Landslaget

May 29, 2021

Nilsens VM-analyse: Norges beste VM-kamp

Hockeyekspert Tor Nilsen mener duellene rundt mål ble avgjørende da Norge etter hans mening leverte sin beste kamp hittil under VM i Latvia.

1. periode (0-1):

Oppsummering: Kampen startet i høyt tempo der Norge var mye bedre med nå enn innledningen av forrige kamp. USA skaffet seg etter hvert et lite overtak da de kom først på løse pucker noe som ga dem noen halvsjanser. Norge pådro seg en utvisning halvveis inn i perioden for feil ved et spillerbytte. Den virket veldig strengt idømt og Norge hadde ikke marginene med seg der. I dette overtallsspillet gjorde Henrik Haukeland et par gode redninger, men til slutt så scoret USA. Scoringen kom etter at de la en puck inn mot det norske målet og vant duellen om den løse pucken.

Resten av perioden var jevnspilt og i spill fem mot fem hang Norge veldig bra med og hadde totalt sett gjort en god periode. Målet kom i undertall og det var også litt marginer imot da pucken spratt USA sin vei i forkant av scoringen.

2. periode (0-1):

Oppsummering: Norge fortsatte sitt gode spill og skapte en veldig god mulighet da Stefan Espeland fulgte opp et angrep og fikk en fin pasning av Michael Haga. Målvakten til USA reddet, men sjansen kom etter en fin kontring av Norge.

Max Krogdahl fikk en utvisning som var feildømt og dommerne imponerte ikke innledningsvis. I dette overtallsspillet oppsto en situasjon der Emil M. Lilleberg reddet pucken på streken, men USA stupte inn på mål og presset både Lilleberg og pucken over streken. Målet ble ikke godkjent og endelig hadde Norge litt marginer med seg.

USA skapte litt trykk mot det norske målet i resten av dette overtallsspillet, men Haukeland var god og stoppet disse forsøkene. Trykket klarte USA å opprettholde i spill fem mot fem, og etter å ha stupt inn på det norske målet vant de en retur fra Haukeland og satte pucken i mål.

Norge fikk et overtallsspill rett etterpå og det ble nå viktigere en noen gang å få uttelling i denne fasen av spillet. Mats Rosseli Olsen hadde en kjempesjanse og målvakten til USA hentet frem en redning fra øverste hylle. Her var det nære en redusering etter et bra overtallsspill av Norge. Det endte dessverre uten scoring i dette overtallsspillet, men Norge klarte å opprettholde et visst trykk i angresonen. USA pådro seg nok en utvisning, og Norge fikk en ny mulighet i overtallsspillet. Her klarte heller ikke Norge å få puckene på mål, og det endte med noen halvsjanser.

På slutten av perioden blir det spill fire mot fire og Ole Julian Holm fant Martin Røymark som hadde kommet seg helt fri i slottet, men skuddet ble reddet av målvakten. USA hadde et stolpeskudd på tampen av perioden, og en god periode av Norge endte uten at laget klarte å få pucken i mål.

3. periode (1-0):

Oppsummering: Norge vasket frem nok en stor sjanse i starten på perioden men Rosseli Olsen lyktes heller ikke denne gang med å sette pucken i mål. USA fikk et overtallsspill, men det det norske undertallsspillet var veldig bra og det endte uten scoring.

USA hadde et stolpeskudd midtveis i perioden, men spillet bølget frem og tilbake uten at det ble skapt noen større målsjanser på en stund. Norge fikk enda et overtallsspill midtveis i perioden. Norges utfordring var at det blir for lite direkte og det velges å spilles rundt og rundt. Her må det spilles etter en enklere resept og det handler om å få pucken på mål med trafikk av spillere.

Norge klarte å flytte opp spillet i angrepssonen og Ken André Olimb scoret etter gjenvinning av puck foran målet. På 1-2 ble det fem spennende minutter der Norge hadde pucken mest og satte USA under press.

Med et og et halvt minutt igjen tok Norge ut målvakten og spilte seks mot fem, og klarte å etablere seg i angrepssonen. Det ble ikke skapt noen store målsjanser, og USA spilte også et veldig bra forsvarsspill.

Oppsummering:

USA er medaljekandidat i VM, og Norge gjorde en god kamp, men har ikke marginene på sin side og klarte ikke å sette målsjansene. Det va duellene rundt mål som ble matchavgjørende, og USA var råere enn Norge i denne fasen av spillet. Norges undertallsspill var bra i denne kampen, men overtallsspillet var ikke effektivt nok. Dette var uansett helt klart den beste kampen til Norge over 60 minutter, så langt i dette VM, og det ga håp om seier i neste kamp mot Kazsakhstan.