Lukk søk

Elitehockeyligaen

September 14, 2023

Store oddsforskjeller foran EHL-starten: - Tror kun to lag kan vinne

Fredag er Elitehockeyligaen tilbake med hockeyfest på Jordal og serieåpning i vest der Stavanger Oilers igjen er favoritter til å vinne både serie og sluttspill!

Foto: Bjørn-Christian Roksvåg, nitten.no

Stavanger Oilers vant både serie og sluttspill forrige sesong og har ladet opp til seriestarten med deltagelse i Champions Hockey League.

Det har tidligere gitt lag en treg start på den hjemlige serien, men mesterne fra vest er uansett store favoritter i fredagens hjemmepremiere mot Ringerike Panthers som ble flyttet til DNB Arena grunnet flomskader på ishallen på Hønefoss.

Spillselskapene er også samstemte når det kommer til seriefavoritten: Oilers foran Storhamar - de to lagene som spilte finaler i vår (4-3 Oilers).

- Jeg tror det er kun to lag som kan vinne. Det står mellom Stavanger Oilers og Storhamar. Vålerenga er jeg usikre på, men de kan klare en tredjeplass, sier Fredrik Larsen.

Gjester kick off

Larsen, bedre kjent som «Blaker'n», følger norsk hockey tett og har sesongkort i Lørenskog ishall der han heier på den lokale klubben og nevøen David Aas-Larsen.

Onsdag er han hentet inn for å fortelle om sine forventninger til sesongen under ligaens kick off på Jordal.

- Jeg har tippet Vålerenga på femteplass jeg da. Bak Sparta og Stjernen. Men det som er litt spennende med Vålerenga er at de kjører en litt sånn moneyball-variant der de henter rollespillere som ikke nødvendigvis har et kjent navn eller koster så mye, men som passer inn i systemet. Jeg tror det kan bli alt fra tredje- til sjetteplass, sier Larsen.

Gulloddsen

Slik er gulloddsen på de tre store favorittene hos utvalgte spillselskaper:

Stavanger Oilers

Coolbet: 2,05
Norsk Tipping: 2,15
Unibet: 2,15
Betsson: 2,10
Comeon: 2,37

Storhamar:

Coolbet: 2,90
Norsk Tipping: 3,50
Unibet: 3,50
Betsson: 3,35
Comeon: 3,45

Vålerenga:

Coolbet: 8,00
Norsk Tipping: 6,00
Unibet: 5,50
Betsson: 8,25
Comeon: 6,00

PS! Betsson har også lavere odds på gull til både Frisk Asker (7,50) og Sparta Sarpsborg (8,00) enn Vålerenga (8,25).

Vel så interessant er kanskje et H2H-spill der man hos Coolbet får 2,20 i odds på at Stjernen kommer foran Frisk Asker på tabellen og 1,70 på at Vålerenga kommer foran Sparta Sarpsborg.

Duellen mellom de to nyopprykkede lagene Comet og Lørenskog står i 1,65 - 2,10.

Tilsvarende duell hos Norsk Tipping gir 1,75 - 1,85. De har også H2H-duell på rivalene Sparta Sarpsborg og Stjernen med 1,30 på sarpingene og 2,95 på at Fredrikstad-laget kommer foran naboen på tabellen.

- Jeg er jo ikke helt objektiv, men jeg mener Lørenskog må være et bra spill mot Comet. Der er det bare å ta at strikken, faktisk. Lørenskog er kraftig forsterket og ser mye bedre ut enn forrige sesong, men jeg syns ikke Comet ser så mye bedre ut, sier Larsen.

Oddsfavoritter i 1. runde - oversikt hentet fra maximumodds:

Nitten.no tipper EHL og presenterer ett nytt lag hver dag frem til og med serieåpningen fredag. Denne artikkelen oppdateres underveis ettersom et nytt lag tippes med analyser:

1. Stavanger Oilers

Klubben med mest vinnererfaring og den beste målvakten vinner igjen. Stavanger Oilers er naturlige favoritter da de nok en gang stiller et solid lag med mange spillere som har vært med på å vinne titler tidligere. Klubben har ressurser til å beholde samt hente inn nye gode toppspillere og får dermed viktig kontinuitet i lagbygget. Oilers drives som en solid og profesjonell organisasjon og har god ledelse fra toppen som bidrar til arbeidsro og viktig trygghet til de som skal prestere på isen.

