Landslaget

May 19, 2022

Nilsen dagen derpå: Norge viste styrke og ro

Hockeyekspert Tor Nilsen analyserer Norges viktige seier over Østerrike som trolig sikrer ny kontrakt i A-VM.

Norge- Østerrike 5-3 (1-1, 2-1, 2-1)

1. periode:

Denne perioden besto av mye spill i special teams og Norge var det laget som pådro seg tre utvisinger innledningsvis. Østerrike straffet Norge med et godt overtallsspill der Norge ikke var flinke nok til å komme opp i skuddlinjen for å hindre baklengsmålet. Norge var litt heldige som ikke slapp inn flere mål i undertall da laget ble litt for passive og ga Østerrike litt for god tid til å avslutte fra farlige posisjoner.

Norge fikk etter hvert en stor mulighet på en kontring i undertall og Mats Rosseli Olsen var sikker alene med den østerrikske målvakten.

Østerrike pådro seg to utvisinger i siste halvdel av perioden noe som gjorde at Norge fikk flyttet opp spillet oftere i angrepssonen. Overtallsspillet satt ikke helt som det skal på dette tidspunktet og det ble ingen flere scoringer i denne perioden.

2. periode:

Andreas Martinsen satte pucken i mål i Norges overtallsspill noe Østerrike mener burde vært annullert, men målet ble godkjent. Max Krogdahl sendte pucken over vantet og pådro seg en to minutters utvisning. Østerrike benyttet denne muligheten til å utligne med enda et overtallsmål. Norge klarte heller ikke ved denne scoringen å komme opp i skuddbanen og dekke skuddet.

Det ble spilt fire minutter fem mot fem før Østerrike pådro seg en ny utvising, Norge plukket ut målvakten og Martin Røymark scoret i spill seks mot fem. Alle de fem scoringene hadde dermed blitt scoret i special teams og det hadde vært uvanlig lite spill fem mot fem den første halvdel av denne kampen. Norge var det førende laget i spill fem mot fem og hadde hatt noen lange og tunge bytt i angrepssonen.

3. periode:

Norge hadde god kontroll på kampen og Østerrike kom ikke til noen målsjanser selv om de forsøkte å spille enda mer fysisk hockey. De virket til tider litt frustrerte og etter hvert pådro Philipp Vimmer seg en fem minutters utvising etter en unødvendig og ufin takling mot Eirik Salsten. Dette var kampen hvor utvisingene kom tett som hagel og det ble etter hvert en scoring i spill fire mot tre der Mats Rosseli Olsen traff blink etter en smart pasning fra Andreas Martinsen.

Dommerne fant en utvising på Martin Røymark når det var i underkant av fem minutter igjen å spille av kampen. Østerrike fortsetter å utnytte sitt overtallsspill og skapte ny spenning ved å redusere til 4-3. Resten av kampen ble det skapt et bra trykk mot det norske målet, men et oppofrende norsk lag sto imot og det endte med at Martin Rønnild avgjorde kampen ved å sette pucken i tomt mål etter en flott pasning av Kristian Jakobsson.

Oppsummering: Norge vant en kamp som ble preget av mye spilletid i special teams og det var faktisk ingen av scoringene i kampen som kom i spill fem mot fem. Norge fikk en vanskelig start på kampen med noen utvisinger og et tidlig baklengsmål, men viste styrke og ro ved å snu kampen til sin fordel. Norge var det beste laget i de periodene det var spill fem mot fem og Østerrike skaffet sine beste muligheter i sitt overtallsspill helt frem til de klarte å sette inn en sluttspurt på tampen av kampen.

Da Norge ble kjørt hardt mot slutten valgte Petter Thoresen å ta en time-out noe som ga en positiv effekt. Spillerne var sterke i duellene og fremsto med en solid offervilje og klarte dermed å stå imot og tok en viktig og fortjent seier. Det var positivt at laget scoret fem mål og klarte å ta hjem seieren mot en god motstander som desperat trykket på hardt i sluttminuttene.

Mats Rosseli Olsens scoring i undertall og tre scoringer i overtall ble utslagsgivende i en veldig spennende kamp. Norge bør uansett ta litt færre utvisninger enn hva som har hvert tilfelle så langt i turneringen. Norges overtallsspill har gitt bedre resultater og dersom undertallsspillet og målvaktsspillet kan heves er det mulig å rappe poeng fra flere lag i denne gruppen. Mats Rosseli Olsen har levert en solid turnering så langt, har seks poeng på sine fire kamper og var Norges beste spiller i denne kampen.