Lukk søk

Elitehockeyligaen

June 29, 2024

VIF kan tjene millioner på NHL-draften: - Helt fantastisk!

For en natt det ble for norsk ishockey! Etter den historiske draften kan Vålerenga potensielt sitte igjen med over fire millioner kroner.

Foto med tillatelse: WANG Toppidrett

De som klarte å holde seg våkne, angrer neppe på det. Og resten av hockeyfansen våknet lørdag til nyheten om to norske 18-åringer som begge ble historiske i ikoniske Las Vegas i natt.

Oslo-gutten Michael Brandsegg-Nygård ble valgt som den 15. spilleren i draften av Detroit Red Wings og ble med det første nordmann i 1. runde noensinne. Som nummer 23 fulgte kompisen Stian Solberg som nå er tilknyttet Anaheim Ducks.

- Nattens draft var helt utrolig! Jeg er stolt av guttene og unner virkelig Stian og Michael dette, sier Jonas Oppøyen, daglig leder i Vålerenga, til nitten.no.

- Helt fantastisk! Dette er stort for Vålerenga. Spillerutvikling er pri én hos oss, sier styreleder Øivind Wikstøl til nitten.no.

Kan få over fire millioner

Red Wings og Ducks har gjennom draften nå sikret seg rettighetene til henholdsvis Brandsegg-Nygård og Solberg de neste tre årene. Om de signeres allerede nå og hentes over til USA eller spiller neste sesong i SHL er foreløpig uklart.

En første NHL-kontrakt utløser en kompensasjon på 285.000 dollar (3.058.000 kroner) som fordeles på klubbene spilleren har representert de fire siste sesongene etter prosentfordelingen 40-20-20-20.

Dersom Solberg signerer NHL-kontrakt foran neste sesong, vil drøye tre millioner tilfalle Vålerenga - også dersom han skulle bli leid ut til Färjestad som hentet 18-åringen etter sesongslutt i vår.

Brandsegg-Nygård har spilt for Mora i HockeyAllsvenskan de to siste årene. Dersom den høyest draftede nordmannen gjennom tidene signeres av Ducks i sommer, sitter Vålerenga igjen med rundt 1,2 millioner.

- Skulle de ikke bli signert nå, men neste år vil Färjestad og Skellefteå få 40 prosent av kompensasjonen fra NHL, sier Vålerenga-sportssjef Anders Myrvold til nitten.no.

To nordmenn - ingen svensker

- Tenk så deilig om vi får to nordmenn før første svenske! Vi blir alltid rakket ned på av svenskene og er alltid bak dem. Det vil være ekstra deilig, sa Vålerenga-spiller og Viaplay-ekspert Alexander Bonsaksen til nitten.no før draften.

Og slik skulle det bli. For første gang siden 2010 ble ingen svensker plukket opp i 1. runde.

Da de 32 klubbene hadde valgt hver sin spiller i 1. runde, viste nasjonsoversikten: Canada 18, USA 4, Russland 4, Norge 2, Finland 2, Belarus 1, Tsjekkia 1.

Det var svenske Nicklas Lidström som ønsket Brandsegg-Nygård velkommen til Detroit Red Wings sammen med general manager Steve Yzerman. TV-bildene viste hvordan 18-åringen klemte pappa Kjell Richard Nygård og resten av familien før han inntok scenen «The Sphere».

- Hei Detroit! Jeg er stolt over å bli en Red Wing, det er en drøm som går i oppfyllelse. Vi ses snart, sier den tidligere Mora-spilleren til Red Wings' X-konto.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form