Nilsen dagen derpå: Scorer litt for lite mål til å lykkes på dette nivået

Hockeyekspert Tor Nilsen analyserer Norges tap mot USA som samtidig markerte slutten på Petter Thoresens tid som landslagssjef.

USA- Norge 3-2 (2-0, 1-1, 1-1)

1. periode:

Norge fikk en tøff start på matchen og slapp inn to mål på de første syv minuttene. Det første målet kom fordi det ikke var en forward i skuddlinjen da backen til USA skjøt fra blålinjen. Skuddet slapp dermed enkelt gjennom og de norske backene tapte duellen foran eget mål. Norge var litt puslete, tapte dueller og var sløve defensivt noe som også USA utnyttet med å øke til 2-0. Målet kom denne gang etter at Norge fikk en fin kontringsmulighet, men sølte bort pucken i angrepssonen. USA vendte spillet og Matthew Boldy skled rett gjennom det norske forsvaret og scoret enkelt. Slike mål må Norge kunne unngå, og det er som tidligere i turneringen ofte inngangen i periodene hvor Norge er svakest.

Laget spilte seg opp, avsluttet perioden på en mye bedre måte og det ble også skapt noen målsjanser. Mathias Trettenes fikk en stor mulighet og ble også felt på ulovlig vis, men utrolig nok uten at dommerne mente det er utvisning. Perioden ble avsluttet med at USA likevel pådro seg en utvisning og Norge fikk en mulighet til å spise seg inn i matchen igjen.

2. periode:

Norges skapte ingen målsjanser i dette overtallsspillet men kom til en fin mulighet rett etterpå hvor Mattias Nørstebø burde scoret da han fikk muligheten fra kort hold. Martin Røymark gjorde en god jobb i backcheckingen, vant pucken i midtsonen og dytte den videre til Michael Haga, som fant Andreas Martinsen som scoret sikkert alene med målvakten.

USA svarte med å øke tempoet og gjenvant pucken ofte noe som gjorde at de kunne flytte opp spillet i angrepssonen hvor Norge ble veldig passive. Dette førte til et langt spillerbytte i egen sone hvor til slutt USA satte pucken i nettmaskene, men målet ble korrekt annullert da pucken traff dommeren og satte Henrik Haukeland ut av spill.

USA fortsatte å trykke Norge tilbake og skapte flere målsjanser. Norge var i ferd med å miste grepet på matchen igjen. Laget mistet etterpå nok en gang pucken på vei inn i angrepssonen og i kontringen fikk USA sine spillere skli veldig enkelt og uforstyrret inn på det norske målet noe som førte til at Ben Meyers øker til 3-1. Norge klarte å avslutte også denne perioden på en bedre måte og fikk flyttet opp spillet oftere i angrepssonen noe som ga håp før den siste perioden.

3. periode:

Perioden startet bra for Norge og Kristian Jakobsson spilte en genial pasning til Daniel Bøen Rokseth som satte pucken i åpent mål. Norge var bare ett mål unna poeng i denne kampen. Norge hadde nå virkelig fått opp dampen og var bedre i alle spillets faser. USA pådro seg en unødvendig utvising i angrepssonen og Norge fikk en mulighet til å utlikne i overtallsspill. Overtallsspillet var bedre nå en tidligere i kampen og det ble skapt noen muligheter uten at pucken havner i nettmaskene.

Norge spilte med mye høyere intensitet i skøytegåingen og det bidro til at laget var mer samlet over hele isen. Norge var da i stand til å sette USA under hardere press da de hadde pucken og fikk flere fine kontringer som en konsekvens av dette. De gangene USA kom inn i angrepssonen var også Norges første forsvarer tettere på puckfører og tok dermed bort tid og plass. Dette medførte at Norge vant pucken oftere og kunne sette kontringer mens de hadde krefter igjen på tanken.

Norge pådro seg en utvising med i underkant av fem minutter igjen av matchen, men da var undertallsspillet bedre en tidligere i turneringen og det ble ingen baklengsmål. Spillerne var nå mye flinkere til å ligge riktig i skuddbanen og det ble dekket mange flere skudd i denne kampen enn hva som har hvert tilfelle tidligere. Det ga Norge en mulighet til å sette inn en sluttspurt i spill fem mot fem de siste tre minuttene av matchen.

Michael Haga fikk en stor mulighet etter en fin pasning fra Ken André Olimb der Norge var nær utligning. Petter Thoresen tok en time out og plukket ut målvakten for å kunne spille seks mot fem de siste to minuttene. Norge presset frem noen halvsjanser, men til slutt vant USA kampen om den løse pucken og satte den i det åpne norske målet og kampen endte 4-2.

Oppsummering: Norge fikk en for dårlig start på denne kampen og det ble til slutt avgjørende i en match hvor Norge spilte seg opp på en veldig bra måte. USA fikk en 2-0-ledelse som laget ikke klarte å hente og det er verdt å merke seg at de to siste periodene endte 1-1 noe som viser hvor bra Norge avsluttet denne kampen. Norge hadde en bra mulighet til å rappe poeng fra USA, men scorer litt for lite mål til å lykkes på dette nivået.