Lukk søk

February 6, 2023

‍Svenske dommere på utvekslingsoppdrag i Norge: - Utviklende, gøy og fartsfylt

To av dommerne i matchen mellom Frisk Asker og Lillehammer IK lørdag var hentet inn fra Sveriges nest øverste divisjon, HockeyAllsvenskan.

Tekst og foto: Christian Ruscetta

De tre skandinaviske ishockeyforbundene har for tiden et dommerutvekslingsprogram, der det sendes dommere på kryss og tvers i Fjordkraft-ligaen, danske Metal-Ligaen og svenske HockeyAllsvenskan (nest øverste nivå i Sverige).

Hensikten er å dele kunnskap, teste andre kulturer og spillestiler, og la dommere bli kjent med hverandre.

Da Frisk Asker tok imot Lillehammer IK til lørdagskamp i Varner Arena 4. februar var David Laksola (30) og Oliver Sjöberg (28) hentet inn fra Sverige for å bistå de to ordinære Fjordkraft-liga-dommerne Marcus Vinnerborg og Rune Solholm Bakken.

De to reiste fra Gävle via Arlanda flyplass til Norge på torsdagen, og kom rett til Stjernehallen der de på kvelden dømte Stjernen - Frisk Asker, før de to dager senere dømte oppgjøret i Varner Arena.

Visste ingenting om norsk hockey

- Jeg visste ikke så mye om norsk hockey fra før, men det var gøy og fartsfylt. Jeg visste egentlig ikke hva jeg kunne forvente meg på forhånd, men det var en fin opplevelse, og veldig nyttig, sier Oliver Sjöberg da vi avla dommergarderoben en visitt halvannen time før kampstart i Asker.

Den 28 år gamle linjedommeren dømmer i år sin andre sesong i HockeyAllsvenskan, men har også fått testet seg på det høyeste, svenske nivået.

- Jeg har hatt to testmatcher i år i SHL også, sier Sjöberg.

- Hva er forskjellen på Fjordkraft-ligaen og HockeyAllsvenskan?

- Jeg syns hockeyen hjemme har en litt annen oppbygning. Der er det litt mer «inntrente» oppspill. I Norge er det litt mer fram og tilbake på mål, sier linjedommeren.

Han mener at tempoet også er forskjellig i de to ligaene.

– Tempoet er litt todelt. I norsk hockey blir det et høyere tempo siden spillet svinger mye mer fram og tilbake. Hjemme bruker man tid på å bygge opp angrepet, før man deretter kjører framover. Så det er litt ulike typer tempo.

Sjöberg mener dommerutvekslingen er gull verdt for dommerne.

– Det er kjempenyttig. Dette er første gang jeg er utenfor Sverige og dømmer. Det er nyttig for å se hvordan det fungerer i andre ligaer. Det er også fint å dømme sammen med andre dommere, hjelpe hverandre og utveksle erfaring med hverandre.

Heltidsansatt dommer

David Laksola (30) er noe vi i Norge foreløpig er langt unna; Han er heltidsansatt i HockeyAllsvenskan og dømmer helprofesjonelt i den nest øverste, svenske divisjonen. Han er enig med sin svenske kollega i at det er forskjeller mellom de to ligaene:

– Forskjellen er oppbygningen og farten i spillet. Her i Norge er det mye «rakere», man setter mye hardere press i alle situasjoner.

Dommerkvartetten i garderoben før oppgjøret mellom Frisk Asker og Lillehammer. Fra venstre Oliver Sjöberg (linjedommer), Marcus Vinnerborg (hoveddommer), David Laksola (hoveddommer) og Rune Solholm Bakken (linjedommer)

Laksola sier at han syns det er morsomt å teste litt annen hockey, og utfordre seg selv på plasseringer, ulike situasjoner, og ikke minst få treffe andre kollegaer.

- Det er utviklende, sier han.

Laksola hadde heller ingen stor kjennskap til norsk hockey før

- Det spiller mange svensker i Norge, kjenner du noen av dem?

- Noen har man vel støtt på tidligere, men ingen jeg kjenner godt, sier han.

30-åringen hadde under intervjuet heller ikke fått tid til å se så mye av flotte Varner Arena.

- Nå har jeg foreløpig bare sett garasjen og garderoben her, men det lille jeg har sett ser veldig bra ut, ler han.

Han innrømmer at det var rimelig stor forskjell på de to arenaene han har fått se de siste to dagene; Varner Arena og Stjernehallen. Marcus Vinnerborg dømmer fast i Fjordkraft-ligaen, men er opprinnelig svensk. Han syns det var hyggelig med besøk av sine landsmenn.

- Det er fantastisk «trävligt». Vi har jo ikke vært sammen på isen enda, men bare spist en liten lunsj og lært hverandre å kjenne. Det er aldri noe problem, det er to brødrefolk som møtes, gliser Vinnerborg.

– Man utvikles enormt av andre kulturer

- Samspill gjelder også for dere dommere. Blir det en utfordring å dømme sammen med noen man aldri har dømt med før?

- Dommergjerningen har veldig mye med samspill å gjøre. Nå er ikke jeg med i utvekslingsprogrammet som pågår nå, men jeg har vært mye på utveksling tidligere i karrieren. Det har gitt meg absolutt mest. Å lære seg andre kulturer, møte andre dommere. Man utvikles enormt av det. Det kan bli tøffe kamper når man ikke kjenner hverandre, men det er utviklende, og det må alle involverte ligaer ha forståelse for, mener Vinnerborg, og føyer til;

- Man må tilpasse seg en annen kultur veldig raskt, og får også lære seg selv å kjenne.

Rune Solholm Bakken var eneste nordmann i dommerkvartetten i Varner Arena. Han mener at det er viktig å forberede seg godt før kampene når man dømmer på utveksling.

– Det er annerledes å dømme sammen med dommere på utveksling. Man gjør forskjellige ting i forskjellige ligaer. Linjedommeren kan gjøre ting helt annerledes, vi er jo ikke like. Derfor er det nok viktigere å bruke mer tid før kamp, enn i normale kamper i Fjordkraft-ligaen, der man dømmer sammen med folk man kjenner fra før. Jeg vet gjerne hva en dommer som jeg kjenner vil gjøre i gitte situasjoner. Men i kamper med andre dommere må man starte litt på nytt. Vi kan lære mye av å dømme med noen som tenker annerledes i noen situasjoner. Det er positivt, sier Rune Solholm Bakken.

Da speaker presenterte dommerne før kampen i Varner Arena ble de tatt imot med klapp og jubel fra tribunen. En hyggelig gest fra Asker-publikummet, som også ble lagt merke til – og satt stor pris på – av dommerne selv. Selve kampen vant Frisk Asker 9-3.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.
Tags:
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form