Ny trener i Anders Gjøse denne sesongen som har opparbeidet seg masse erfaring etter mange år i terneryrket. Gjøse er en faglig sterk trener vi tror vil passe fint inn i Stavanger Oilers der han får han Marius Trygg i trenerteamet. Heer har Oilers to dyktige og dedikerte trenere.

Henrik Holm er ligaens beste målvakt og stengte buret i både kamp 6 og 7 i finaleserien sist sesong da Oilers avgjorde nok en pokal. Backoppsetningen er solid selv om de har mistet Martin Lefebvre som var ligaens beste back sist sesong. Dennis Sveum er borte, men kontinuitetsbærere som Andreas Klavestad, Kristian Østby og Patrick Ulriksen er med videre og inn kommer Sondre Bjerke sammen med Nicolai Bryhnisveen som er tilbake etter et opphold i Sønderjyske.

To gode importbacker er også hentet inn og Simon Bourque har vist gode takter i CHL. Clifford Watson virker også til å være en god signering som betyr at Stavanger er sterke i denne lagdelen.

Laget har også gode nok forwards til å rulle på fire solide rekker med toppspillere som Dan Kissel, Greg Mauldin, Nick Dineen, Ludvig Hoff, Mathias Trettenes, Martin Gran, Anders Tangen Henriksen, Christoffer Karlsen og André Strandborg. Sammen med den nye importen Tristin Langan vil de trolig produsere godt med målpoeng for et Oilers-lag som også har økonomi til å forsterke laget ved behov underveis.

2. Vålerenga

Vålerenga har som vanlig høye ambisjoner, men også et bra lag denne sesongen. Sportssjef Anders Myrvold er nå ansatt på heltid og har tatt grep for å bygge et lag som ligner mer på det han og trener Fredrik Andersson ønsker for å kunne kjempe om medaljer og pokaler.

Flere gode spillere har dermed måtte finne seg nye klubber, men spennende signeringer av forwardene Henrik Eriksson og Christopher Bengtsson sørger for at VIF kan stille flere gode offensive formasjoner. Oslo-kubben har flere toppspillere på forwardsiden og god kontinuitet i denne lagdelen. Toppscoreren fra forrige sesong, Thomas Olsen, ble på Jordal tross interesse fra Finland. Sammen med andre nøkkelspillere som Mika Partanen, Martin Røymark, Mathis Olimb og Jørgen Karterud bør han kunne produserer godt med poeng.

Sander Thoresen, Pontus Finstad, Sebastian Johansen, Magnus Brekke Henriksen og Benjamin Byrkjeland er alle spillere som vil kunne bidra til at VIF kan stille fire solide rekker. I likhet med Storhamar synes vi også Vålerenga sitt angrepsspill til tider blir for avansert forrige sesong, og at laget for ofte ble spillende med puck på utsiden av motstanderen. Så får vi se om Andersson kan få spillerne til å bli mer direkte i angrepssonen og sette et større trykk inn på målet i vinter.

Også backoppsetningen ser sterk ut med gode og produktive spillere som Mark Auk og Tommi Taimi krydret med unge lovende Stian Solberg og Gabriel Koch. Inn har Myrvold også hentet Daniel Bøen Rokseth fra Stavanger Oilers og Linus Rosdahl fra Ringerike. Kalle Ekelund er også med videre og sørger for at lagdelen holder veldig godt nivå.

Mitch Gillam fikk ikke fornyet sin kontrakt etter forrige sesong og Tobias Johansen Breivold er nå det klare førstevalget mellom stengene. Breivold har et veldig bra toppnivå, og kan han prestere stabilt vil det bli en veldig god sesong på Jordal Amfi der VIF satte ny publikumsrekord forrige sesong.

