Lukk søk

Aktuelt

August 23, 2021

Hva gjør du nå, Geir Svendsberget?

Ingen har sittet så mye utvist i Storhamar som Svendsberget, eller «Burger´n» som hele Hockey-Norge kjenner han som.

Foto: Privat

Da Geir Svendsberget begynte å spille ishockey i 10års-alderen for Hasle/Løren så fikk han en utfordring. Han var nemlig ihuga Storhamar-supporter.

- Jeg spilte bandy frem til jeg begynte med ishockey, og siden min far fra Hamar, så var Storhamar mitt favorittlag. Og mitt store idol var naturligvis Erik «Mester´n» Kristiansen, forteller Svendsberget til Nitten.no

Familiefar

Geir Svendsberget bor på Hamar med kone og har to barn som begge har arvet idretten fra sine foreldre. Sønnen som spiller ishockey og hans datter spiller håndball. Hovedpersonen sin sivile jobb er som elektriker.

- Ja, her finnes det lite dramatikk. Her går dagene med å være elektriker, kjøre sønnen min på hockeytrening og turer til Oslo for å følge opp min datter som spiller for Aker i Rema 1000-ligaen i håndball, forteller Storhamar-ikonet.

Svendsberget var kjent for å skape litt blest på isen, og er den i Storhamar-historien som har flest utvisninger. Nå bekrefter han selv at han var lett å fyre opp under tiden som spiller, og ikke minst at en av barna kanskje har arvet litt av det konkurranseinstinktet som han selv hadde da han var aktiv.

- I ettertid så kan jeg vel innrømme at jeg var en person som lot seg lett fyre opp. Og dessverre så kunne den berømte gardinen komme tid og ofte. Sønnen min er nok ikke lik meg på det område. Jeg har sagt til han flere ganger at han må være litt mer tøff på isen. Så der har han nok arvet litt av mammaen sin, flirer Svendsberget.

- Min datter er nok mer lik meg. Hun spiller håndball som er en tøff sport, og der har jeg sett at det kan klikke litt for henne, forteller han humoristisk og legger til at han er veldig stolte av begge to.

Kona Linda Svendsberget er i liket med Geir også veldig sportsinteressert.

- Linda er ivrig når det kommer til sport. Hun spilte i sin tid håndball, så det er ho som har har pushet på det håndball-greiene.

Hvordan var det å se deg spille ishockey, når du satt så mye utvist?

- Det gikk greit. Vi snakket aldri ishockey hjemme, så det var ikke noe problem. Da hun var på tribunen, så tror jeg hun ble vant med at jeg satt utvist.

Fikk kallenavnet «Burger´n» i Hasle/Løren

Oslo-gutten fikk noen sesonger på A-laget til Hasle/Løren. Og tilbake på den tiden var laget opp og ned av eliteserien.

- Da jeg spilte i Hasle/Løren så var vi altfor gode for 1.divisjon og altfor dårlige for eliteserien. Du gikk lei av å tape med 12-15 mål i mange kamper. Spesielt mot de gode lagene i eliteserien.

Hvordan fikk du navnet «Burger´n»?

- Vi hadde en trener George Towers som trente oss den gangen. Canadieren sleit veldig med å si «Svendsberget», så det ble «Svendsburger» istedenfor og derfra har det bare ballet på seg. Når jeg er i hallen nå, så sier nesten ingen Geir lengre til meg. Det blir det berømte kallenavnet hver gang. Sønnen min blir jo kalt «Cheese» fordi jeg ble kalt burger´n.

Som Storhamar-supporter og Erik Kristiansen-fan så ble det spesielt å møte sine helter da han spilte i Hasle/Løren.

- Jeg ble jo litt starstruck. De var jo mine forbilder, og jeg gikk til og med på Jordal for å se dem spille mot Vålerenga, fortsetter Storhamar-legenden.

- Da jeg fikk tilbud fra Storhamar så fikk jeg spille en sesong med Erik Kristiansen, og alle i klubben visste jo på den tiden at jeg var så fan av Kristiansen at jeg fikk bo på rom med han da vi reiste ut i Europacupen. Det var skikkelig kult, forteller Svendsberget.

Slo Canada i 2000

Det ble 2 B-VM og 2 A-VM på Svendsberget. Og kampen han aldri glemmer fantes sted i Russland under Hockey-VM i 2000.

- Det var stort altså. Husker at det var god stemning og canadenserne gikk fryktelig sure på slutten av kampen. Stig Vesterheim (Tidligere Lørenskog, Sparta og Frisk Asker-spiller) fikk hjernerystelse da det gjenstod ett minutt igjen av kampen. Og da vi kom inn i garderoben etter kampen, så visste han knapt nok hvor han var. Den 4-3 seieren der var utrolig gøy å få oppleve.

På klubblaget ble det til slutt 2 NM-gull på utvisningskongen. Både i 2000 og i 2004. Men på spørsmålet om hvor medaljene er, så blir det fort en utfordring for 47-åringen å svare.

- Hyggelig å få med seg to norgesmesterskap, men de medaljene har jeg ikke helt kontroll på hvor ligger. Tror de er i en eller annen skuff her hjemme, sammen med de gullhjelmene vi fikk den gangen.

Ble stemplet som grisespiller

Hovedpersonen selv innrømmer at det ble litt mye taklinger på kanten under sin karriere og at de fleste utvisningene var nok riktige,

- Utfordringen min var at hvis jeg hadde bestemt meg for å sette inn en takling og motstanderen satte ryggen til, så ble det ofte at jeg fikk utvisning for takling i ryggen. Og sånn i ettertid så var vel de fleste utvisningene jeg fikk riktige, forteller han ærlig.

Daværende VIF-trener Knut Jørgen Stubdal gikk hardt ut mot Svendsberget i 2006 hvor han uttalte følgende til VG: - "Ikke overrasket om noen brekker nakken". Denne uttalelsen var ment mot Geir Svendsberget under de knallharde oppgjørene mellom VIF og Storhamar.

- Det var ingen god stemning mellom lagene på den tiden. Den Mikael Tjälldén-saken fyrte vel litt opp. Pluss at vi tapte 9-1 mot London Knights som VIF mente vi gjorde med overlegg. Etter taklingen som Tjälldén fikk så ble det mye styr rundt hver kamp mellom oss og Vålerenga. Og siden jeg kunne pådra meg utvisninger som takling bakfra så ønsket VIF å legge fokus på meg. Men dette er historie, og vi er nok alle venner i dag, forteller Svendsberget.

På spørsmål om hvilke spillere som har imponert han mest, så kommer 47-åringen på flere.

- Erik Kristiansen er en av dem naturligvis. Aleksandr Smirnov var også veldig god, og ikke minst Chris Clark som var her under NHL-lockouten.

Hvilke spillere var tøffe å møte da?

- Øystein Olsen var en person du kunne trykke til faktisk, men begynte du med griseri mot han så var du ferdig. Bård Sørlie var tøff og Ketil Wold var vel ingen favoritt hos meg på den tiden. Men det var spillere som spilte fair.

Fikk du juling noen gang?

- Jeg var ingen fighter, så det var aldri min greie. Men husker vi spilte mot Köln i Europacupen. Husker ikke hva den spilleren het, men de hadde en spiller som sørget for at jeg ikke helt visste hvor jeg var, mimrer han.

Svendsberget fikk til sammen 513 kamper for Storhamar. Han scoret 157 mål og hadde 93 assist for Hamar-klubben. I tillegg så er han den mest utviste i klubbens historie med 1201 utvisningsminutter samlet på 10 sesonger for de gule og blå.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.
Tags:
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form