Lukk søk

Fjordkraftligaen

September 17, 2021

Første på over 10 år: - Soleklar matchstraff

Dommerne fikk tatt i bruk sin nye regel i går. Det endte med at Sparta-backen Maksim Ponomarenko ble tildelt matchstraff under spillets gang.

Det var etter 11.17 av den første perioden dommerne skulle få tatt i bruk sitt nye verktøy - nemlig at de kan gå inn å se reprisen av en utvisning og gi matchstraff under spillets gang.

Før kunne dommerne kun gi direkte matchstraff ved dårlig oppførsel. Vi må tilbake til da de første kameraene ble installert i hallene for å finne den forrige matchstraffen som har blitt utdelt utenfor kategorien «dårlig oppførsel», ifølge dommersjef Geir Thomas Olsen.

Nå gikk det ut over den latviske Sparta-backen Maksim Ponomarenko etter en takling.

- Hodet mitt sa «matchtraff» med en gang. Men heldigvis kunne vi benytte oss av den nye regelen som gjør at vi kan gå inn å se situasjonen på nytt for å være helt sikre. Og det var vi, forklarer Mats Wikstrand - en av hoveddommerne i gårsdagens lokaloppgjør.

Venting

Bivirkningene av den nye regelen er venting for både publikum og spillere. Wikstrand sier seg enig, men mener også at det er en fordel for kampen i sin helhet.

- På denne situasjonen ønsket vi å se om det fantes flere kameravinkler av den taklingen. Men vi følte at vi hadde fått sett det vi ønsket å se, samtidig som vi begge hadde god utsikt til taklingen, fortsetter Wikstrand.

- Regelen er jo skapt for at situasjonen skal få en avgjørelse der og da, og da kan spillere og lagene få fokuset tilbake på kampen i stedet for å gå rundt å tenke på konsekvensene under kampens gang.

- Var situasjonen så stygg?

- Han kommer inn som tredjemann og intensjonen er kun å ta Stjernen-spilleren. Det er jeg som blåser den utvisningen, og Roy Stian Hansen (hoveddommeren) har den fra en annen vinkel.

Overtenning?

Det florerte med utvisninger i den første perioden i Sparta Amfi, men det ble blåst kun én utvisning i de resterende to periodene. Hoveddommeren tror han vet hvorfor.

- Det er lenge siden det har blitt spilt kamper med publikum. Når det i tillegg er et Østfold-oppgjør, blir det litt overtenning. De tilpasset seg utover i kampen og gikk mer på skøyter. Det virket som spillerne tok ansvar, sier Wikstrand som legger til at det er den kuleste kampen han har dømt i sin karriere.

- Det virket som spillerne var mer irriterte over seg selv enn oss, avslutter dommeren.

Unødvendig

Sparta-trener Sjur Robert Nilsen ville ikke uttale seg om matchstraffen til lokalpressen i går, men er klokkeklar til nitten.no dagen derpå.

- Soleklar matchstraff. En unødvendig takling, og han oppfyller kriteriene for matchstraff, føler jeg. Jeg er for taklinger jeg, men ikke slike taklinger. Det trenger vi ikke i Fjordkraft-ligaen, sier Nilsen.

Maksim Ponomarenko er ikke helt enig i sin sjef, og synes straffen var hard.

- Personlig synes jeg at det er strengt dømt. Jeg har sett situasjonen på video og jeg har både albuer nede og hopper ikke. Men jeg treffer hodet, det skal jeg innrømme. Jævlig trist å få spilt så lite som jeg gjorde i går. Den kampen hadde jeg gledet meg til lenge, forteller latvieren.

- Hvor lang karantene blir det på deg?

- Det vet jeg ikke enda. Disiplinærutvalget skal se på dette først, og vi har kamp allerede i morgen så jeg håper å få beskjed i løpet av dagen, avslutter Ponomarenko.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form