Landslaget

May 28, 2021

Haga avgjorde på straffeslag da Norge slo Latvia

Norge brukte en periode til å våkne, men var klart det beste laget i de resterende 45 minuttene. Kampen ble avgjort på straffeslag, hvor Haga avgjorde for Norge.

Foto med tillatelse: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund

Norge skulle få en mulighet til å revansjere tapet mot Canada, da vertsnasjonen Latvia var motstander denne fredagskvelden. Et norsk lag som sårt trenger poeng hvis drømmen om kvartfinale fortsatt skal være en realitet. Latvia var klart det beste laget i den første perioden, men Norge hevet seg kraftig og var det beste laget kampen ut.

Latvia best i den 1.perioden (1-2)

Latvia var det beste laget i den første perioden, men det var Norge som skulle få den første scoringen ved Sondre Olden etter underkant av fire minutter. Scoringen var et selvmål, da en latvisk back fører den inn med skøyta. Etter scoringen falt Norge litt sammen, og det var fullt fortjent at Latvia får sin utligning ved Krastenbergs hvor Norge gikk bom på defensiv blå og latvieren satt den opp i krysset til Haukeland.

De norske landslagspillerne fortsatte å gjøre feil i offensiv sone, noe som gjorde at Latvia gang på gang fikk komme i overtall mot Norges mål. Det verste eksempelet var da Latvia kom alene med to spillere mot Haukeland. Heldigvis for Norge, så fortsatte målvakten sitt storspill fra Canada-kampen.

- Dette er et Norge som ikke er til å kjenne igjen, uttalte Bonsaksen i studio for Viasat 4.

Etter 17:44 måtte tilslutt Norge kapitulere etter et stort Latvisk press, og igjen fikk de komme alene inn foran Haukeland. Kenins hos latvierne fikk lagt pucken mellom beina til Norges målvakt.

Sondre Olden kunne blitt tomålsscorer da han fikk en sjanse helt på tampen av den første perioden.

- Dårlig av meg å ikke score på den siste sjansen. Men vi går oss bort litt mye i denne perioden, og vi må være litt smartere i presset vårt, uttalte Sondre Olden i pausepraten med Viasat 4.

Tidligere landslagstrener Roy Johansen var heller ikke imponert over det han så av Norge.

- Det blir for mye is mellom våre forwards og backer, noe som gjør at de ofte kommer i overtallssituasjoner mot oss, uttalte Roy Johansen til samme kanal.

Et helt annet Norge (1-0)

Det virket som Petter Thoresen hadde tatt frem hårføneren i pausen, for det var et helt annet norsk lag som kom ut på isen til 2.periode. Latvia fikk starte perioden i overtall, men i det samme overtallet utligner Norge til 2-2. Ken Andrè Olimb fikk pucken etter en latvisk feil på offensiv blå og gjorde ingen feil alene med den latviske keeperen.

- Rosseli Olsen får kølla på pucken, og får den over kølla til backen. Morsomt å score, selv om jeg hadde syre langt over ørene, flirte Ken André Olimb i pausepraten.

Norge fikk energi av scoringen, og begynte å spille veldig fysisk. Prakteksempelet kom etter 13:49 hvor Erlend Lesund satte inn en skikkelig "Open Ice" takling på defensiv blå. Rögle-spilleren traff helt reint med taklingen, som gjorde at den latviske spilleren brakk kølla i sammenstøtet. En takling som de norske supporterne hadde ventet på.

Det ble en lang periode i midtperioden uten avblåsninger hvor spillet bølget frem og tilbake uten de store sjansene. Brekke Henriksen fikk en unødvendig utvisning da han var altfor seint ute i en takling. Utrolig nok endte situasjonen med fire mot fire spill etter at en latvier gikk løs på Brekke Henriksen etter episoden. Den latviske treneren var mindre fornøyd med dommerne etter den situasjonen, men skulle være mer heldig i slutten av perioden hvor Rosseli Olsen får en litt billig utvisning.

Perioden vinner Norge 1-0

Endelig scoret Emilio Pettersen (0-1)

AHL-proffen har i løpet av VM vært frustrert over sine forspilte sjanser, men nå skulle det endelig løsne for Manglerud-gutten. Perioden var i underkant av to minutter gammel da ungguten får en passning i slottet av Rosseli Olsen. Der gjorde Emilio Pettersen ingen feil, og sørget for at Norge kunne for første gang i kampen gå i en ledelse.

Norge hadde kontroll på kampen og burde ha øket sin ledelse til 4-2 da samme mann fikk sjansen i overtall. Og da Mathis Olimb ikke scoret på åpent mål i samme overtall så skjedde det som ofte skjer. Latvia utligner ved Rubins etter en tabbe av en ellers så god Haukeland i det norske målet. Skuddet kom nesten fra forlenget mållinje og snek seg inn ved stolperota.

De norske isbjørnene fortsatte å gå på skøyter, og det virket som latvierne begynte å bli slitne ettersom de gang på gang besøkte utvisningsboksen. Igjen så fungerte ikke overtallspillet. Dermed gikk kampen til overtid etter 3-3 etter 60 minutter.

- Norge har styrt perioden, og var svært uheldige på 3-3 scoringen uttalte Bonsaksen før overtiden fra studio.

Under overtiden måtte Emilio Pettersen ta en utvisning, og sørget for et overtallsspill for Latvia. Den tok de ikke vare på og kampen måtte til slutt avgjøres på straffeslag.

Etter fem straffer til hvert av lagene var det fortsatt likt, og det måtte en straffe til hvert av lagene for å kåre en vinner. Her reddet Haukeland, samtidig som Michael Haga scoret på Norges straffe. Dermed tok Norge to poeng og står med fem poeng så langt i VM.