Trener Fredrik Andersson går inn i sin andre sesong i Oslo og har nå enda bedre kjennskap til ligaen og ikke minst klubben. Kan svensken stille med fullt lag og finne noen faste formasjoner som produserer godt nok, er Vålerenga en utfordrer til titler denne sesongen.

3. Storhamar

Det har vært litt urolige tider på Hamar etter finaletapet mot Stavanger Oilers i april. Et negativt fokus på økonomistyringen med fem millioner i underskudd samt krangel om ubetalte spillerbonuser har fått mye oppmerksomhet i sommermånedene sammen med Njål Berges utspill hos nitten.no der han ba om lønnstak og slo alarm på vegne av norske toppklubber.

Vi tror uansett Storhamar vil klare seg meget fint også denne sesongen, og at den store interessen som finnes for hockey på Hamar og støtten klubben får fra sine fans vil bidra til at laget nok en gang vil kunne kjempe helt i toppen - i hovedsak sammen med Stavanger Oilers og Vålerenga.

Storhamar har to unge og gode målvakter i Trym Gran og Markus R. Stensrud som pusher hverandre. På backsiden finnes veteranene Adrian Saxrud Dabielsen (30), Stefan Espeland (34), Andreas Hjelm (35), Jakup Kindl (36) og Villiam Strøm (32). Sverre Rønningen, Sander Hurrød og Mathias Papuga er gode backer som vil bidra til at Storhamar blir vanskelige å score mål på. Utfordringen på backsiden er etter vår oppfatning at de har manglet en skikkelig toppback, som kan bidra enda mer i målproduksjonen. Kanskje kan Sverre Rønningen, som nå har fått mer tid med sine lagkamerater etter overgangen fra Lillehammer, bekle en slik rolle?

På forwardssiden er toppspillere som Eirik Salsten, Patrick Thoresen, Jacob Berglund, Peter Quenneville og Jacob Lundell Noer med videre. Noer har enda ikke spilt en kamp side skaden han pådro seg sist sesong, og kan han komme tilbake til det nivået han hadde, blir han en toppspiller i ligaen også denne sesongen.

Martin Johnsen er tilbake i moderklubben og har vært lagets beste spiller i treningskampene. Johnsen har et herlig overblikk på isen, og med sine gode tekniske ferdigheter har han potensiale til å bli en av de store profilene i ligaen.

Storhamar har også hentet inn Andreas Martinsen, Kenneth Pappalardo Gulbrandsen og Marcus Bryhnisveen. Det burde derfor være mulig å få flere formasjoner til å produsere når laget også har en uslepen diamant i Andreas Dahl som har målteft. Det finnes solide rollespillere som Martin Rønnild og Samuel Solem samt noen spennende unggutter som kan danne en typisk fjerderekke.

Mangelen på produksjon ble avgjørende da laget ikke scoret i de to siste finalekampene i vår. Skulle det bli lengre fravær på de mest produktive toppspillerne vil det kunne bety trøbbel, og laget har fortsatt et forbedringspotensial i angrepssonen med å kunne sette et større trykk direkte inn på mål. Uten tyngre skadefravær og med noe mer effektivitet i angrepssonen er det fullt mulig å klatre enda høyere på tabellen enn tredjeplass vi tipper Storhamar på.

4. Frisk Asker

Det ble etter hvert en skuffende sesong sist i Asker noe som også har ført til en del endringer. Jan André Aasland måtte gå i januar, Vidar Wold tok over ut sesongen, men er nå tilbake som sportssjef med Roy Johansen og Morten Ask som ny duoen i boksen. Asker-laget har dermed sikret seg dyktige og erfarne trenere som vi tror kan bidra til at laget fremstår som et bedre kollektiv denne sesongen.

Frisk Asker har vært ustabile i oppkjøringen, og det er for oss usikkert om laget har gode nok målvakter og spillende backer til å kunne kjempe om en medalje slik troppen er satt sammen per nå. Frisk har hatt mye pucktap og manglet nødvendig pasningskvalitet til å få flyttet spillet opp i angrepssonen i treningskampene.

