Lukk søk

Fjordkraftligaen

September 9, 2021

Hva gjør du nå, Tor Hansen?

Den tidligere toppdommeren har dømt i 24 ulike land og ga seg internasjonalt etter OL i 1994. Nå er Tor Hansen dommerobservatør og elsker å kjøre rundt i motorsykkel.

Nitten.no ringer den kjente og meritterte dommeren samtidig som han kjører rundt i en Kamazaki 1000 kubikk som inneholder 120 hk. Et motorisert redskap som gjør 0 til 100 på tre sekunder.

- Bare vent litt så skal jeg svinge inn på en bensinstasjon, svarer den tidligere toppdommeren.

Vaktmester Hansen

Tor Hansen valgte 1. februar å pensjonere seg 50% fra sin sivile jobb. Men å gi seg helt med jobben var ikke aktuelt for den tidligere OL-dommeren.

- Det var mitt eget valg i februar, men jeg ønsket å fortsette som vaktmester på Halden politistasjon slik at jeg fortsatte i en 50% stilling, forteller han.

Sarpsborg-dommeren har frem til denne sesongen dømt ishockey nedover i divisjonene og reist rundt som dommerobservatør. Men nå har han gitt beskjed om at en av tingene er slutt.

- I fjor ble det så og si ingen kamper grunnet pandemien, men året før så dømte jeg litt junior og 1. divisjonskamper. Og det skal virkelig være kjempekrise om jeg snører på meg skøytene og må blåse i fløyta igjen.

«No problem, Hansen. We will help you»

Året var 1990 hvor Tor Hansen skulle få dømme sin første VM-kamp. Tidligere Vest-Tyskland skulle møte et canadisk stjernelag i Bern. En litt nervøs Hansen i en fullsatt ishall i Sveits skulle før kampen få noen varme ord fra den tidligere NHL-stjernen Paul Coffey.

- Jeg husker at vi måtte gå ut på isen etter tider som TV hadde bestemt. Før kampen stod jeg der i midten med begge kapteinene, og de fleste på Canada hadde fått med seg at dette var min første VM-kamp som dommer. Da kom Paul Coffey bort til meg, slo meg på rumpa og sa: «No problem, Hansen. We will help you», flirer Hansen som husker to lag som var veldig disiplinerte.

Hansen forteller at han ikke savner å være på isen så mye, siden han fortsatt er i miljøet. Men han er glad for at han pådro seg en livserfaring og en haug med opplevelser - som blant annet OL på Lillehammer i 1994.

- Dommeryrket har preget mitt liv, og jeg hadde nok ikke vært den jeg er uten å ha vært dommer. Jeg var så heldig at jeg fikk dømme i 24 ulike land. Og det var ufattelig stort å reise rundt i verden alene, forteller Hansen.

- Jeg fikk permisjon fra jobben min i en tid for å dømme seriespill i Sveits, Finland, Tyskland og Sverige. Og på den tiden så var ikke utbetalingene skattepliktige, så jeg kom hjem med over 40.000 kroner . Og du kan tenke deg hvor mye penger det var på den tiden. Bankene i Sarpsborg var ikke veldig glad i meg da, forteller han og ler.

- Å dømme ishockey er som å spille i teater

Alle som husker Tor Hansen på isen, husker en myndig dommer som ofte hadde kontroll. Og ifølge han selv så var det en situasjon i Stjernehallen hvor han gjorde en stor feil han aldri glemmer.

- Jeg føler at jeg aldri har vært streng. Jeg har tatt på en rolle og den brukte jeg på isen. Du må huske på det at det å dømme ishockey er som å spille i teater. Når kampen er ferdig, så er du en annen person igjen. Du må i en boble som viser at du har kontroll og bestemmer på isen. Tenk hvordan det hadde blitt hvis jeg hadde vist spillerne at jeg mistet kontrollen da jeg dømte europacupkamp i gamle Sovjet. Da hadde jeg vel ikke kommet hjem til Sarpsborg igjen, forteller han med et lurt smil.

- Jeg glemmer aldri en situasjon i Stjernehallen hvor jeg ga en utvisning Morten Finstad for en tripping bak mål. Jeg tror faktisk jeg er en av dem få i verden som har vist han ham ut.

