Lukk søk

Fjordkraftligaen

August 12, 2021

Nytt reglement i Fjordkraft-ligaen: Nå er 2+2-utvisninger historie

Hockeydommerne kunne endelig møtes etter en lang tid med pandemi. På dommersamlingen i helgen ble de også forelagt de nye reglene i Fjordkraft-ligaen.

Foto med tillatelse: Geir Thomas Olsen

Dommerfamilien har nesten kun sett hverandre via en skjerm etter at alle møter har fungert på tekniske måten under pandemien.

- Våre dommere har knapt nok sett hverandre på en lang stund, så vi trengte virkelig å treffes igjen. Det sosiale er viktig i en slik gruppe, og ikke minst at det nye regelverket har ankommet Fjordkraft-ligaen, forteller dommersjef Geir Thomas Olsen.

2+2-utvisning er historie

Regelendringene som ble varslet før sommeren har for alvor ankommet dommerfamilien i Norge.

- Det er mer nytt enn det som har blitt fremstilt i media. Blant annet flere detaljer i regelboken som dommerne må kunne. Flere regler har blitt tatt bort, og vi må ut til klubbene for å gi de tilstrekkelig med informasjon før alvoret starter, forteller dommersjefen.

- Har du et eksempel?

- De kjente 2+2-utvisningene finnes ikke lengre. Der blir det 5 minutter som skal innføres. Også er det vel flere som har sett og opplevd 2+10 for takling mot hodet og rygg - den er også historie, forteller Olsen.

5 minutter for slåssing

Med tanke på at 2+2 for roughing er borte, så vil sanksjonen kommende sesong bli 2 eller 5 minutter.

- Slåsskamper blir kommende sesong straffet med 5 minutter utvisning, og da kan det skje at en spiller blir sendt i dusjen med liten disiplinærstraff, samtidig som en andre må sone 5 minutter utvisning og spille etter at straffen er oppgjort. Du skal få mer straff for å starte og være pådriver i en potensiell slåsskamp.

Hoveddommer Tommy Søstumoen ser på det nye regelverket som spennende.

- Slipper du inn mål, så får du ikke komme inn på isen igjen, som et eksempel. Det blir en forandring, og heldigvis er spillerne veldig flinke til å tilpasse seg nye regler, fortsetter Søstumoen.

- Først og fremst så tror jeg dette blir veldig bra. Nå har vi fått en mulighet til å få et regelverk som nærmer seg lik verden over, selv om jeg tror Fjordkraft-ligaen kan få noen spesialtilpasninger rundt noen regler. Men ikke på de store tingene. Nå skal vi få dette nye regelverket inn i ryggmargen så fort som overhodet mulig. Og dessverre så vil nok ikke det skje i løpet av treningskampene. Men vi i likhet med klubbene så er vi klare til seriestart, avslutter Søstumoen.

Lüthcke fikk Isbjørnen

Hoveddommer Owe Lüthcke ble hyllet for sin innsats med Isbjørnen på dommersamlingen.

- Ja, det var veldig stas. Og for å være ærlig så hadde jeg helt glemt det også. Under pandemien så fikk dommersjefen sjekket databasen, og da fikk jeg høre at jeg manglet noen internasjonale kamper. Men jeg hadde ingen anelse om hvor mange kamper jeg manglet før jeg reiste til VM i para-ishockey. Og når han sa at han skulle dele ut to isbjørner på samlingen, så begynte jeg å bli usikker, forteller dommeren litt stolt.

At dommerne nå fikk se være sammen ga Lüthcke en motivasjons-innsprøytning.

- Det var utrolig viktig at vi dommerne kunne få møtes og være litt sosiale igjen. Denne samlingen tror jeg ga mersmak for både gamle og nye dommere for en ny sesong, forteller Lüthcke som nå har dømt over 30 internasjonale kamper.

I likhet med sin dommerkollega Søstumoen, så håper han på forståelse og tålmodighet under treningskampene.

- Det er nye regler, og de skal vi nok tilpasse oss sammen med spillere, trenere og publikum på tribunen. Men det kommer til å ta litt tid til å venne seg til dem nå i starten, så jeg håper ikke vi blir hugd hodet av nå i treningskampene. Treningskamper er en fin arena for oss dommere og gjøre feil på, og det kommer helt sikkert til å bli situasjoner på isen hvor vi dommerne kommer sammen for å diskutere noen regler.

- Hvordan blir det å dømme 5 minutter istedenfor 2+2-utvisning som før i tiden?

- Det blir en vanesak, men jeg skal innrømme at det kan bli vanskeligere og ikke minst tøffere å blåse en 5 minutters utvisning for noe som tidligere var 2+2-utvisning, sier Lüthcke.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form