Vi blir derfor ikke overrasket om det blir brukt litt mer mynt i Asker for å hente inn en toppback underveis. På forward-siden har Frisk Asker sine beste spillere, og dette må de få utnyttet bedre om laget skal kunne kjempe helt i toppen og true de tre antatt beste.

Klare tap i oppkjøringen mot Stavanger Oilers og Storhamar med kun to scorede mål og hele ti baklengs viser at det åpenbart er mye å rette opp før serien starter for Roy Johansen med retur til Jordal og en tøff start mot gamleklubben Vålerenga.

Men! Det finnes et potensiale i dette laget, og med såpass gode forwards som Hampus Gustavsson, Anton Holm, Michael Haga, Tobias Fladeby, Thomas Valkvæ Olsen, Tobias Lindström og Felix Girard bør så absolutt Frisk Asker kunne kjempe om en hjemmebanefordel i sluttspillet.

Vi plasserer Frisk Asker foran Sparta Sarpsborg og Stjernen, men også et lite stykke bak de antatt tre beste.

5.Sparta Sarpsborg

Dette er at lag vi har tippet høyt de siste sesongene, og som har prestert veldig bra ut fra klubbens ressurser. Det ble en tøff avslutning på serien for et skadeutsatt mannskap som til slutt sikret seg en 4. plass i sluttsekundene av seriespillet sist sesong etter både ha ledet lenge og tilsynelatende hatt kontroll på en medalje lenge.

Sparta fikk etter Tor Nilsens oppfatning en noe merkelig straff i sommer og må starte med tre minuspoeng. Det kan utgjøre en forskjell på topplagene. Forrige sesong var det kun ni poeng som skilte seriemester Stavanger Oilers og Stjernen på femteplass.

Sparta har viktig kontinuitet i troppen med dyktige trenere i Sjur Robert Nilsen, Sten Gunnar Jørgensen og Joni Puurula som også har god kjennskap til både egen klubb og ikke minst motstandere i ligaen.

Vi tror nykommer Tim Daly vil bli en toppback i ligaen, og Marcus Faggerud har vist at han kan produsere poeng fra backposisjon. Miihkali Teppo var veldig god da han ankom Sarpsborg sist sesong, men har slitt med skader og laget er nok avhengig av å ha alle disse tre toppbackene tilgjengelig for å kunne kjempe helt i toppen. Selv om det finnes flere habile backer i laget, er det disse tre som er nøkkelspillerne på backposisjon.

Sarpingene var litt for avhengige av Kristian Jakobsson, Emil Lundberg og Niklas Roest sist sesong og behøver å få flere formasjoner som kan produsere. Spennende og gode signeringer i Jonathan Hermansson og Leo Halmrast vil kanskje kunne bidra til at laget får flere strenger å spille på. Det er god kontinuitet i troppen med viktige spillere som Martin Grönberg, Håvard Ø. Salsten, Henrik Knold, Paulius Gintautas, Magnus Nilsen og Eirik Børresen.

Vi mener det er usikkerhet rundt om de nye målvaktene Bence Balizs og Mathias S. Landa er på samme nivå som tidligere i dette Sparta-laget. Spørsmål om de vil kunne ha nok tilgjengelige toppspillere gjennom et langt og tøft seriespill gjør at vi velger å skyve de litt ned på tabellen.

6. Stjernen

Stjernen er et lag som kan spille skjorta av de fleste på en god dag, men vi tror fortsatt de er noe uferdige når det kommer til å kunne kjempe helt i toppen av tabellen. Årsaken til det er at vi tror de vil være for ustabile i prestasjonene.

Trener Fredrik Johansson går inn i sin andre sesong i klubben og har nå bedre kjennskap til laget og ligaen. Johansson kommer nok derfor med en god plan på hvordan laget må opptre for å prestere stabilt, men vi er usikre på om han har et godt nok lag denne sesongen. Det er også litt mangel på kontinuitet i Fredrikstad-laget som har måtte skifte litt for mange spillere i sommer.

