Lukk søk

Elitehockeyligaen

November 2, 2022

Nilsen om økonomidebatten: - Vi må våge å snakke om dette hvis vi skal bli bedre

Sjur Robert Nilsen mener det skal koste rundt 32 millioner å drive et profesjonelt hockeylag i Norge. Kun tre av klubbene i ligaen tilfredsstiller de «kravene».

Foto: Bjørn-Christian Roksvåg, nitten.no

- Vi må våge å snakke om dette hvis vi skal bli bedre. Jeg hyller de som får inn pengene og gir arbeidstakerne forutsetninger for å kunne lykkes. Hvis vi skal bli bedre og vokse som hockeynasjon, må både ledere og utøverne ha en mer proff hverdag. Og vi må snakke om det. Hvordan skal det ellers bli bedre? sier Nilsen til nitten.no.

Uttalelsen kommer i etterkant av TV 2s oversikt over omsetning og lønnsbudsjett i norske hockeyklubber. Fordeling av midler og hvor man plasserer enkelte utgifter vil variere, men Grüner opererer med 4,2 millioner i totalbudsjett og 1,45 millioner i lønn til spillere og trenere.

Kun Storhamar, Frisk Asker, Vålerenga og Stavanger Oilers, som er i særklasse størst med en omsetning på rundt 100 millioner, har mer enn 20 millioner i totalbudsjett.

- Enkelt oppsett vedrørende profesjonell drift av et hockeylag, kun lønn. 23 spillere, 4 trenere, 1 materialforvalter, 1 fysio, 4 admin. 33 ansatte x 500000 bruttolønn. 16500000 x 1,35 sosiale kostnader. 22 275 000,- i tillegg kommer driftskostnader. Kapitalbehov ca 32 mill, skriver Nilsen på Twitter.

Mangler 12 millioner

Selv en klubb som Storhamar, som så sent som tirsdag fylte CC Amfi, når ikke opp til dette «kravet» med 27,3 millioner i budsjett. Sparta mangler 12 millioner ut fra Nilsens regnestykke.

- Mitt eksempel er et ganske vanlig oppsett i en profesjonell hockeyklubb. Et edruelig oppsett. Og dyktige ledere og selgere i Norge i dag tjener også godt over 500.000. Vi har et ganske høyt lønnsnivå her i landet. Det er her det ligger hvis vi skal ha en profesjonell liga. Vi kan ikke lukke øynene og tro det er noe annerledes her, sier en engasjert Sparta-trener.

- Mange har en lang vei å gå?

- Ja, og det må vi våge å prate om. Vi skal ikke gjøre narr av de som har og bruker mye penger. Det syns jeg det har vært en viss tendens til. Det er kanskje heller ikke alle som sier hele sannheten om hvem som betaler alle lønningene, men samtidig er det egentlig uinteressant. Jeg tror vi blir bedre av å være åpne og ærlige om hva A-stallen koster.

Ifølge Nilsen ligger minimumsavtalen for en junior i svensk hockey som har spilt 100 minutter i SHL på rundt 23.000 brutto i måneden. Sparta oppgir at de bruker 11,7 millioner på lønninger denne sesongen.

- I norsk hockey snakker vi om å få en levelig hverdag, og at snittlønnen på et A-lag da bør ligge på linje med resten av den norske befolkningen. Her nede i vårt distrikt tror jeg snittlønnen til en voksen mann er på rundt 475.000 kroner. Det må vi kunne klare også. Det er ikke utopi, mener Nilsen.

- Er dere langt unna i Sparta nå?

- Vi ligger på cirka halvparten, tenker jeg.

Sparta-sjefen mener en klubb har et kapitalbehov på 32 millioner for å drifte et profesjonelt hockeylag i Norge mens sarpingene selv ligger på «kun» 20.

