Lukk søk

Landslaget

May 3, 2021

Mathias Emilio Pettersen til nitten.no: - Jeg kommer til å ofre alt for Norge

Som 14-åring reiser Mathias Emilio Pettersen til USA for å følge sin hockeydrøm. Syv år senere kan NHL-drømmen bli en virkelighet, men først skal han ofre alt i sitt første VM for Norge på seniornivå.

Manglerud-gutten beviste allerede tilbake i 2013 at han innehar et talent som få andre ishockeyspillere har. I sesongen 2013/2014 innkasserte han hele 71(!)poeng på 20 kamper for Lørenskog U15, og året etter setter han seg på flyet til USA for å oppleve den store drømmen i en alder av 14 år.

Etter å ha dominert Selects Academy i to år, reiste han videre til Omaha Lancers i USHL. Han fortsetter i Muskegon Lumberjacks i samme liga, før universitetet i Denver i NCAA ble han siste stoppested før han ble en del av Calgary Flames i 2018. Han ble draftet av den canadiske klubben samme år i runde nr.6

Nå ser Pettersen frem mot sitt første VM for Norge på seniornivå.

- Jeg reiser til Danmark på tirsdag og gleder meg til å treffe gutta forteller han til nitten.no fra Canada via telefon.

Har spilt med skade

21-åringen har denne sesongen spilt for AHL-klubben Stockton Heat som er tilknyttet NHL-laget Calgary Flames. 14 poeng på 29 kamper ble fasiten, hvor han innrømmer at året har vært en berg-og-dalbane for unggutten.

- Det har vært et ganske langt år, hvor jeg har tilbrakt de siste 10 månedene i en Covid-boble. Vi har prestert litt opp og ned ,forteller unggutten.

Laget til Pettersen fikk en god start på årets sesong, men etter at Covid-19 situasjonen utviklet seg så ble det tungt for AHL-klubben.

- Vi startet vel med åtte seiere på rad, men etter det første tapet så ble det tungt. Det kom en del skader, og med tanke på Covid-19 situasjonen så fikk vi ikke inn nye spillere, så mange måtte spille småskadet, forteller han videre.

Hva med deg selv da?

- Jeg har vært heldig og holdt meg unna Covid-19. Men har vært så og si småskadet hele sesongen selv. En upper body skade som de kaller det her borte.

Bør vi være bekymret for et VM?

- Neida, jeg er frisk nå. Fikk skaden etter vår 11.kamp for sesongen eller noe. Ingenting å bekymre seg for. Jeg kommer til å ofre alt for Norge.

- Jeg var nærme en NHL-debut

Hjemme i Norge sitter norske ishockey-fans og venter på Emilio Pettersen sin NHL-debut. Det var nære for et par uker siden, men nå virker det som om vi må vente til neste sesong.

- Det ble pratet om meg i NHL for et par uker siden. Da hadde jeg hatt noen bra kamper, og da var snakk om å gi meg min NHL-debut. Ryktene gikk på at jeg var nærme min første NHL-kamp.

Grunnen til at unggutten ikke ble den niende nordmann i NHL var enkel i følge han selv.

- Calgary begynte å få heng på sluttspillplassen, og da ble vanskelig for meg å få sjansen.

Fra før har Bjørn Botta Skaare, Espen Knutsen, Ole Kristian Tollefsen, Patrick Thoresen, Jonas Holøs, Andreas Martinsen og Anders Myrvold spilt i NHL. Nå håper han å bli den nye som kan spille fast i ligaen i likhet med Mats Zuccarello Aasen.

- Er veldig inspirerende det som Mats har fått til. Har ikke fått snakket så mye med han, men han er virkelig en stor stjerne og et forbilde for meg her borte.

Ble spurt om 22.juli-katastrofen

Å være eneste ishockey-spilleren fra Norge i klubben kan være en morsom opplevelse. Og skal vi tro AHL-spilleren, så er det flere i byen og på laget som ikke sitter med mye kunnskap om Norge.

