Lukk søk

Elitehockeyligaen

July 29, 2021

Hva gjør du nå, Jørn Goldstein?

Den tidligere Manglerud-keeperen med tre NM-gull henger i taket i Manglerudhallen. Nå ønsker han å jobbe til han blir over 70 år.

Foto: Jonas Goldstein

Den sympatiske keeperen befinner seg på sin hytte på Slevik i Fredrikstad, og har akkurat kommet hjem fra golfbanen i det Nitten.no ringer han.

- Altså, jeg har ikke spilt golf. Men sønnen min Jonas spiller, så jeg har gått en tur med han, eller sånn halveis-caddie kan du kalle det, forteller Goldstein.

Nekter å pensjonere seg

Den tidligere landslagskeeperen har rukket å blitt 68 år og er fortsatt i jobb innen IT-bransjen. Men å pensjonere seg kommer ikke på tale for den gamle skuddstopperen.

- Nei, jeg trives veldig på jobben og har ikke tenkt til å gi meg.

Er det ikke på tide nå da, Goldstein?

- Jeg holder meg i god form selv om jeg er 68 år. Og da går det mye i å sykle og gå på ski om vinteren. Ser for meg at jeg kommer til å jobbe til jeg fyller 70år, eller kanskje mer, forteller han lurt.

IT-bransjen har vært Goldstein sitt levebrød så lenge han kan huske, og det var også hans jobb den gangen han spilte aktivt.

- Har vel jobbet nærmere 40 år med det samme nå. Og under min tid som aktiv keeper så jobbet jeg i databransjen som het så fint den gangen. Vi måtte jo ha en jobb ved siden av hockeyen, siden den ikke var noen som kunne leve av hockeyen på den tiden. Fikk kanskje dekket noen små utgifter, men ikke i nærheten av det som er nå. Nå betegnes sporten som et yrke for flere, forteller den tidligere VM-keeperen.

Begge sønnene innenfor idretten

Både Jonas og Joachim spilte hockey på Manglerud, og på spørsmålet om hvem av de som var det største talentet så er pappa-Goldstein redd for å svare feil.

- Joachim spilte hockey lengst, kan jeg vel si. Han spilte både for Stjernen og Manglerud, pluss et år i USA. Jonas valgte heller å satse på innebandy og spilte for både Tunet, Greåker og Fredrikstad i eliteserien da han var aktiv.

Så Joachim gjorde som sin far?

- Ja, det ble MS og Stjernen på han også, forteller han lattermildt.

Goldstein-familien har tydeligvis latt seg bli forelsket i byen Fredrikstad. Med tanke på at familien har hytte på Slevik, samt at alle mennene i familien har tilknytning til Fredrikstad i ulike idretter.

- Litt merkelig, men slik har det blitt. Jonas ble født først, og han ble født i Fredrikstad siden jeg spilte det ene året i Stjernen 1981.

Opplevde "alt" på en uke

Jørn Goldtstein forlot noe overraskende Manglerud Star i 1981, og dro til Stjernen. Det skulle bli et vellykket år for den tidligere OL-keeperen som ble norgesmester med Fredrikstad-klubben på sitt første og eneste forsøk. Og det ble ikke noe hva som helst uke for Jørn Goldstein.

- Det var litt av en uke ja. Først ble jo Jonas født, og det skjedde jo på samme dag som vi skulle spille NM-finale kamp nr.2 mot Vålerenga på Jordal Amfi. Så da alt var bra med mor og barn, så satte jeg meg i bilen og kjørte til Jordal for å delta på kampen.

Det går jo en vandrehistorie om at Jørn Goldstein klatret igjennom vindu, for å komme inn i den 2.perioden. Den historien legger den gamle burvokteren død.

- Den historien har jeg hørt mange ganger, og den er feil. Jeg gikk inn den vanlige veien på Jordal, men det stemmer at jeg kom inn 2.periode og stod resten av kampen.

Kjørte du litt over fartsgrensen på vei inn til kampen?

- He,he. Det husker jeg ikke, men det var jo litt av et følelsesregister som ble satt i gang. Først ble jeg pappa for første gang, og bare noen dager senere vant vi NM-gull etter å ha vunnet den tredje kampen på Jordal. Så jeg kan trykt si at det var en av de beste ukene i mitt liv.

Stengte målet mot USA i Sarajevo OL i 1984

MS-legenden fikk til sammen 69 landskamper for Norge. Og da ble ikke treningskamper på den tiden registrert. Og OL i Sarajevo er et mesterskap som Goldstein aldri vil glemme.

- OL er stort i seg selv, men den kampen vi hadde mot USA hvor vi spilte 3-3, den glemmer jeg aldri. Det var veldig stort på den tiden, fortsetter Goldstein.

- Hele laget spilte veldig bra, og det var skikkelig stemning i laget etter den kampen.

Virker som du stod på hodet?

- Jeg spilte nok en god kamp ja, ler Goldstein.

Følger fortsatt med MS

Goldstein-familien er en sportsfamilie, og de følger med Manglerud Star hver sesong. Mamma-Bente derimot er ikke overdrevent interessert, men følger med på det som "alle" følger med på.

- Bente er nok ikke like ivrig som oss gutta, men hun følger jo med på ski, håndballjentene og det alle ser på tv. Selv er jeg ofte i Manglerudhallen og ser på.

Betaler vel ikke deg inn du?

- Jeg har frikort siden jeg har et x-antall landskamper, men de få kronene for å se på ishockey kunne jeg like godt betalt også. Men hyggelig å bli satt pris på etter å ha fått lov til å spille for landslaget i en del år.

Og kontakten med de gamle gutta i Manglerud Star har han fortsatt, men gullmedaljene og drakter fra sin tid angrer han litt på.

- Vi som spilte den gangen har litt kontakt ennå. Gullmedaljene ligger i et skap et eller annet sted, det blir fort sånn. Også angrer jeg litt på at jeg ikke fikk huket tak i noen drakter fra min tid. Det var liksom ikke sånn på den tiden, som det er nå.

Har stoppet sin siste puck

Jørn Goldstein hadde for lengst lagt borte keeperutstyret, men måtte i aksjon igjen etter at Stjernen og VIF hadde en retro-kamp i 2008.

- Ja, det var sist jeg hadde på meg utstyret. Og det ble siste gangen også, humrer Goldstein.

Keeperlegenden kan se tilbake på 3 NM-gull. VM og OL for Norge. Gullpuck-vinner i 1977, og spilte "Svein" i den berømte hockeyfilmen "Hockeyfeber".

Jørn Goldstein har blitt hedret i Manglerud Star hvor hans drakt henger i taket i Manglerudhallen.
Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form