Lukk søk

Fjordkraftligaen

February 14, 2022

Dommerenes nye kommunikasjonssystem er utsatt til neste sesong

Dommerne som skal dømme årets sluttspill møttes til samling i helgen. Der fikk de også vite at intercom-muligheten ikke blir å finne før neste sesong.

Foto: Bjørn-Christian Roksvåg, Nitten

Du har sikkert sett at dommere i fotball, håndball og innebandy dømmer med headset og har kommunikasjon? Nå skulle det også blitt innført i Fjordkraftligaen, men utfordringer med frakt og produksjonsbegrensninger vedrørende pandemien har gjort at dette blir utsatt til neste sesong.

- Vi har ventet litt med dette, siden det var en stor investering for oss. Men nå bestilte vi dette en stund før jul, men dessverre så har pandemien gjort at det blir dessverre for tidlig for oss å starte med dette denne sesongen. Vi håpet i lengste at vi kunne få brukt dette under årets sluttspill, men det lot seg ikke gjøre, forteller dommersjef Geir Thomas Olsen til Nitten.

Trenger ytterligere kommunikasjon

Verktøyet skal gjøre at dommerne kan kommuniserer med hverandre under spillets gang via øretelefoner. Et verktøy som blir kalt for «dommerdoping» hos dommerne. Både SHL og HockeyAllsvenskan har praktisert dette verktøyet et stund, og det er fra de erfaringene at dommerne nå skal benytte seg av dette fra og med neste sesong.

- Ishockeyen i 2022 går så fort, og utviklingen der etter, så vi trenger virkelig ytterligere kommunikasjon for å løse de ulike situasjonene som vi dommere føler som utfordrende på isen. Nå skal det sies at IIHF ikke har dette som et krav, men det er et valg som vi har gjort for å bedre vårt verktøy på isen og våre rutiner, forteller Olsen

Hoveddommer Tommy Søstumoen deltok på dommersamlingen i helgen, og forteller at denne nyheten ble sett på som en gladsak blant dommerne. Nå gleder Hamar-dommeren å ta fått i det nye verktøyet.

- Jeg gleder meg veldig. Dette nye verktøyet gir oss dommerne en mulighet til å kommunisere mye bedre på isen. Personlig så synes jeg dette et naturlig utviklingstrekk hos oss dommere, og det gir oss en mulighet til å utvikle den samhandlingen oss dommere i mellom. Vi fikk ny regelbok før denne sesongen med nye elementer og i det nye regelverket blir det lagt opp til at vi dommere skal kommunisere bedre, så dette blir veldig bra, forteller den rutinerte hoveddommeren.

Skal snakke til publikum

En annen nyhet som vil påvirke publikum er at dommerne i fremtiden også skal snakke utover høytaleranlegget ved utvisning og ved målsituasjoner hvor det har vært videodømming. I NHL så har dommer Wes McCauley gjort seg populær blant fansen med sin humoristiske måte å forklare ulike situasjoner på. Nå tør ikke dommersjefen love at vi vil få en ny McCauley i Norge, men han tror at noen vil gjøre et forsøk.

- Jeg vil ikke si hvem, men jeg tror at det finnes dommere som kanskje vil lage litt show rundt dette, forteller han lattermildt.

Hvilke dommere er dette, Olsen?

- Du får ikke noe navn av meg, men jeg blir overrasket hvis ingen stikker seg frem og gjør et forsøk, avslutter dommersjefen.

Søstumoen som er kjent for å ha glimt i øyet hos spillere og trenere vil ikke bekrefte at vi vil få noe Søstumoen-show, men forstår at produktet er artig.

- Nei, jeg har nok et avbalansert forhold til dette. I min enkle verden så bryr meg ikke så mye om det. Men jeg er enig med Geir Thomas at jeg tror nok det er noen kolleger som gleder seg til dette, så får vi se hvem som tør å lage sin egen metode å kommunisere utover høytaleranlegget, forteller han.

Årets høydepunkt

Under helgens dommersamling var kun de dommerne som har blitt tatt ut til å dømme årets sluttspill. En av de viktigste samlingen som blir gjort i løpet av sesongen i følge Søstumoen.

- Det er jo her vi finspisser sluttspurten av serien og inn mot sluttspill. Og i tillegg så var det bare oss dommere som skal dømme sluttspill på samlingen, og da blir det mer oversiktlig. Så nå har vi sett på ulike situasjoner fra denne sesongen, og jobbet sammen i grupper og debattert. Vårt mål er jo at det skal være mest mulig likhet, forklarer 50-åringen.

Sluttspillet er noe spillerne selv setter høyt. Nå forklarer hoveddommeren at dommerne i ligaen ser frem mot det de kaller årets høydepunkt.

- Det er noe spesielt med sluttspill. Kampene, atmosfæren og ikke minst en helt annen dynamikk i kampene når de spilles annenhver dag mot samme lag. Det er ikke en grå torsdag i november. Rett og slett en herlig serie med masse følelser, oppsummer hoveddommeren.

-Men blir lista lagt høyere i sluttspillet hos dere dommerne?

- Normalt sett så skal den ikke det, men det er dynamiske aksepter rundt dette. Det fungerer jo slik at i det kan være varierende fra den ene kvartfinale-serien til den andre. Det handler om spillernes sikkerhet og dynamikken i laget også. Og det som er gøy er at det alltid er 6-7 lag i et sluttspill som mener at de er gode nok til å vinne norgesmesterskapet, avslutter Søstumoen


Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form