Lukk søk

Fjordkraftligaen

April 15, 2021

NHL-reglene også til Norge: - Veldig positivt

Det er ikke bare i svensk hockey det blir NHL-regler neste sesong. Også i Norge skal man ta i bruk regelboken fra verdens beste liga - med enkelte justeringer.

Hockeyverden jobber i disse dager for et felles regelverk som vil gjøre hverdagen enklere for både spillere og dommere med utgangspunktet i reglene som benyttes i NHL. Mandag kunne hockeynews.se fortelle at det blir NHL-regler i SHL og HockeyAllsvenskan neste sesong.

Hovedgrunnen er at det ikke lenger skal måtte forholde seg til ett sett retningslinjer i hjemlig liga, et annet i CHL, en tredje variant i NHL og ennå et regelverk på landslaget.

Dommersjef Geir Thomas Olsen i Norges Ishockeyforbund bekrefter at regelboken fra verdens beste liga nå også skal benyttes i Norge - med noen nødvendige endringer.

- Vi skal inn på denne regelboken, ja. Vi ønsker å justere den minst mulig, men noe må det bli. Jeg mener dette er veldig positivt, sier Olsen til nitten.no.

Slåssing

Et eksempel på en regel som ikke er overførbar til norske forhold, er den såkalte «coach’s challenge» som svenskene nå adopterer.

- NHL og SHL kan nok kjøre 99,9 prosent likt, men vi er ikke teknisk rigget for «coach’s challenge» i dag. Det går på fasiliteter, ressurser og antall kameraer, forklarer Olsen.

Planene skal forankres på det internasjonale ishockeyforbundets kongress i juni, men alt tyder på at det felles regelverket går gjennom. En NHL-regel som ble mye omtalt i svensk media mandag, er at man nå vil kunne gi kun fem minutter for en slåsskamp der to stykker deltar aktivt og ikke nødvendigvis matchstraff.

- Det er ikke sånn at det blir lov å slåss. Det eneste NHL jobber for, er å få det bort. Jeg tror heller ikke det vil bli mer slåssing av dette her. Det ligger noen setninger i den regelen som sørger for at du vil få din straff uansett, forklarer Olsen, som mener det for spillernes del ikke vil bli veldig mye nytt å sette seg inn i gjennom sommeren, men mer for kamplederne, personell på bakrommet og i de ulike komiteene.

Alle nivåer

Sverige vil ta i bruk de nye reglene kun i de to øverste divisjonene mens man i Norge vil lande på én regelbok for alle der man uansett vil håndtere situasjoner ulikt avhengig av nivå og årsklasser.

- Det kommer en «unified rule book» vi skal ta i bruk. Tanken er av den i størst mulig grad skal samle hockeyverden med like bedømmelser og straffeutmålinger. Det vil aldri bli helt identisk da det er forskjell på NHL og Fjordkraft-ligaen, men med felles regler vil det for eksempel bli mye lettere for en nord-amerikaner som nå omtrent kan få ulik straff i hvert land han måtte stoppe i, forklarer Olsen.

- Tar vi for eksempel en boarding har den gitt 2+10 i Norge etter VM-reglene, i Østerrike og CHL 2+2 og svenskene har kjørt to minutter som laveste straff. Da er det for store variasjoner.

Olsen tror de nye reglene vil gjøre det lettere for dommerne å samarbeide på tvers av ligaene og landegrensene.

- Enkelte av dommerne som har vært ute på oppdrag tidligere har måttet bruke mye tid på å sette seg inn i hvilke regler som gjelder der. Å slippe det vil bli utrolig godt.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form