- Hvordan reagerte han på det?

- Jeg skjønte med en gang at jeg hadde gjort en stor feil. Han var jo aldri i nærheten av skøytene hans. Men vi tok en prat etter kampen og lo veldig godt av det. Så det gikk heldigvis bra. Men det var så dumt at jeg ler av det enda, forteller Hansen.

Sparta-dommer

Som Sparta-dommer fikk han aldri dømme oppgjøret Sparta-Stjernen, men fortsatt sitter Hansen igjen med mange fine øyeblikk fra den norske serien.

- Jeg fikk jo Storhamar-Vålerenga-oppgjørene i begge hallene. Og jeg ser tilbake på fullsatte haller med full tenning hos både spillere og supportere. Du hadde Øystein Olsen blant annet som gjorde alt for å vinne. En vinnerskalle som Norge ikke hadde sett maken til på den tiden. På min tid som dommer så var alt så veldig tilfeldig, vi hadde en regelbok da også, men ikke i nærheten av den som dommerne følger i dag. Dømte du dårlig, ifølge supporterne, så kunne det komme mynter på isen. Nå har ikke supportere penger lengre, og de kaster ikke bankkortet sitt på isen vel?

- Men jeg tar av meg hatten for Tor Olav Johnsen som fortsatt er aktiv. Han dømte også under min tid og er fortsatt blant de beste dommerne i ligaen. Ishockey har forandret seg veldig fra den gangen til i dag, og den overgangen har han vært med på. Rett og slett imponerende, mener dommerobservatøren.

Mistet tenner på Hamar

Skader er en del av hverdagen til spillerne, og kanskje ikke så vanlig hos dommere, men Hansen har også opplevd å bli skadet under en kamp.

- Det skjedde ikke så ofte, men jeg sto litt feilplassert på Hamar. Det kom et slagskudd som ble styrt rett utenfor mål, og der sto naturligvis jeg. Resultatet av det ble to utslåtte tenner.

- En annen gang var i 1992 hvor jeg dømte Sveits-Finland i Davos. Da fikk jeg også en puck i kinnet. Begge lagene og jeg gikk i garderoben der jeg måtte sy kinnet mitt siden det hadde sprukket opp. Etter å sydd ferdig, så gikk jeg ut på isen og dømte ferdig. Det artige er at da vi alle var på isen igjen, så kom tidligere NHL-spiller Jarri Kurri bort til meg og sa «Kvinnorna gillar arr Hansen», forteller Hansen som også hadde en yngre bror som også fikk dømme VM etter at han ga seg.

Skryter av Wannerstedt

Marcus Wannerstedt er et dommertalent som har fått noen sesonger i Fjordkraft-ligaen i tillegg toil AHL-kamper på sin CV.

- Han kommer til å nå langt som dommer. Det er det ingen tvil om, spår Hansen.

- Wannerstedt innehar mye av de samme kvalitetene som jeg hadde. De gangene vi hadde tester med dommerne internasjonalt, så hadde jeg en fordel. Den fordelen var at jeg var blant de beste på skøyter. Og du kan tenke deg hvor viktig det er i dagens hockey. Den kvaliteten på skøyter innehar unggutten, og jeg gleder meg veldig til å følge hans utvikling.

Nå går Hansen på en ny sesong som observatør og ser frem mot de nye reglene. Men en ting har vært hans ankerpunkt som dommer i mange år, som Norge aldri greier å få til, ifølge han selv.

- Ishockeykamper i Norge tar altfor langt tid. Pucken droppes for seint etter avblåsninger, og vi er kjente for å snakke, klage og diskutere etter hver situasjon. Vi ser de har fått det til i alle andre ligaer, men ikke i Norge. Jeg skal være ærlig og si at jeg har blitt lei det surret der altså. Vi har veldig mye å gå på det, og det har og kommer sikkert til å irritere meg i mange år fremover.

Tor Hansen blir å finne i Stjernehallen lørdag under oppgjøret Stjernen - Vålerenga som observatør og motivator for dommerne.

- Jeg gleder meg veldig til en ny sesong, og håper at jeg kan få kjørt motorsykkel til Stjernehallen, sier Hansen.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form