Landslaget

May 16, 2022

Nilsen dagen derpå: Kan bli mer direkte

Hockeyekspert Tor Nilsen analyserer Norges straffeseier mot Storbritannia dagen derpå.

Norge- Storbritannia 4-3 (1-0, 2-0, 0-3, 0-0, 1-0)

1. periode:

Norge var det førende laget fra start og hadde et bra tempo i sitt spill noe som Storbritannia ikke klarte å matche. Storbritannia spilte en tøff kamp dagen før mens Norge hadde en hviledag ekstra - noe som så ut til å prege britene i starten av kampen. Storbritannia kom med en tydelig gameplan med å ligge langt tilbake i banen og satse på å vinne pucker fra egen banehalvdel for å kjøre kontringer. Norge løste dette på en god måte og kom seg ganske enkelt opp i banen og inn i angrepssonen. Der var Norge litt for lite direkte og kom ikke til de helt store målsjansene. Storbritannia lå tett rundt eget mål og det hadde vært mulig å benytte egne backer på blålinjen for å skape flere og bedre målsjanser.

De farligste målsjansene som Norge skapte kom på inngangen i angrepssonen der lagets beste formasjon med Kristian Jakobsson, Mathias Trettenes og Ludvig Hoff var nære ved å score. Periodens eneste scoring kom etter at Trettenes la pucken hurtig opp til Andreas Klavestad som sender den i mål via kølla til en forsvarspiller. En fortjent ledelse til Norge som kan bli mer effektive og utnytte de gode periodene de har i slike kamper bedre.

2. periode:

Norge beste formasjon med Jacobson, Trettenes og Hoff lå hardt på i angrepssonen noe som resultere i at Storbritannia pådro seg en utvisning. I dette overtallsspillet trengte Mathis Olimb bare 28 sekunder på å øke til 2-0. Scoringen kom da Norge hadde bra pucktempo og fikk lagt pucken på mål hvor Mats Rosseli Olsen gjorde en god jobb med å vinne den løse pucken før Olimb kriget den i mål fra kort hold.

Norge pådro seg en litt unødvendig utvisning halvveis inn i perioden og Storbritannia kommer til noen farlige sjanser uten å få uttelling. Britene fikk mer fart på skøytene og klarte å flytte opp spillet og sette litt mer preg på kampen. Henrik Haukeland hadde likevel full kontroll på de skuddene britene kom til.

Storbritannia dro på seg nok en utvisning i egen sone med fem minutter igjen, og i det påfølgende overtallsspillet var det igjen Rosseli Olsen og Olimb som bidro slik at Norge kunne øke til 3-0. Rosseli Olsen gjorde en kjempejobb foran målvakten slik at han ikke så pucken i det Olimb fyrte fra distanse. Norge scoret etter kun 18 sekunder i dette overtallsspillet og viste gode takter i en viktig fase av spillet. Det effektive og gode overtallsspillet resulterte i en komfortabel ledelse for Norge i en periode der Storbritannia kom mer med i matchen og også vant skuddstatistikken.

3. periode:

Norge startet perioden med et overtallsspill som ikke ga uttelling, men i spill fem mot fem fortsatte laget å opprettholde trykket i angrepssonen. Det vr fortsatt formasjonen med Jakobsson, Trettenes og Hoff som skaper mest i spill fem mot fem. Storbritannia fikk til en veldig fin kontring tre minutter inn i perioden hvor Norge ikke hadde nok spillere på defensiv side. Slike målsjanser kan ikke laget gi bort om det skal bli gode resultater på dette nivået! Det endte med at Brett Perlini fikk et riktig idømt straffeslag som Haukeland plukket på en elegant måte med snapphansken.

Norge hadde nå noen svake bytt i egen sone og Storbritannia vasket frem flere gode muligheter. Christian Kåsastul og Max Krogdahl hadde noen duell- og pucktap i egen sone som førte til store målsjanser og som også etter hvert førte til redusering. Norge fortsatte med flere pucktap og tapte også mange dueller og markeringer i egen sone.

Storbritannia kjørte nå over et svakt norsk lag som virket stresset. Her kunne Petter Thoresen valgt å ta en time out for å få roet ned spillerne som virket veldig stresset. Så kom istedet 3-3 etter en ny svak inntreden i egen sone av Norge og britene scoret tre mål på rundt tre minutter.

Oppsummering: Norge ble utover i denne kampen svake på noen av de samme detaljene som var tilfelle mot Finland med et passivt og svakt spill i egen sone. Det var litt overraskende å se et norsk lag som ikke klarte å hente seg inn igjen etter en veldig dårlig ti minutters periode avslutningsvis i denne kampen. Norge var totalt sett best de to første periodene av kampen og burde med det overtaket ha sikret seg tre poeng.

• I fem mot fem-spillet var det igjen formasjonen med Jakobsson, Trettens og Hoff som skapte mest og det er behov for at flere melder seg på i denne fasen av spillet. Norge kan bli mer direkte å komme seg inn på mål i større grad med både spillere og puck.
  • Overtallsspillet var effektivt og bra og det var i denne fasen at Mathis Olimb scoret sine mål.
  • Forsvarsspillet ble for passivt, det tapes for mange dueller og det gjøres markeringsfeil som fører til baklengsmål. Det ble også nå litt for mange unødvendige pucktap på vei ut av egen sone.