Lukk søk

Landslaget

May 10, 2023

Stor VM-guide: Alt om Norges tropp, kampene og spådommene

Kan man drømme om kvartfinale eller er dette året statusen som A-nasjon ryker? Her finner du alt du trenger å vite om Norge i hockey-VM!

Foto med tillatelse: Espen Schjølberg

Med VM-premieren kun noen få dager unna, gir vi deg alt du trenger å vite foran verdensmesterskapet i Latvia og Finland der Norge åpner med et meget viktig oppgjør mot Kasakhstan.

Etter sju strake tap på tre uker i oppkjøringen fikk hockeylandslaget en solid opptur med 4-1-seier over Frankrike lørdag. Landslagssjef Tobias Johansson, som nylig tok ut sin første VM-tropp noensinne, innrømmer at den gjorde godt.

- Det var veldig deilig! Jeg syns vi har prestert bra i store deler av mange av kampene, men så klart er det deilig å kunne få med seg en seier før avreise, sier svensken til nitten.no.

Det 86. verdensmesterskapet i ishockey spilles i Tampere og Riga. Russland og Hviterussland får fortsatt ikke være med, og i Nokia Arena, som også arrangerte VM i fjor, møtes Finland, USA, Sverige, Tyskland, Danmark, Frankrike, Østerrike og nyopprykkede Ungarn.

Slik spilles Norges kamper:

13.05 15:20 Norge - Kasakhstan, 3+ og Viaplay
14.05 15:20 Norge - Sveits, 3+ og Viaplay
16.05 15:20 Slovenia - Norge, 3+ og Viaplay
17.05 15:20 Latvia - Norge, 3+ og Viaplay
20.05 11:20 Norge - Tsjekkia, 3+ og Viaplay
22.05 15:20 Canada - Norge, 3+ og Viaplay
23.05 11:20 Slovakia - Norge , 3+ og Viaplay

Samtlige kamper fra VM-turneringen vises på Viaplay, utvalgte oppgjør vises på lineær tv og alle Norges kamper kan sees på 3+ med studiosending i for- og etterkant. Kanalen er også på plass med et team i Latvia.

Jørgen Klem og Ole Eskild Dahlstrøm kommenterer lørdagens åpningskamp mot Kasakhstan med dropp klokken 15:30 norsk tid.

Norges VM-tropp:

Jonas Arntzen, Örebro
Henrik Haukeland, Düsseldorfer
Tobias Normann, Sparta Sarpsborg
Ole Einar England Andersen, Stjernen
Isak Hansen, Leksand
Ole Julian Bjørgvik Holm, Columbus Blue Jackets
Johannes Johannesen, Mora IK
Max Krogdahl, Västervik
Christian Kåsastul, HIFK Helsinki
Emil Martinsen Lilleberg, Oskarshamn
Mattias Nørstebø, Björklöven
Philip Granath, Tappara
Michael Haga, Black Wings Linz
Ludvig Hoff, Stavanger Oilers
Andreas Martinsen, Vålerenga
Sondre Olden, HC La Chaux-de-Fonds
Ken André Olimb, Schwenninger Wild Wings
Thomas Olsen, Vålerenga
Thomas Berg-Paulsen, Stavanger Oilers
Eirik Salsten, Storhamar
Håvard Østrem Salsten, Sparta Sarpsborg
Noah Steen, Mora
Mathias Trettenes, HPK
Petter Vesterheim, Mora
Markus Vikingstad, Fischtown Pinguins

Fra fjorårets VM-tropp er Henrik Holm, Christian Bull, Andreas Klavestad, Daniel Bøen Rokseth, Tobias Fladeby, Magnus Geheb, Magnus Brekke Henriksen, Kristian Jakobsson, Mathis Olimb, Mats Rosseli Olsen, Martin Rønnild og Martin Røymark ute.

Støtteapparat:

Tobias Johansson, landslagssjef
Pär Johansson, assistenttrener
Daniel Jørgensen, målvakttrener
Pontus Nyberg, videoanalyse
Ole Fosse, lege
Knut Fjeldsgaard, lege
Tor Egil Skogly, fysioterapeut
Christer Nordby, fysioterapeut
Thor André Engell, materialforvalter
Roger Harli, manager
Petter Salsten, sportssjef

Etter én sesong uten nedrykk våren 2021 da kun VM på øverste nivå ble arrangert, var nedrykksfaren tilbake i fjor. Norge berget plassen da etter en delvis nervepirrende innspurt, og også i år vil laget som ender sist i hver pulje falle ned i B-VM. Alle lag spiller sju kamper før plassene i kvartfinalene fordeles. De fire beste lagene i hver pulje går videre i turneringen mens lag 5, 6, og 7 er ferdigspilte.

Nøkkelkamp lørdag

Norge er i år som i fjor ranket som nummer 11 av de 16 deltagernasjonene. Kasakhstan (16) og Slovenia (19) er også i Norges pulje, og i første omgang er målet å få minst ett av disse to lagene bak seg selv om det norske mannskapet drømmer om en kvartfinale.

Da sier det seg selv at åpningskampen mot Kasakhstan, som kommer uten spillerne med dobbelt statsborgerskap, lørdag blir meget viktig.

- Det blir et veldig tøft VM for det norske laget. Nøkkelkampen slik jeg ser det kommer allerede i premieren. Med tap mot Kasakhstan, blir det litt ryggen mot veggen resten av mesterskapet. Oppkjøringen har vist at laget i enkeltkamper har levert bra hockey, men en kvartfinale er nok ikke realistisk nå, sier TV 2-ekspert Bjørn Erevik til nitten.no.

Coolbet har et sterkt Finland som VM-favoritt foran Canada og Sverige. Ungarn rangeres som turneringens svakeste lag mens Slovenia, uten Anze Kopitar, er favoritter til å rykke ned fra Norge pulje.

Dersom du tror det ender med nedrykk for Norge i Riga, tilbyr spillselskapet 5 i odds. Og dersom du tror Kasakhstan kommer foran Norge etter de sju kampene, er oddsen 2,30.

Norsk Tipping tilbyr 12 i odds på norsk plass i kvartfinalen og 4,50 på nedrykk for Tobias Johanssons gutter. Også på Hamar rangerer man det norske mannskapet foran både Slovenia og Kasakhstan.

Redusert Sverige

Som Johansson hos Norge gjør Sam Hallam sin mesterskapsdebut som sjef for det svenske landslaget. Han må klare seg uten blant annet Adrian Kempe som kjenner seg sliten etter en lang sesong med LA Kings.

Tirsdag ble det klart at en som blir med til Finland er 18 år gamle Leo Carlsson fra Örebro. I troppen på 25 spillere er han en av 12 som hører hjemme i SHL mens ni til daglig spiller i NHL.

Hos hockeynews.se går Hallam gjennom troppen spiller for spiller.

- Vi har bra bredde i laget med balanse, erfaring og yngre energi. Vi kommer til å være forsiktige og ikke melde opp alle spillerne til den første kampen, men reiser til VM for å spille den siste matchen den siste søndagen - og vinne den. Det er målet og drømmen vi reiser med, sa Hallam, som møter Tyskland fredag, da han tok ut troppen tirsdag.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form