Landslaget

May 22, 2021

Nilsens VM-analyse: Sju grusomme minutter ødela

Hockeyekspert Tor Nilsen mener syv svake minutter i midtperioden ble avgjørende i en VM-åpning Tyskland uansett vant fortjent.

1. periode (0-1):

Oppsummering: Bra start på kampen av Norge som kom ut med større intensitet i sitt spill enn Tyskland. Tyskerne virket ikke å ha noen fordel av å ha spilt mot et veldig svakt Italiensk lag i går.

Norge skapte også de første målsjansene og burde tatt ledelsen da Mathias Olimb og Thomas Valkvæ Olsen kom gjennom mot den tyske målvakten. Olimb oppdaget ikke Olsen og skjøt et skudd den tyske målvakten redder. Laget skapte også et par bra sjanser til og den tyske målvakten måtte få opp noen store redninger.

Med kun sekunder igjen av perioden hadde Tyskland litt flyt og tar ledelsen. Målet kom etter at pucken ble lagt på mål fra blålinja og tyskerne skapte god trafikk foran det norske målet. Pucken traff en kølle og ble styrt i mål fra kort hold, noe som satte Henrik Haukeland ut av spill.

En jevn periode, men Norge hadde de fleste målsjansene og de må omsettes om det skal vinnes kamper på dette nivået.

2. periode (1-3):

Oppsummering: Norge havnet tidig i undertall etter en unødvendig utvisning av Emil Martinsen Lilleberg. Tyskland var effektive, scoret kjapt i dette overtallspillet og festet med det et grep om kampen.

Norge var nå ikke gode i spill med puck, og det endte med et svakt oppspill og kontring. Tyskland viste klasse og scoret et flott kontringsmål til 3-0. Norge mistet selvtilliten, og første halvdel av denne perioden handlet alt om Tyskland. Her burde Norge tatt en time-out for å samle seg litt da ingenting fungerte.

Tyskland fikk istedet nok en kontring etter pucktap i angrepssonen, og alene med Haukeland scoret Lukas Reichel sikkert. Dette var da sju grusomme minutter som ødela for Norge med tre baklengsmål.

De gangene Norge fikk flyttet spillet opp i angrepssonen ble det som oftest på utsiden og det ble ikke skapt noen store målsjanser. Laget klarte uansett å ta litt mer tak i matchen, og Mathias Olimb gjorde noen flotte finter og fikk i vei et skudd Lilleberg styrte i mål.

Denne scoringen ga Norge litt håp, det ble vunnet flere dueller og laget hadde litt mer puck, men totalt sett var Tyskland det klart beste laget.

3. periode (0-1):

Oppsummering: Norge startet perioden i overtall, men det ble ikke skapt all verden, og kun en tidlig scoring kunne gitt håp om poeng. Mathias Emilio Pettersen fikk til en god avslutning i dette overtallsspillet, men pucken gikk i tverrliggeren.

Tyskland økte til 5-1 etter et skudd som Haukeland kan ta, og kampen var nå kjørt. Tyskerne var effektive, og Norge var ikke gode nok defensivt og hadde ikke godt nok målvaktsspill til å lage spenning.

Skal det vinnes matcher mot de beste nasjonene i verden, må laget opptre mer stabilt i løpet av 60 minutter. Mye av denne kampen ble ødelagt av sju meget svake minutter i midtperioden, men Tyskland har mer kvalitet og vant fortjent.