Ishockeyforbundet jubler - sunnere økonomi hos Fjordkraft-klubbene.
Ishockeyforbundet er fornøyde med jobben som blir lagt ned hos de ulike klubbene i Fjordkraft-ligaen. Og det ser ut som at det vil bli færre lag som er under handlingsplan fra forbundet.
Hockey-Norge er lite, og det har nå versert rykter om at klubber i Fjordkraft-ligaen ikke skal ha fått lisens for kommende sesongen grunnet brudd på lisensbestemmelsene. Det avkrefter generalsekretær i ishockeyforbundet Ottar Eide.
- Alle klubber har lisens. Før måtte du søke om lisens, men nå får du lisensen.
Bruker ratingpoeng på klubbene
Lisensutvalget har gjort om på sine bestemmelser i moderne tid hvor du før måtte søke om lisens for å delta. Denne nye modellen som kanskje er ukjent for mange, skal i følge forbundet være en enklere måte å hjelpe klubber på.
- Klubbene får lisens for å delta, så i prinsippet så er det ingen som må søke. Men er det avvik på de bestemmelsene som inngår i den lisensen så må vi se på hvorfor det blir avvik.
Hva skjer ved et avvik?
- Vi har blant annet ønsket at klubbene skal ha en positiv egenkapital. Og hvis de ikke har det, så blir klubben satt i en handlingsplan fra oss. Det vil si at du har tre år på å skaffe klubben positiv egenkapital.
Stjernen er en av klubbene som har hatt store utfordringer med positiv egenkapital. I 2019 hadde klubben store utfordringer med en negativ egenkapital på 1,8 millioner.
- Det blir en ekstremt vanskelig situasjon, og vi må se nøye på hva vi skal gjøre med lisensen til Stjernen, fortalte Pedersen til TV 2 den gangen(Les saken her)
20 mai samme år uttalte klubben på sin facebook-konto at aksjeselskapet Stjernen AS var på plass og at de nå hadde opparbeidet seg en positiv egenkapital.
Ottar Eide forteller at de ikke har noen form for bekymringer for at det dannes aksjeselskap hos klubbene.
- Vi ser på klubbens AS sammen med klubbens økonomi og budsjett. Skulle det komme utenforstående som vil hjelpe en klubb med en spiller, så må spilleren være ansatt i klubben. Det finnes flere måte og løse det økonomiske på, men ansettelsesforholdene skal være i klubb, forteller han.
Selv med en utfordrende pandemi-situasjon, så er Eide meget fornøyd med utviklingen til klubbene.
- Vi bruker ratingpoeng på klubbene, og det er færre lag som er på vår handlingsplan. Ratingen er høyere nå enn den har vært tidligere, så det tyder på at det er sunnere økonomi hos klubbene.
Pandemi-utsettelser
Ottar Eide ønsker ikke å gå inn på hvilke klubber som ligger under forbundets handlingsplan, men ønsker å rette fokuset mot det positive med planen.
- Vår oppgave er jo ikke å ødelegge for klubbene, men at vi sammen kan finne løsninger for at klubbene holder seg til lisensbestemmelsene.
Har ikke klubbene selv ansvar for å ha en sunn økonomi?
- Naturligvis har de det, men når klubbene sliter med å inneha de bestemmelsene som lisensutvalget og vi har satt, så ønsker vi at klubben og vi ser på utfordringene sammen.
- Forbundet og klubben lager en handlingsplan som skal signeres fra begge parter. Dette er en en struktur som fungerer meget bra, uttaler han til Nitten.no
Det har vært et spesielt år for mange klubber, og ikke minst forbundet selv. Nå har de vært litt mer løssluppen i forhold til frister som klubbene må følge.
- Noen klubber har fått utvidet sine frister siden vi har hatt Covid-19 utfordringer. Igjen, så er vi der for å hjelpe klubbene sammen med vårt lisensutvalget. Vanlig så foreligger det sanksjoner hvis normale frister ikke opprettholdes, avslutter han.