Nilsen dagen derpå: Et skikkelig mageplask

Hockeyekspert Tor Nilsen analyserer Norges tap mot Sverige i naboduellen søndag der spesielt midtperioden ble tungt for de norske guttene.

Sverige- Norge 7-1 (1-0, 4-0, 2-1)

1. periode:

Norge fortsatte sitt gode lagtaktiske spill innledningsvis fra forrige kamp. Sverige ble nektet å bruke midten av isen fordi det norske laget var godt samlet noe som tvang Sverige til å måtte spille pucken på utsiden av det norske forsvaret.

Sverige hadde pucken noe mer enn Norge i denne perioden, men da de ikke kom til i midten av isen ble det heller ikke så mange avslutninger fra farlige scoringsposisjoner. Sverige spilte med veldig stor bevegelse i angrepssonen og byttet plasser med alle sine fem spillere, men var litt bekvemme og holdt seg for det meste på utsiden av det norske forsvaret. De skuddene som kom hadde Jonas Arntzen god kontroll på i det norske målet og de norske forsvarspillerne lå på rett side og vant mange dueller rundt eget mål.

Forskjellen på lagene i den første perioden var special teams der Sverige scoret på sitt eneste forsøk, mens Norge ikke lyktes å sette pucken i mål på noen av sine tre forsøk. Svenskenes scoring var av det litt heldige slaget da en puck som ble lagt på mål traff skøyta til en norsk forsvarsspiller og satte Arntzen ut av spill.

2.periode:

Perioden startet med et overtallsspill for Norge etter en utvising på tampen av første periode. Norge skapte ikke noen store muligheter i dette overtallsspillet. I spill fem mot fem fortsatte kampen i samme stil som i første periode, men da Norge fikk en utvisning scoret Sverige. William Nylander gjorde en smart bevegelse og trakk seg opp mot blålinjen der han fikk en kort pasning som ga ham god tid til å prikke pucken i krysset.

Ett minutt senere åpnet det norske forsvaret seg i spill fem mot fem og Sverige fikk kjøre en kontring i midten av isen som Arntzen reddet, men de norske forsvarspillerne tapte duellen som oppsto i etterkant inn på mål om den løse pucken og det sto 3-0. Svakt forsvarsspill av Norge og slike mål skal man ikke slippe inn på dette nivået.

Nå hadde Sverige fått opp dampen og Norge hang ikke like godt med. Rasmus Asplund økte ledelsen til 4-0. Norge hadde da sluppet inn fire mål på de siste fire minuttene - da blir det svært vanskelig å kunne få med seg poeng. Det norske undertallsspillet ble veldig passivt og Lucas Wallmark økte til 5-0. Sverige dominerte nå i alle spillets faser og de norske spillerne kom på etterskudd i de fleste situasjonene på isen. Etter to perioder der begge lag fikk fire forsøk hver i overtall scoret Sverige på tre av sine, mens Norge ikke scoret på sine fire forsøk.

3. periode:

Norge startet denne perioden med en etterlengtet overtallsscoring fra Tobias Fladeby som gjorde en god jobb inne foran det svenske målet. Sverige svarte kjapt med å score et nytt mål i spill fem mot fem og de beholdt en komfortabel femmålsledelse.

Sverige fikk et nytt forsøk i overtall midtveis inn i perioden og Rasmus Asplund får stå helt uforstyrret og styrte inn svenskenes fjerde overtallsmål fra kort hold. Sverige var best i det meste på isen, men virket ikke veldig interesserte i å angripe det norske målet lenger da kampen var kjørt. Norge maktet heller ikke å løfte opp spillet og sette noe særlig preg på resten av perioden.

Oppsummering: En meget svak midtperiode ødela denne kampen for Norges del. Norge klarte heller ikke å utnytte den gode starten på kampen til å score mål noe som kunne gitt laget mer selvtillit og kraft til å stå løpet ut. Norge fikk tre muligheter i overtallsspill i første halvdel av kampen og også litt spilletid fem mot tre som burde kunne gi bedre uttelling.

Igjen var prestasjonen i special teams ikke god nok for at Norge skal kunne vinne kamper på dette nivået. Undertallsspillet har vært svakt hele turneringen og når heller ikke overtallsspillet er effektivt nok til å straffe motstanderne, blir det svært vanskelig. Undertallsspillet ble for passivt og man lyktes ikke med å presse mostander til å avslutte fra mindre farlige scoringsposisjoner. Duellspillet rundt eget mål var svakt og det tapes for mange dueller. Her må spillerne være litt mer hensynsløse og mye tøffere.

Når motstanderen presser så hardt i starten i overtallsspillet til Norge, burde de bytte en kort pasning inn i midten noe for å spille pucken bort fra presset. Dette vil gjøre det vanskeligere å sette så hardt press og vil kunne by på avslutninger fra god scoringsposisjon. Det må vises en større grådighet og man må ta de skuddmuligheten som oppstår og ha timing slik at det er spillere foran mål som kan dekke sikten og vinne løse pucker.

I denne kampen var også Norge kun gode i spill fem mot fem i én periode og da blir det stygge sifre mot en så sterk motstander som Sverige. Litt skuffende at Norge ikke klarte å gi Sverige litt større motstand og det ble et skikkelig mageplask etter en god forestilling i forrige kamp mot Tsjekkia.