Lukk søk

Landslaget

August 21, 2023

Ryman: - Jeg ble forbannet og tenkte: Hvordan kan det ha gått så galt?

Erik Ryman synes synd på Tobias Johansson som leder et landslag som ikke har råd til å trene eller spille kamper resten av året.

Foto med tillatelse: Alexander Henningsen

- Ja, det må jeg si at jeg gjør. Jeg tror Tobias hadde en større visjon da han takket ja til denne jobben. Han var med på å bygge opp U18-landslaget og på U20-landslaget er det flere som banker på døren i generasjonsskiftet. Skal man bygge videre på dette, er det synd de ikke kan få mer internasjonal erfaring. Dette må være utrolig tungt for norsk hockey, sier Ryman til nitten.no.

- Det holder ikke at Tobias reiser rundt i klubbene. Det er ikke nok. Det er samlinger, kamper og å reise rundt internasjonalt som kan få unge spillere til å vokse inn i en rolle og gjøre dem klare for å ta over for spillerne som kanskje er på siste verset nå.

Erik Ryman har seks sesonger bak seg som Vålerenga-spiller, fikk etter hvert norsk statsborgerskap, landskamper for Norge og har jobbet som agent for Mats Zuccarello.

Ble forbannet

I jobben som ligasjef for HockeyAllsvenskan, nivå to i Sverige, snakker 51-åringen jevnlig med hockeyvenner og kolleger i Norge og følger godt med på det som skjer i norsk hockey.

- Da jeg først hørte om dette ble jeg lei meg på vegne av norsk hockey og ikke minst alle ungdommene som rammes. For dette handler jo også om mye mer enn A-landslaget. Så ble jeg forbannet og tenkte: Hvordan kan det ha gått så galt? Hva har skjedd, liksom? Det må jo ha blinket i noen varsellamper underveis her.

Foto med tillatelse: Ola Gustafsson

Norges Ishockeyforbund sliter med et underskudd på ni millioner som fører til at all landslagsaktivitet avlyses ut 2023 med unntak av VM for damer i Kina, som pågår nå, samt U20-VM i Göteborg før jul.

- Norge har vært en A-nasjon i mange år. Hvordan har man tenkt her? Klubbene kan utvikle unge spillere, men man mister den internasjonale erfaringen og det å spille kamper utenlands. At det forsvinner hos en A-nasjon er ikke bra for norsk hockey, mener Ryman.

Mister flere kamper

Tobias Johansson er ikke fornøyd med at de to planlagte samlingene i Riga og Bratislava med viktige kamper mot Latvia, Slovakia og Danmark før jul avlyses.

- Slike samlinger og kamper betyr mye, sier Erik Ryman og utdyper:

- Det finnes spillere Tobias kanskje tar med for første gang og som han ønsker å teste ut inn mot VM. Å kaste de ut i kamper mot Finland og Sverige rett før mesterskapet, kan bli et sjokk. Den erfaringen man får i kamper mot Danmark, Frankrike og lignende er utrolig viktig for disse unge spillerne.

- Hvordan har reaksjonene vært i Sverige?

- Jeg tror man er skuffet og sjokkerte. Hvordan kan noe sånt skje på dette nivået? Det slå bena under så mye.

- Har du hørt om noe lignende før?

- Nei, nei, aldri. Og jeg håper jeg aldri får høre om det igjen. Det er tragisk at det skal behøve å være slik. Jeg har selv vært med å spille for det norske landslaget og vet hvor viktige slike samlinger. Veldig synd.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form