skal spille både OL-kvalifisering og VM i løpet av neste sesong. Disse yngre spillerne har alle hatt en fin VM-turnering for Norge, og det vil bli en hard kamp om plassene på landslaget fremover. Med alle de beste spillerne disponible, så kan Norge få på plass et enda bedre og mer effektivt overtallsspill. Overtallsspillet har ikke vært godt nok igjennom denne turneringen. Spillere som Mats Zuccarello og Patrick Thoresen vil kunne gi laget et ekstra løft da begge har spisskompetanse i denne fasen av spillet. Det er bare å glede seg til neste sesong, og det blir spennende å følge dette laget videre!