Lukk søk

Fjordkraftligaen

February 14, 2021

Full forvirring rundt Vålerenga-treningene: - Klin umulig å forholde seg til

Sentrale myndigheter, Norges Idrettsforbund og Norges Ishockeyforbund gir tommel opp, men Oslo idrettskrets sier nei. De kaller Vålerengas treningsøkter på Romerike for en «ulovlig handling».

Sliter du med å henge med på hva som er tillatt og ikke, hva som er regler og hva som er anbefalinger der du bor og ferdes for tiden? Vi ser den og høyner med en hverdag for aktørene i Oslo-hockeyen.

- Det her er uholdbart for toppidretten i Oslo, sier Vålerengas sportssjef Frikk Juell til nitten.no om situasjonen.

Med hovedstadens ishaller stengt for normal aktivitet kort tid før planlagt ligacomeback, jublet klubbene da ishockeyforbundet før helgen informerte om at NIF har godkjent treninger utenfor kommunen for toppidrett da dette regnes som en arbeidsreise.

Forvirret?

Samtidig uttalte Kjetil Moberget, anleggsrådgiver i Oslo idrettskrets, til nitten.no at slikt ikke anbefales selv om det ikke fantes regler eller sanksjoner. Vålerenga rakk å gjennomføre to økter i Lørenskog ishall før Oslo idrettskrets fredag kveld publiserte en artikkel på sin hjemmeside under tittelen «Presiseringer vedrørende toppidrett». Der heter det blant annet:

«Alle idrettslag i Oslo må forholde seg til de reglene som gjelder i Oslo kommune. Dersom idrettslag flytter trening eller aktivitet ut av Oslo for å unngå restriksjoner gjeldende i Oslo vil det være en omgåelse av smittevernreglene som kommunen anser som en ulovlig handling».

- Vi har i likhet med andre klubber innenfor ring 1 flyttet aktiviteten ut av vår kommune på bakgrunn av et informasjonsskriv vårt særforbund mottok fra NIF. Det at vi trener utenfor Oslo er 100 prosent forankret i organer som har klarert dette med sentrale myndigheter. Når idrettens øverste organ, NIF, åpner opp for at toppidretten kan ha aktivitet i anlegg som ikke er stengt ned, samt utenfor Oslo, vil vi selvsagt stole på at den beslutningen er tatt på et godt grunnlag, sier Juell.

Nasjonale retningslinjer

Forvirret? Det kommer mer. På Oslo idrettkrets' hjemmeside kan man også lese: «Du kan krysse kommunegrense for å delta på trening i eget idrettslag så lenge smittevernrestriksjoner og regler i nabokommune er på samme nivå som i Oslo» i tillegg til: «Toppidretten følger egne nasjonale retningslinjer for trening».

Så hva skal man forholde seg til? Hva er det som gjelder og hvem er det som bestemmer?

- Restriksjoner er jo noe alle respekterer og har lært å leve med, og vi har lojalt fulgt FHI, bystyret og regjeringens anbefalinger. Vi i idretten er vant til å løse utfordringer, men dette har blitt en eneste stor suppe av råd, regler og anbefalinger som er klin umulig å forholde seg til. Det gir toppidretten null forutsigbarhet, sier en oppgitt Juell.

- I januar startet det med at Raymond Johansen presiserte at breddeidretten skulle pauses, men så kom NIF og kommunen og stoppet også toppidretten. Så åpner NIF for toppidrett, men ikke kommunen. Nå åpnes det for arbeidsreise av NIF, men da sier Oslo idrettskrets at vi ikke skal forholde oss til NIF, vårt idrettspolitiske organ, men heller følge kommunen. Kommunen sier på sine nettsider at toppidretten skal følge nasjonale regler. Og nasjonale regler har åpnet for treningskamper og fullkontakts-trening med fullt lag og bruk av garderober. Men så sier kommunen at det ikke gjelder likevel. Hva i all verden er det som gjelder? spør en forvirret sportssjef.

Forstår frustrasjonen

Magne Brekke er generalsekretær i Oslo idrettskrets. Kan han oppklare?

