Nilsen dagen derpå: Ganske stor forskjell på lagene

Hockeyekspert Tor Nilsen analyserer Norges åpningskamp mot Finland dagen derpå.

Finland - Norge 5-0 (1-0) (2-0) (2-0)

1. periode:

Norge kom ut med en herlig energi i laget fra start og spilte godt samlet over hele banen. De gangene Finland klarte å etablere seg i angrepssonen lyktes Norge med å holde de på utsiden og var samtidig veldig aggressive og lyktes med å vinne flest dueller. Dette gjorde at Finland ikke kom til like mange målsjanser som de selv ønsket. Henrik Haukeland var god i mål og spilte med en stor ro - noe som også smittet over på forsvarsspillet.

Det gode forsvarsspillet bidro til at det ble skapt flere gode kontringer og Finland var heldige som ikke lå under etter den første perioden.  Finland lyktes med å få til et langt angrep i Norges sone som resulterte i periodens eneste scoring.

2. periode:

Norge var ikke påskrudd fra start i midtperioden og Finland utnyttet dette umiddelbart. Dette resulterte også i en tidlig utvisning for Norge noe som bidro til at det ble skapt et voldsomt trykk mot det norske målet. Etter utvisingen så opprettholdt Finland sitt høye press og med mange spillere som har stort fart på skøytene. De har også veldig aktive backer i angrepssonen som gjorde at det ble vanskeligere for Norge å forsvare seg. Finland var også flinke til å utnytte at de hadde kort vei til egen spillerboks og kunne bytte spillere mens de holdt trykket opp i angrepssonen.

Norge burde kommet kjappere ut med sin førsteforsvarer og vunnet flere dueller. Det ble for lang tid i egen sone og da har ikke spillerne nok krefter igjen til å kunne flytte opp spillet. Det endte med for mange pucktap på vei ut av egen sone og opp i banen. Det var også et unødvendig pucktap på vei opp i banen mens laget var i ferd med å gjøre flygende spillerbytter som resulterte i at Finland scorer sitt tredje mål for kvelden.

3. periode:

Perioden startet med en tidlig utvisning for Norge og Finland utnyttet dette kjapt og tok ledelsen med 4-0 i powerplay. Etter dette kom Norge noe mer med i matchen igjen og Finland virket også litt mette og fornøyde siste del av denne perioden, selv om de la på til 5-0 på slutten av kampen.

Skal Norge ta poeng i kamper på dette nivået er laget også avhengig av å ha bedre uttelling på de store mulighetene som ble skapt i starten av matchen. Dette vil også kunne bidra til at en stor favoritt som Finland kunne blitt mer stresset.

Målsjansene som ble skapt for Norges del var store og det er positivt å ta med seg videre. Mulighetene var absolutt der til å kunne score mål. Første periode var veldig bra og den aggressiviteten som laget hadde i forsvarsspillet må gjennomføres gjennom mye større del av kampen. Det blir også nøkkelen til å lykkes videre i VM da laget er avhengig av å bruke mindre tid i egen sone og ha kraft til å kjøre kontringer og flytte spillet oftere opp i angrepssonen. Målvaktspillet var bra, og om forsvarsspillet kan heve seg så har Norge god nok målvakt til å kunne ta poeng fra flere lag i denne turneringen. Den svake andre perioden ødelegger mye i denne matchen og med den ledelsen Finland skaffet seg der ble det vært ganske så stor forskjell på lagene.