Lukk søk

Internasjonal hockey

January 31, 2023

Mora har sju norske landslagsspillere: - Det har blitt en norsk koloni her!

Du har kanskje lagt merke til at det svært ofte står «Mora IK» bak norske landslagsspillere? I Dalarna fleiper man at Mora kunne spilt i Fjordkraft-ligaen!

Foto med tillatelse: Erling Schjølberg

- Ja, det har jo faktisk blitt en norsk koloni her hos oss!

Mora-sportssjef Andreas Hägglund skjønner raskt hva som er team når nitten.no spør om han har et par minutter på telefon tirsdag formiddag. I de ferske norske landslagstroppene finner vi nemlig ikke mindre enn sju Mora-nordmenn!

Johannes Johannesen får med seg den unge duoen Michael Brandsegg-Nygård og Petter Vesterheim på A-landslaget, Noah Steen, Patrik Dalen og Johannes Løkkeberg skal på U19-samling mens Lukas Finckenhagen tilhører U17-troppen.

Åtte nordmenn

Som om ikke det er nok finnes også den norske målvakten Mathias Schjerpen Arnkværn i klubben. Så sent som i desember var han en av fem Mora-spillere i U20-troppen som spilte Norge opp i A-puljen.

Men hva er det egentlig med Dalarna-klubben Mora og norske hockeyspillere? Andreas Hägglund forklarer:

- Det har vært vanskelig for oss å lokke til oss de største svenske talentene. Da jeg kom inn som sportssjef, fant vi interessante spillere i Norge der man virkelig har noe på gang og har vært dyktige over tid. Vi hadde Johannes Johannesen her fra før, det er positivt for de unge med en spiller i A-laget, og så kom Noah Steen og Johannes Løkkeberg på hockeygymnaset. Det ble et trygt miljø der du vet du har landsmenn som trives. Da ble det attraktivt å komme til oss.

- Nordmenn har tradisjonelt ofte blitt hentet til Frölunda eller Färjestad, kanskje også Leksand, da det er kort vei over grensen, men det er ikke så langt til Mora heller fra for eksempel Hamar eller Oslo. Da har også vi blitt et godt alternativ, sier sportssjefen.

Michael Brandsegg-Nygård er kanskje det beste eksempelet på hvordan Mora ønsker å drive. 17-åringen ble hentet fra Vålerenga i fjor sommer, fikk raskt debuten i HockeyAllsvenskan etter gode prestasjoner på juniorlaget og vil neste sesong tilhøre A-troppen.

- Veldig positivt. Også Petter Vesterheim har hatt en fantastisk utvikling her. Det er gledelig at flere nordmenn kan se det er mulig å ta store steg her. Vi har en ambisjon om at gode, unge spillere skal slippe til på A-laget.

Bra for norsk hockey?

Brandsegg-Nygård har tidligere fortalt nitten.no om livet i Mora der han deler leilighet med Lukas Finckenhagen.

- Vi norske henger en del sammen. Noen ganger drar vi ut og spiser og noen ganger drar på matcher sammen. Overgangen til Sverige har gått veldig fint, jeg har blitt godt tatt imot og fått fin hjelp med å komme inn i skolegangen og slike ting. Mamma og pappa var her i starten, men nå er det jeg og Lukas som hjelper hverandre, har Oslo-gutten fortalt.

Åtte hockey-nordmenn i det lille tettstedet i Dalarna er mye. Kan det bli for mange norske innslag i Mora IK?

- Litt balanse må vi ha. Og det er jo ikke slik at vi bare kikker etter norske spillere, men jeg vil ikke si det finnes en grense. Dette går litt i perioder. Jeg fleipet litt med sjefen min her og sa at dersom vi får flere norske spillere her nå, kan vi ringe Fjordkraft-ligaen og spørre om vi kan få stille lag der, sier Hägglund som ler og legger til:

- Vi kikker og følger med, men det er ingen flere norske spillere som er aktuelle akkurat nå for øyeblikket.

Mange av de norske talentene reiser svært tidlig over til Sverige. Dette er ikke noe nytt, men debatten dukker stadig opp. Er det bra å reise ut tidlig eller skal man spille en sesong eller to i Fjordkraft-ligaen før man eventuelt tar steget ut?

- På en måte er det jo litt synd for norsk hockey at så mange reiser til Sverige. Det er positivt for oss, men jeg vet ikke om det er bra for norsk hockey selv om mange får en fin utvikling her og kanskje blir landslagsspillere slik flere av våre gutter nå har blitt, sier Mora-sjefen.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form