- Det er ikke noe problem å få frem disse tallene, mener jeg. Administrasjon i Norge er ganske dyrt da vi er lønnsdrivende. På spillersiden bor noen av de yngre kanskje hjemme, går på skole og har 150.000 kroner i året. Noen må kanskje bo hjemme litt lenger. Så har du nok andre som bikker én million. Det fins hockeyspillere i Norge i dag som koster klubben sin én million. Det er snakk om nettokontrakt med fri bil og leilighet. Brutto kostnad for en klubb da kan overskrive én million. Og at toppspillere i ligaen koster det, syns jeg er helt innafor.

Ønsker debatt

Nilsen mener Sparta minst må komme opp i 25 millioner i budsjett ganske raskt for å være konkurransedyktige og betale lønn ut fra faktisk arbeid til ledere, trenere og spillere.

- Vi driver på en knivsegg nå. For å få mer midler må vi kanskje jobbe enda hardere, men vi må uansett våge å snakke om dette. Det er også en del individuelle idrettsutøvere i Norge, også som tar medaljer i internasjonale mesterskap, som sliter med å få endene til å møtes. Hockeyen er ikke i en særstilling, men penger er litt fraværende i norsk idrett. Jeg får vondt i magen når jeg ser på «Hodet i klemme» med brytere som trener fem timer om dagen og må be foreldrene om støtte. Diskusjonen rundt dette syns jeg er fraværende i Norge der den profesjonelle idretten er ganske ny. Er det aksept for at man skal leve av idretten sin? Jeg er usikker.

Den samfunnsengasjerte hockeyveteranen mener både nasjonen, distriktene og byene må ta diskusjonen om idrett, og da særlig profesjonell idrett, er viktig og nevner også pandemien da Norge som eneste land i Europa stengte ned også for toppidrett.

- Kanskje man må senke ambisjonene. Det er et alternativ. Man igjen, da mener jeg man må være ærlig på at dette får vi ikke til. Er det så farlig da? Det er bare ett lag eller én utøver som kan vinne. Alle kan nødvendigvis heller ikke være på elitebiten. For oss i Sparta er ny arena en må-ting, men hvis vi som nærmiljø ikke klarer å få til det, kan vi kanskje ikke være med i toppen da. For det vil kreve mer og mer penger, sier Nilsen.

Stjernen torsdag

Én dag foran lokaloppgjøret og toppkampen mot Stjernen, snakker Sparta-sjefen om hvordan Rosenborg på 90-tallet gikk foran i fotballen med sin suksess også internasjonalt og dro med seg resten av eliten opp på et profesjonelt nivå med dagtreninger og økt satsing.

- Rosenborg klarte det selv og pushet de andre. Det er det samme for meg hvor byene eller klubbene får pengene sine fra, og Molde hadde kanskje ikke vært der de er uten Kjell Inge Røkke, men hva så? Det samme med Oilers og Tore Christiansen. Men visse steder må faktisk myndighetene hjelpe til lokalt eller sentralt hvis idretten er viktig. Det kan ikke være så store forskjeller. Noen vokser opp i en rik kommune med idrett, konserter og kulturliv, men for eksempel i arbeiderbyen Sarpsborg, der det ikke er like mye kroner, skal det ikke være toppidrett der da? Skal ikke vi ha arenaer hvis ikke investorer vil bygge dem? Det er bygget tre topphaller i Norge de siste ti årene. Privateide DNB Arena samt kommunale Varner Arena og Jordal Amfi. Hvorfor er det så store forskjeller? spør Nilsen.

- Men! Stjernen i morgen, hvordan blir det, Nilsen?

- Det blir moro, det! Men igjen da.. Og ikke til forkleinelse for noen på Hamar, men er vi sikre på at CC Amfi hadde ligget der i dag hvis ikke den olympiske komiteen bestemte seg for å legge kunstløp til Hamar? Tenk om det hadde blitt OL i Oslo og kunstløp i Fredrikstad. Kanskje NM-gullene etter 1994 på Hamar hadde vært i Fredrikstad? Det er en del tilfeldigheter.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form