Stjernen har fortsatt toppspillere offensivt som Austin Cangelosi og JJ Piccinich - nå trolig med Calle Spaberg Olsen sistemann i topprekka i Fredrikstad. Skal det gamle Vålerenga-talentet endelig slå til for fullt i Elitehockeyligaen?

Kevin Davis var meget god forrige sesong, men bestemte seg for å legge opp rett før den planlagte returen til Norge på sensommeren. Davis og Ole Einar Engeland Andersen er to backer som var meget viktige for Stjernen sist. Hvem som kan fylle de rollene nå virker uklart, men importen Dominic Cormier er tenkt som en defensiv forsterkning. Vi ser ingen andre backer i troppen som per nå kan fylle rollen som Engeland Andersen hadde.

Stjernen har valgt å satse på unge norske målvakter denne sesongen. Klubben har vært flinke til å få frem talenter på målvaktssiden tidligere og ser ut til å ha bra dekning bakerst også nå. I tillegg til fraværene på backsiden er også Alex Dostie borte. Stjernen er derfor totalt sett svekket både på forward- og backsiden, etter vår oppfatning.

Konklusjonen blir derfor at Stjernen har et svakere lag nå enn sist sesong.

Flere spillselskaper, som Coolbet og Norsk Tipping, tilbyr spill på både vinneren av Elitehockeyligaen, topp tre, H2H, antall poeng og flere andre varianter: 

7. Lillehammer

Lillehammer ble reddet fra konkurs på målstreken rundt juletider i fjor, men laget kollapset og de fleste viktige brikker flyttet vekk fra OL-byen. Denne sesongen har klubben derfor måtte bygge opp et nytt lag med et mindre spillerbudsjett. Lillehammer har likevel fått på plass flere spillere med mange sesonger bak seg på øverste nivå i tillegg til rutinerte bærebjelker som Joakim Eidsa Arnestad, Alexander Reichenberg og Christian Fosse som blir svært viktige.

Vi tror utfordringen til Lillehammer vil være at de mangler spillere som kan produsere godt nok med poeng. Den nyansatte tsjekkiske treneren Jakub Petr må derfor knekke denne koden og finne et par formasjoner som kan løfte laget vekk bunnstriden.

Lillehammer har etter vår oppfatning helt ok tredje- og fjerderekke, men de nye importene Gabin Ville og Derian Plouffe må kunne produsere poeng samtidig som noen spillere som har hatt mindre roller tidligere sesonger nå må kunne bevise at de kan spille i en toppformasjon.

På backsiden har LIK flere backer som har spilt mange sesonger på øverste nivå og som bør kunne få på plass et bra forsvarsspill, men de mangler etter vår oppfatning backer som er gode til å sette i gang spillet.

Målvaktene Tomas Kral og Theo Rooseboom de Vries blir naturligvis viktige da vi ikke tror laget vil produsere for mange mål fremover. Duoen får da jobben med å sørge for å holde sifrene nede i hver match.

Lillehammer mangler X-faktor i alle lagdeler og vil derfor havne på nedre del av tabellen, men vi tror de har gode muligheter til å få Ringerike samt den nyopprykkede duoen Comet og Lørenskog bak seg.

8. Ringerike Panthers

Flomrammede Ringerike Panthers har fått en tøff start allerede før det er spilt en eneste kamp. At Schjongshallen fikk hard medfart under flommen på Hønefoss, førte til at laget måtte til Asker for å få istid og de fire første seriekampene - minst - spilles på bortebane. Alle treningskamper er avviklet på borteis og den siste endte med 8-5-seier på Gjøvik torsdag kveld.

Ringerike hadde en svak start forrige sesong og har behov for å komme bedre ut av startblokkene nå da vi tror det blir meget jevnt i bunnen mellom Ringerike, kanskje Lillehammer og den nyopprykkede duoen Comet og Lørenskog.

Ringerike har skiftet ut store deler av troppen etter kvalifiseringsspillet som holdt på å ende med nedrykk. Det blir spennende å se om de som er hentet inn kan gjøre laget bedre. Signeringen av forwarden Lucas Loob Trygg er god, og alt tyder på at det vil bli en viktig spiller for Ringerike sammen med den nye svenske forwarden Sebastian Åkesson og rutinerte Leonards Rimjans.

