Lukk søk

Fjordkraftligaen

July 4, 2021

Hva gjør du nå, Lasse Beckman?

Den tidligere treneren fikk Sparta til å vinne NM-gull i 1984, men angrer ikke på at han reiste til Norge da tilbudet om å trene U20-landslaget til Sverige kom.

Foto: Sparta Sarpsborg

Lasse Beckman er et kjent navn for ishockeysupportere som opplevde sporten på 80-tallet. Svensken skulle få æren av å bli den første treneren som sørget for at Sparta vant sitt første NM-gull. Da nitten.no snakket med han, så husket han gullet godt, men hopper fort til året før. Der tapte de mot Furuset i 1983.

- Naturligvis glemmer jeg ikke det året jeg ble norgesmester med Sparta, men det er året før som fortsatt irriterer meg. Der skulle vi ha vunnet, forteller Beckman til nitten.no

I den kampen vant Sparta skuddstatistikken 44-17, i følge den snart 80 år gamle ishockeytreneren.

Trives som pensjonist

Historiene og faktakunnskapene om tidligere bragder kommer på løpende bånd fra Beckman. Det sammen kan ikke sies om husarbeidet om dagen, i følge han selv.

- Jeg har nå bodd i Sarpsborg i fem år snart, så jeg har brukt tiden den siste måneden til å ryddet litt i garasjen og malet vinduene. Det har vært en litt tøff tid for mange denne korona-tiden så det passet bra og ha litt å gjøre med huset, forteller han.

En måned på å male vinduer?

- Du vet at jeg nærmer meg 80 år, og det går ikke like fort med meg lengre, forteller han humoristisk.

Göteborgs-mannen forteller at han har savnet å gå på restaurant med fruen Laila som han traff da han bodde i Trondheim. Men lei hverandre har de ikke blitt i denne perioden.

- Nei, Laila og jeg går bra sammen. Vi får tiden til å gå, så nå ser vi frem mot å gå på restauranter og slikt sammen igjen, forteller fembarnsfaren hvor to av dem er med Laila som han traff da han bodde i Trondheim.

- Ikke mange trenere som turte å benke Geir Myhre

I Sparta hadde han spillere som VIF-trener Roy Johansen, ikke ukjente Geir Myhre og Tre Kronor-spillerne Nils Olof "Djura" Olsson, og Lars-Erik Esbjörs under vingene. Og på spørsmål om han fikk utfordringer med noen av spillerne, så svarer han kontant:

- Jeg har aldri hatt noen utfordringer med noen av mine spillere. Geir Myhre var en spesiell spiller, men Geir var den han var, og det lot jeg han være. Men han fikk også høre det, hvis han var dårlig. Da benket jeg han.

Benket du Geir Myhre?

Ja, og det var en fin historie skal jeg fortelle deg. Vi spilte bortekamp mot Hasle-Løren og lå under 1-0 etter første periode. Da benket jeg Geir i den andre perioden, og i den tredje kom han inn og scoret fire mål og hadde én assist. Kampen vant vi 5-1, og han ønsket ikke å sitte mer på benken fortalte han meg etter kampen, forteller han i det han bryter ut i latter.

Det ble sendt sjokkbølger i Sverige på den tiden, da den daværende Västerås-treneren vurderte å reise til Norge fra Sverige. En overgang som mange ikke trodde var sant på den tiden.

- Husker de sa til meg: "Du er ikke klok, Lasse". Jeg skulle få et tilbud om å trene U20 landslaget til Sverige på den tiden, og hadde kanskje en litt annerledes karriere framfor meg den gangen. Men det ble Norge og det angrer jeg virkelig ikke på, mimrer Beckman som også på den tiden trente store spillere som Uffe Samuelsson som fikk 1080 NHL-kamper på 16 sesonger.

Stod på hodet på isen hver gang de slo Stjernen

Det mange sarpinger ikke glemmer er at den tidligere treneren ofte bydde ofte på seg selv. En av de artige påfunnene til den humoristiske 78 åringen var blant annet å stå på hodet på isen hver gang de slo rivalen Stjernen.

- Jeg hadde et veddemål med Jon Henriksen som den gang jobbet i Sarpsborg Arbeiderblad om at jeg skulle stå på hodet på isen, hvis vi slo Stjernen i Stjernehallen. Der hadde ikke Sparta vunnet på 10 år, og jeg gjorde det i første forsøk. Dermed ble det at jeg stod på hodet hver gang vi slo Stjernen.

Nå som pensjonist-tilværelsen har ankommet så benytter han tiden til å se så mye ishockey han bare kan. Og i Sparta Amfi forrige sesong gikk han glipp av kun to kamper. Og gjett hvilke kamper? Den berømte korona-kampen i romjulen og Storhamar-kampen.

- Jeg prøver å komme meg på hver hjemmekamp i Sparta Amfi. Ishockey er en del av mitt liv, og så lenge helsen er bra så drar jeg opp i Sparta Amfi. Helst 2,5 time før kamp. Hver eneste gang.

Hvorfor så tidlig i hallen?

- Jeg liker å gå rundt å hilse på de fantastiske menneskene i hallen, og dem i garderoben. Også tar jeg turen innom trener-kontoret til Sjur Robert Nilsen og tar en kaffe. Det er like hyggelig hver eneste gang, og det håper jeg kan gjøre i mange år til, forteller han videre.

Frölunda er fortsatt favoritten

Beckman er fra Göteborg og du merker at han både retter seg opp og skrur opp volumet på sin stemme når vi kommer innpå Frölunda Indians. Eller Västra Frölunda som han fortsatt sier.

- Det er mitt lag. Göteborg og Frölunda er som hånd i hanske, forteller den Göteborgs-fødte treneren.

Fra Sparta-tiden kom Lars Erik Esbjörs fra nettopp Västra Frölunda til Sparta. Den meriterte backen på 180cm ble en publikumshelt i Sarpsborg. De to har opprettholdt kontakten.

- Esbjørs og jeg holder kontakten. Det blir naturligvis prat om Frölunda, og hvordan de burde ha spilt når de taper kamper. Han var god i Sparta, også i Sverige. Han avsluttet jo sin karriere på en måte i Sarpsborg etter å ha vært kaptein for Frölunda.

Historiene og navnene kommer veldig enkelt da jeg spør Beckman om hockey-tiden fra 80-tallet, men om dagens hockey så sitter ikke navnene like lett.

- Jeg følger jo med hver kamp, men navnene er ikke lite lett å få med seg i disse tider. Ishockeyen har blitt bare bedre og bedre og det er to navn jeg tidlig så at kunne bli skikkelige gode og det er Christoffer Karlsen (Oilers-spiller), og Emil Lilleberg (Oskarshamn-spiller). Dem har alle forutsetninger til å bli gode ishockeyspillere på sikt, forteller den tidligere treneren.

Svensken har i til sammen fem barn, hvor to er av nyere ekteskap. Nå lever den legendariske 80talls-treneren et rolig liv i Sarpsborg og håper på å gå å se ishockeykamper, og ta med Laila på restaurant igjen.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form