Elitehockeyligaen
22
.
07
.
2021

Landslagskaptein til nitten.no: - Hockey er sted for alle

Det var mandag at NHL-spiller Luke Prokop stod frem om sin seksuelle legning. Nå hylles han av kjente profiler i Hockey-Norge.

Oppmerksomheten rundt Luke Prokop har ankommet Fjordkraft-ligaen og norsk ishockey. Hvor flere kjente profiler tar til ordene for å forstå viktigheten med å kunne fortelle sin historie og ikke minst være ærlig rundt sin egen seksualitet.

- Samboeren og jeg satt og diskuterte dette tema nå i sommer. Hockeyen kan fort bli sammenlignet med en macho-kultur. Vi i Sparta var litt aktive i den Pride-måneden vi hadde for litt siden, og personlig så tror jeg at det overhodet ikke ville blitt et problem om en spiller, trener eller annen innen for ishockeyen hadde stått frem og fortalt sin historie, forteller Sjur Robert Nilsen.

Spillere i Fjordkraft-ligaen tar mer ansvar

Sjur Robert Nilsen forteller at ishockeyen i gjennom mange år kan ha fått et feil bilde av seg, og spesielt hva som skjer blant spillerne og lederne. Nå tror han at slike historier som Luke Prokop kan gjøre noe med den holdningen.

- Hockeyen har blitt stigmatisert litt feil føler jeg. Derfor er det kjempe bra at det nettopp er NHL og en NHL-spiller som sammen viser at dette ikke bydde på noen som helst form på problemer. Tror alt den beste og hardeste ishockey-ligaen du finner her i verden, forteller Sparta-treneren.

Assisterende generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Kristoffer Holm, mener bestemt at norsk hockey er klare for slike historier.

- Jeg føler at vi i hockeyfamilien i Norge er klare til å ta i mot alle ulike seksualiteter. Men det er naturligvis en privat-sak også, men skulle noen ønske å fortelle sin historie, så forutsetter jeg at det er en helt normal ting å gjøre, forteller han til nitten.no

- Hockeyspråket kan nok blitt sett på som litt svakt, og at folk både på og utenfor isen kan bruke visse ord som nedsettende. Men det gjelder ikke bare på isen, men også i skolegården, forteller Holm.

Holdningen til de yngre spillerne som kommer opp, er nok annerledes enn de fra tidligere generasjoner, tror Sjur Robert Nilsen.

- De som kommer opp nå, lever tross alt i en annen verden enn de som ble født på 60,70 og 80-tallet. Jeg mener bestemt at vi trenere, spillere og ligaen hadde blitt glad hvis noen turte å fortelle sin ærlighet og sannhet i livet. Hockeyen trengte kanskje litt tid for å få noen til å stå frem, og det er naturligvis en grunn til dette. Men heldigvis så gikk det som burde gå, forteller Nilsen på telefon i det han fikk et vepsestikk på ryggen.

- Går det bra?

- Vepsen har det verre enn meg. Han er død, men det svir.

Fokus på språkbruk

En av tingene som har vært et tema i mange år er blant annet språkbruket blant spillerne seg i mellom på isen. Den er så og si borte, ifølge landslagskaptein Jonas Holøs.

- Etter at dommerne og sporten har hatt fokus på dette så har det nesten blitt borte, fortsetter Holøs til nitten.no

- Synd at vi må ha regler på sånt egentlig. Det burde vært borte for lenge siden.

Holøs er for tiden hjemme i Norge og reiser førstkommende mandag til Tyskland for å gjøre seg klar til en sesong i DEL. Han har fått med seg den store nyheten og setter pris på at noen tør å åpen om sin legning.

- Jeg synes det er kult. Det viser en trygget, og at vi har utviklet oss masse som mennesker dem siste årene. Hockey er et sted for alle, og jeg håper dette kan være en start for mange andre som kanskje ikke har det så greit. Skulle det oppstå en slik situasjon i Norge, så ville det aldri bydd på noen som helst problemer, forteller Holøs.

- Heldigvis lite av det

Tommy Søstumoen, som til daglig er hoveddommer i Fjordkraft-ligaen, forteller at det i følge regelboken er matchstraff hvis noen bruker ord og uttrykk som virker nedsettende og seksualitet eller etniske bakgrunner på isen.

- Ja, det er rett i dusjen. Heldigvis så er det veldig lite av dette. Jeg må si meg enig i Sjur Robert sin uttalelse om at den nye generasjonen er skolert litt annerledes, og at døren for å være negativ rundt ulike seksualiteter er lukker, forteller den rutinerte dommeren.

Kristoffer Holm bekrefter også at det er svært lite disiplinærsaker av det grove kaliberet som ankommer ishockeyforbundet.

- Nå er det ikke vi som får de sakene, men er det grove nok får vi dem. Det er svært få saker som kommer på vårt bord, men én sak er én sak for mye. Slik må og skal tankegangen være, avslutter Holm.

Søstumoen skal i likhet med resten av dommer-familien møtes i begynnelsen av august i Fredrikstad for å gjøre seg klare til en ny sesong. Skulle en dommer stå frem i fremtiden, så ser ikke Søstumoen på dette som et problem. Tvert i mot.

- Jeg håper av hele mitt hjerte at det ikke hadde vært et problem. Fotballdommer Tom Harald Hagen har stått frem, og ut i fra det jeg vet så har ikke han fått negative tilbakemeldinger på dette i fotballfamilien, fortsetter hoveddommeren.

- Utfordringen på isen er at det finnes ord som har sneket seg inn som en del av språket. "Jævla homo" er et språk som kan fort glippe ut, uten at du har noen i mot homofile. Men som sagt tidligere, jeg føler at det blir mindre og mindre av dette. Heldigvis så lever vi i 2021 og da bør slike ting være naturlig og helt uten problemer og utfordringer, avslutter Hamar-gutten.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.