Lukk søk

Landslaget

May 22, 2022

Nilsen dagen derpå: Norges beste kamp i VM

Hockeyekspert Tor Nilsen analyserer Norges tap mot Tsjekkia lørdag og kårer målvaktsnykommer Jonas Arntzen til lagets bestemann.

Norge- Tsjekkia 1-4 (0-1) (0-1 (1-2)

1. periode:

Tsjekkia startet kampen med å ha et høyt tempo og kjørte mange raske kontringer mot et norsk lag som var flinke til å ligge med nok spillere på riktig side. Norge tok også bort muligheter til å spille opp i midten av banen, noe som førte til at Tsjekkia ikke kom til så mange avslutninger fra farlige scoringsposisjoner. Laget var uansett litt for passive i egen sone fra start - noe som gjorde at motstanderen fikk mange lange angrep etter å ha vunnet dueller rundt pucken.

Petter Thoresen hadde før denne kampen gjort et godt og riktig målvaktbytte. Henrik Haukeland har ikke spilt dårlig tidligere i turneringen, men har uansett ikke klart å ta frem det lille ekstra som Norge må ha av en målvakt for å ta enda flere poeng.

Jonas Arntzen fikk dermed muligheten og han leverte flere gode redninger og måtte først kapitulere da Tsjekkia fikk et overtallsspill. Tsjekkia med sine verdensstjerner holdt et høyt pucktempo og da Davis Krejci satte opp David Pastrnak på dirketeskudd må det bli mål. Det er i denne fasen Norge må bli flinkere til å sørge for at motstanderne ikke får avslutte fra så gode scoringsposisjoner for å lykkes bedre.

Det ble litt for mange lange sekvenser i egen sone og da orket ikke Norge å starte sitt angrepsspill noe som også er tydelig å lese av skuddstatistikken i perioden. Det var ellers en bra defensiv periode av Norge i spill fem mot fem og laget avsluttet perioden bedre enn de startet den.

2. periode:

Perioden var ikke mer en minuttet gammel før Norge pådro seg nok en uheldig utvisning og i dette undertallet slapp Norge inn et klønete og unødvendig mål. Forsvarspillerne feilvurderte en puck som ble lagt inn bak Norges mål og havnet med det på feil side, noe som medførte at Jacob Vrana fikk stå helt alene foran Arntzen og kunne enkelt score fra kort hold.

Norge var nå mye bedre på å komme hurtigere opp i én mot én-situasjoner defensivt. Dette tok bort tid og plass for de tsjekkiske spillerne til å kunne etablere seg i angrepssonen. Norge var flinkere til å vinne disse duellene som førte til at laget hadde mye mer energi og trykk i kontringsspillet. Norge fikk dermed lengre angrep og formasjonen med Mats Rosseli Olsen og brødrene Olimb var veldig nær ved å sette pucken i mål. Norge fortsatte å tette midtsonen, brøt Tsjekkia flere ganger og fikk gode overganger, men da muligheten kom gikk ofte skuddene utenfor.

Jonas Arntzen fortsatte sitt solide målvaktspill de gangene Tsjekkia kom til sine målsjanser og Norge spilte med en heroisk innsats foran sin egen målvakt. Norge var det førende laget i denne perioden, men det søkes litt for ofte en ekstra pasning eller for lang vei inn på mål. Mathis Olimb var veldig nærme og avsluttet et sterkt spillerbytte med å prikke tverrliggeren og fikk også en stor mulighet til i sluttsekundene av perioden.

3. periode:

Tsjekkia brøt Norge og fikk en stor kontring der David Pastrnak kom fri mot det norske målet. Mattias Nørstebø måtte ta i bruk ulovlige midler og det ble korrekt idømt straffeslag etter 48 sekunder. Pastrnak viste hvorfor han er en stor stjerne i NHL og scoret sikkert. Norge slapp også i denne perioden inn ett litt unødvendig baklengsmål.

Formasjonen med brødrene Olimb og Mats Rosseli Olsen satte nok en gang inn et voldsomt press i angrepssonen noe som resulterte i kampens første overtallsspill for Norge. Overtallsspillet var effektivt og Mathias Trettens fant Ludvig Hoff med en genial pasning og Norge fikk en fortjent scoring. Spillet bølget frem og tilbake og Norge tok mer og mer over - noe som medførte at motstanderen ble frustrerte og pådro seg to unødvendige utvisninger. Her hadde Norge en kjempefin mulighet til å straffe Tsjekkia, men overtallsspillet ble for lite besluttsomt og det ble tatt for lite skudd. Isteden var det Tsjekkia som scoret kampens siste mål etter at Norge hadde tatt ut målvakten for å presse frem en scoring på slutten av kampen.

Oppsummering:

En sterk prestasjon av det norske laget mot et godt tsjekkisk lag. I spill fem mot fem slapp ikke Norge inn mål. Det var en sterk prestasjon på dette nivået mot en toppnasjon som har verdensstjerner på sitt lag. Det var i inngangen i alle tre periodene laget ble straffet og det var dessverre nok en gang i undertall Norge fikk mest trøbbel i denne turneringen.

Laget spilte veldig bra taktisk og var samlet over hele isen og kunne med det gjenvinne pucken og kjøre mange kontringer. Norge bør ta flere skudd og oppsøke mål med spillere uten puck for å bli mer effektive og dermed få uttelling på de sterke periodene de har i sine kamper. Da laget fikk muligheten i overtall mot slutten av kampen burde de vært mer grådige og ta de skuddmuligheten som oppsto. Det ble litt for ubesluttsomt og det ble søkt for mange pasninger rundt på utsiden av motstanderen.

Dersom Norge kan få bedre uttelling og utnytte de gode periodene der de fører spillet i kampene, vil de kunne plukke flere poeng i denne turneringen. Det var en imponerende laginnsats og en bra kamp som Norge leverte mot en toppnasjon. I min bok var dette Norges beste kamp så langt i VM, noe som gir håp om at laget kan rappe noen poeng til selv om det er mot toppnasjoner som Sverige og USA.

Tre stjerner Norge:

3 stjerner: Jonas Arntzen

2 stjerner: Mathis Olimb

1 stjerne: Johannes Johannesen

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form