- Nei, det er nok ikke mange som kan så mye om den norske kulturen. Tror faktisk det er flere som skulle slite med å plassere vårt land på kartet også, forteller han humoristisk.

Selv og mange har hørt om Norge så ønsker Pettersen å gi folk en kulturell side av sitt moderland.

- Jeg bor med en svenske som selvfølgelig har litt innsikt om Norge, men de på laget får en dose av den norske kuturen av meg. Her om dagen hadde noen av gutta på laget sett på dokumentaren om 22.juli på Netflix blant annet.

Oi, hvordan taklet du det?

- Nei, jeg var ikke gamle gutten da det skjedde. Men det er jo et tema og en historie som preger oss nordmenn, så jeg fortalte det jeg visste og har blitt fortalt. De var interesserte å høre om den tragiske hendelsen. Et vanskelig tema, men på en måte hyggelig at de ville høre om historien, forteller han litt nedstemt.

Positive til VM

Det har ikke alltid vært positivt å sende NHL-spillere til VM i ishockey. Grunnen til dette er redsel for langvarige skader, og bråket rundt forsikringen til spillerne har vært en lang debatt. Dette gjelder ikke for Emilio Pettersen.

- Nei, de er positive til at jeg skal spille VM for Norge. De ser på mesterskapet som en bra utvikling for meg, med tanke på at jeg får matchet meg mot bra nasjoner og bra spillere.

Hva tenker du om årets VM da?

- Målet må være å komme til en kvartfinale. Vi har en gjeng unggutter samt et par rutinerte ringrever på laget. Får vi i gang det kollektive som vi i Norge er kjent for, så kan det bli skikkelig gøy i Riga, forteller VM-debutanten.

21-åringen vil ikke si at han allerede er med i VM-troppen, men føler at han er en spiller som kan bekle flere roller i landslaget.

- Mitt mål er å hjelpe landslaget med det jeg kan. Om det skulle være blant de to første rekkene eller være en grovarbeider i tredje rekka. Jeg får ta kampene mot Danmark først, og kjenne litt på nivået. Det er en stor forskjell å gå fra liten is som jeg er vant til, og til stor is og europeisk hockey.

Dette blir altså hans første VM på seniornivå, og det stor ikke på motivasjonen til Manglerud-gutten.

- Jeg venter på å få kommet i gang. Gleder meg skikkelig til å spille med flagget på brystet, avslutter han.

- Gleder oss til å få han på isen

Nitten.no forteller Petter Thoresen at det er en topp motivert Mathias Emilio Pettersen som ankommer resten av landslaget i morgen, og at han vil spille der landslagssjefen tenker å bruke han.

Hva tenker du om det?

- Først og fremst så er det rett innstilling. Han er en debutant på senior-landslaget og vi gleder oss til å få han på isen.

Thoresen og resten av trenerteamet har lagt en plan på hvordan de ønsker å benytte seg av AHL-proffens ferdigheter under VM.

- Vi vet litt hva vi får her. En spiller som ser spillet kvikt, og innehar store ferdigheter. Det er litt "Zucca" over Emilio, så han har det som trengs for å spille på toppnivå.

- Nå må vi la han få litt tid til å bli vant til europeisk hockey og is-størrelsen. Men vi ser for oss at han skal spille i en topp-rekke for oss i et VM.

Trenerteamet har fått litt pepper for at det ble lagt ut et bilde av trenerteamet på Twitter, hvor kun sjefen selv brukte hjelm på isen. Det har han tatt tak i.

- Jeg brukte også hjelm i fjor, og det må Pecka, Sjur og Anders bruke fremover også. Det er lett å glemme, men ikke fremover nå. Det har vi fokus på. Våre skøyte-ferdigheter blir ikke bedre med årene, forteller Thoresen i det han bryter ut i latter.

Hvem er er best på skøyter i trenerteamet da?

- Oi, den er vanskelig. Men du får skriver Sjur Robert Nilsen. Eller så får vi høre det i mange uker, hvis jeg ikke hadde sagt at det var han, avslutter han humoristisk.


Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form