Der har Ringerike funnet en offensiv formasjon som har sett bra ut i treningskampene. Jussi Tammela er også hentet fra Grüner for å bidra offensivt. Bakerst har den mangårige treneren Martin Boork landet på en ung, spennende norsk målvaktsduo der særlig Mathias Schjerpen Arnkværn har levert bra så langt.

Det blir jevnere på nedre del av tabellen denne sesongen, men Ringerike driver godt og har etter hvert fått med seg viktig erfaring fra spill på øverste nivå som de bør kunne dra nytte av.

9. Comet

Comet er tilbake på øverste nivå og har et spennende lag som kan bli gufne å møte - spesielt i Halden. Der tror vi Comet kan ta en del poeng da de har et lag med flere gode enkeltspillere som er klare for å møte landets beste motstandere. Forrige sesong varierte prestasjonene litt for mye, men Comet spilte en underholdene og bra hockey mot slutten av sesongen da de slo Nidaros i play in og avanserte til kvalifiseringen fra fjerdeplassen i 1. divisjon.

Årsaken var at de lenge hadde mye skader på nøkkelspillere, men etter hvert som trener Leif Carlsson fikk disponere fullt mannskap, var Comet svært nær å rykke opp. Halden var pyntet til opprykksfest foran avslutningen mot Lørenskog, men skuffelsen etter nederlaget skulle snu. Comet fikk plassen i Elitehockeyligaen da MS ikke fikk fornyet lisens og har med det hatt noe mindre tid å forberede seg på enn de ni andre lagene.

Vi mener Comet har et lag med mye ferdigheter denne sesongen. Kan de få satt sammen et solid grunnspill, vil de kunne bite godt fra seg. I sommer og høst har Comet hatt en litt trøblete sesongoppkjøring med flere spillere ute med skade, og de er sårbare dersom de ikke kan stille tilnærmet fullt lag.

Herman Kopperud er en spiller som kunne tatt en plass i de fleste topplag og blir nok en gang en solid bidragsyter i den offensive delen av spillet. Andre nøkkelspillere som David Nilsson, Hugo Enock, Axel Lindström og Pelle Hedlund skal også kunne bidra til at Comet blir en vrien motstander denne sesongen. Halden-laget kan fort blande seg inn i kampen om den siste sluttspillplassen dersom de kan unngå skader på sine toppspillere.

10. Lørenskog

Lørenskog er en av to nykommere i Elitehockeyligaen denne sesongen - mot alle odds. Det unge mannskapet spilte nærmest på dugnad og endte på tredjeplass i 1. divisjon før de på sensasjonelt vis kunne feire opprykk etter en dramatisk borteseier mot Comet i siste runde i kvalifiseringen.

Trener Niklas Andresen leder et ungt lag med flere lovende spillere, men klubben har nok ikke spillerbudsjett til å hente inn gode nok toppspillere som må til for å løfte laget vekk fra bunnstriden selv om Steffen Thoresen ble en viktig signering da han kom på plass forrige uke.

Romerikingene har slitt med noe skader i oppkjøringen og må klare seg uten blant annet kneskadde David Aas-Larsen innledningsvis. På keeperplassen tok LIK grep nylig og hentet inn svenske Alexander Nilsson. Han er en av dem svensker i den unge troppen.

Nitten.no har tidligere skrevet at Lørenskog har et spillerbudsjett på 1,1 millioner kroner denne sesongen. Et det mulig å bygge et lag som kan nå sluttspillet med så begrensede midler? 

Lørenskog må sørge for ikke å slippe til for mange store målsjanser og spille litt mer gjerrig og med enda bedre disiplin enn hva de kunne tillate seg i 1. divisjon. Kan de lykkes med dette, kan de bite seg fast i kampene og rappe poeng fra lag som ser sterkere ut på papiret. Lørenskog kommer garantert til å yppe seg i enkeltkamper, og som underdogs har de en fin mulighet til å straffe lag dersom de ikke blir tatt på alvor.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form