Lukk søk

Fjordkraftligaen

December 2, 2022

Mot redusert importkvote i ligaen: - Et første naturlig steg

Kvoten for antall utlendinger i Fjordkraft-ligaen kan bli redusert fra seks til fem neste sesong. Landslagssjefen er usikker på om man bør stoppe der.

Foto: Bjørn-Christian Roksvåg, nitten.no

- Jeg er veldig tydelig på at antall importer bør ned. Ligaen skal primært være for våre egne spillere, og min personlige mening er at vi legger for mye penger og istid hos importene. Med færre importer får norske spillere en bedre hverdag og mer istid, sier landslagssjef Tobias Johansson til nitten.no.

Fra sesongen 2019/2020 ble antall importer per lag i Fjordkraft-ligaen redusert fra sju til seks. Planen var å kutte ytterligere ned til fem fra og med sesongen 2021/2022 etter en evaluering, men pandemien utsatte tiltaket.

Nye kutt?

Denne sesongen er den fjerde strake med et tak på seks importer. I fjor var det daværende forbundsstyret tydelige på at de ønsket den ytterligere planlagte reduksjonen til fem innført fra 2023/2024-sesonge forutsatt at ordningen ble evaluert.

- NIHF arbeider derfor videre med prosessen og evalueringen, slik at FS skal ha godt grunnlag for å fatte mest hensiktsmessig vedtak for norsk ishockey til våren, meldte Norges Ishockeyforbund denne uken.

Landslagssjef Johansson er naturlig nok opptatt av en best mulig hverdag for hockeyspillere med norsk pass og støtter forslaget.

- Jeg tenker fem importer er et første naturlig steg nå. Jeg forstår balansen med det å ha en attraktiv liga, og at visse importer kan ha en attraksjonskraft, men det viktigste for meg at norske spillere må få en bedre hverdag og mer istid for å kunne ta neste steg, sier Johansson.

- Importkvoten skal være en het debatt hele veien. Både om det skal gå fra seks til fem og også om man kan pushe det ytterligere.

Fikk Oilers-støtte

På spørsmål om det finnes en grense for hvor få importer man kan ha og fortsatt opprettholde et godt nok nivå på landets øverste divisjon, svarer landslagssjefen:

- Ja, absolutt. Det fins en «break even», og jeg vil utfordre sportssjefene til å tenke rett type importer. Se på Abbott-guttene, Linus Johansson og Kodie Curran. Spillere som er på vei noe sted og ønsker seg videre til en bedre liga. Vi har noen for mye som lander her fordi de ikke får plass et annet sted. Selvsagt er det en balansegang, og jeg liker at det blir en debatt. Det fins kanskje ikke noe rett eller feil, men det er et viktig spørsmål og tema.

Da forbundet våren 2021 bestemte å opprettholde importkvoten for den kommende sesongen, forklarte Stavanger Oilers-sjef Pål Higson til nitten.no hvorfor han mente det var en korrekt beslutning:

- Jeg mener vi trenger det for å ha en mest mulig konkurransedyktig liga, og også jevnheten i Fjordkraft-ligaen som er hovedblodåren økonomisk i norsk hockey. Det gir et større spillermarked. Det er en av stor betydning for lagene som i utgangspunktet ligger lavere på tabellen eller har dårligere økonomiske forutsetninger til å sette sammen et konkurransedyktig lag, sa Higson og fortsatte:

- Det andre er at importspillerne bidrar til bedre nivå på ligaen. Det er viktig for de beste norske spillere som har ambisjoner om å ta karrieren videre og Norges deltagelse i VM. Så av de to grunnen er jeg veldig glad for at antall utlendinger opprettholdes. Selve debatten er komplisert, og man har også dette med spillerutvikling, men jeg mener de to elementene veier mest for å opprettholde antallet.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form