Elitehockeyligaen

June 6, 2021

VM-finale i kveld: Historiske finner eller canadiere som overrasker?

Finland var millimetere unna overtid mot Tyskland, men holdt unna. Canada var lenge presset, men deres rutine fikk de til finalen. Hvem blir verdensmestere?

For første gang i historien var det fire lag fra samme gruppe i semifinalene i VM. Canada var først ute med å kvalifisere seg til en finale da de slo USA i den første semifinalen i går.

Brandon Pirri ga Canada ledelsen, og det var ikke ufortjent at USA fikk sin utligning ved Blackwell sent i den første perioden. I den andre perioden så var målsniken Andrew Mangiapane frempå og sendte Canada i ledelsen. Og samme mann økte ledelsen tidlig i den tredje perioden, etter nok et pass fra rekkekameraten Connor Brown.

Sasha Chmelevski reduserte for amerikanerne, men Canada holdt unna det siste presset, og Justin Danforth fikk æren av å sette den siste pucken i åpen kasse som sørget for at Canada er i VM-finalen. Noe overraskende etter at de tapte sine to første kamper i mesterskapet, og så noe usedvanlig tamme ut.

Finland fikk problemer, men vant

I den andre semifnalen var Finland storfavoritter mot et noe overraskende tysk lag som hadde tatt seg hele veien til en semifinale. Favorittene så ut til å ha kontroll på oppgjøret etter at Pakarinen og Björninen hadde gitt finnene en 2-0 ledelse etter den første perioden. Det ble fort spenning i kampen da Tony Sund hos Finland måtte i utvisningsboksen og Matthias Plachta fatt veien bak en ellers så god finsk keeper etter halvspilt kamp.

Tyskerne flyttet sitt spill høyere i banen og skapte sjanser til å utligne, og da Andreas Eder bommet på åpent mål med minuttet igjen å spille så kunne Finland slippe jubelen løs.

VM-finalen

Det vil bli høydramatisk og ikke minst spennende da et godt organisert Finland, som i løpet av mesterskapet har vært solide, tar i mot et Canada som var millimetere unna å ikke komme seg til en kvartfinale møtes.

Finland kan bli historiske med å bli det laget som har sluppet inn minst mål i et mesterskap i kveld. Det vil være en stor prestasjon av den finske treneren Jukka Jalonen hvis de skulle bli verdensmester i kveld, hvor han vil være den mest suksessrike treneren for den finske landslaget igjennom tidene.

Canada på sin side har Connor Brown og ikke minst lagets toppscorer Mangiapane som begge kan vinne kamper for sitt land. Begge spillerne har til sammen 24 poeng. Anton Lundell er den beste finske poengplukkeren med syv poeng så langt.

På keeperplass så er Jussi Olkinuora den suverent beste keeperen med imponerende 95,27 i redningsprosent under dette mesterskapet. Den canadiske keeperen Darcy Kuemper står med 91,23 prosent.

I power play så er ikke noen av lagene å finne blant de topp fem, hvor Canada har 16.67 prosent uttelling i overtall. Finland noe bedre med sine 23.08.

Skulle Canada ryste Finland så vil det være i overtall, med tanke på at Finland ligger på en overraskende 12. plass i sitt undertallsspill. 71.43 prosent er meget lavt for et lag som har spilt seg til en finale. Canada på sin side har levert bedre i denne spilleformen, og med 89.47 prosent så slipper de så og si aldri inn mål i undertall.

Bookmakerne tror på en jevn forestilling, men setter en liten knapp på Finland.