- Jeg forstår godt at Vålerenga har gjort som de har gjort ut fra den informasjonen de har fått fra NIF og eget forbund. Dette er forvirrende for alle. Vi gikk en runde med kommunen, og per i dag kan de ikke trene utenfor Oslo. Det er slik at til enhver tid gjelder de strengeste reglene som er satt. Kommuner kan ha strengere regler enn staten. Kommuneoverlegen har fullmakter til å fatte vedtak og presiseringer utover det som er gitt av politisk vedtatt forskrift. Jeg forventer at idrettslag i Oslo forholder seg til det som bestemmes av Oslo kommune. Det er gode protokoller og det finnes nasjonale regler som sier ja, men de lokale sier det og det trumfer alt. Oslo idrettskrets har avklart med kommunen at de forutsetningene Vålerenga handler ut fra ikke er gjeldende for Oslo, sier han til nitten.no.

Punktet på hjemmesiden om at man krysse kommunegrensen for å delta på trening i eget idrettslag, gjelder ifølge Brekke kun for enkeltutøvere. Konfrontert med at ishockeyforbundet mener VIFs økter på Romerike er en nødvendig og tillatt arbeidsreise, svarer Brekke:

- Oslo idrettskrets definerer ikke hva som er ulovlige handlinger eller ei. Vi formidler det som er fastsatt av Oslo kommune. Brudd på smittevernlovgivningen er en ulovlig handling. Klubbene bør forholde seg til det.

- Dere uttalte selv onsdag at Oslo-lags trening utenfor Oslo ikke brøt med noen regler eller kunne sanksjoneres. Er dette endringer dere har innført i etterkant?

- Idrettskretsen har ingen egne regler innen smittevern. Det er meg bekjent heller ikke innført noen nye fra stat eller kommune. Det har kun vært en allmenn anbefaling om å unngå reiser. Kommuneoverlegen har definert hvordan ishaller i Oslo kan brukes. Jeg skjønner svært godt klubbene som er fortvilet over ikke å kunne gjennomføre ordinær trening. Spørsmålet er om det er greit å reise ut av Oslo for å gjennomføre det som ikke er tillatt i Oslo ble konferert med kommuneoverlegen, og det ble vurdert som en ulovlig omgåelse av smittevernlovgivningen.

- Dette kan fremstå ganske forvirrende?

- Jeg skjønner veldig godt at dette er både forvirrende og frustrerende, og om noen blir rett ut forbannet er det også lett å forstå. Min jobb er å foreta nødvendige avklaringer med lokale myndigheter og formidler gjeldende regler i Oslo til idretten i Oslo. Dersom det kommer endringer fra kommunen som gir lettelser i det som nå gjelder i Oslo skal jeg være den første til å juble for det. Idrettskretsen har hverken juridisk eller medisinsk kompetanse til å mene noe om hva som er bestemt. Vi drøfter alle innkomne problemstillinger med ansvarlig instans i kommunen og formidler svarene ut igjen til vår organisasjon, sier Brekke.

Trener på Jordal

Men hva vil skje dersom Vålerenga fortsetter å gjennomføre fellesøkter på is utenfor Oslo kommune? Klubben hadde booket seg inn videre i Lørenskog ishall også kommende uke, men mandagens økt gjennomføres i små grupper innenfor retningslinjene på Jordal.

- Vi er hverken politi eller domstol, og har hverken myndighet eller sanksjonsmidler ved brudd på smittevernlovgivningen. Det som kan skje er vel det samme som hvis du arrangerer en fest med for mange deltagere. Er du uheldig kan politiet dukke opp og gi deg bot, antar jeg. Det er nok ikke Vålerenga myndighetene løper etter, men de bør være klare over reglene, sier Brekke.

I likhet med Oslo-klubbene mener også Norges Ishockeyforbund at situasjonen er uoversiktlig.

- Det er veldig krevende at man har så ulike tolkninger. Det blir helt umulig å forholde seg til for en klubb. At idrettskretsen, som jo er en del av NIF, går inn der vi opplever at NIF har tydeliggjort retningslinjene er litt overraskende. Det har vi også spilt inn overfor NIF, så jeg håper vi kan diskutere dette med dem, sier generalsekretær Ottar Eide til nitten.no.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form