Lukk søk

August 9, 2021

Hva gjør du nå, Øystein Olsen?

VIF-profilen som er født og oppvokst på Manglerud skaffet seg ni NM-gull. Nå organiserer han hockeycamp for unge ishockeyspillere.

Foto med tillatelse: Fredriksstad Blad

Han var fryktet, spilte både med hjerte utenpå drakta og til tider langt over grensen. Nå bruker han store deler av sin tid til å sørge for at unge hockeyspillere kan dra på hockey-camper i Norge.

- Det stemmer at jeg nå bruker tiden på å arrangere hockey-camp for barn og unge fra 2006 og nedover. Dette gjør ønsker jeg å gjøre fordi jeg føler at på slike hockey-camper så blir det ingen agenda for ungene, slik som det er i hverdagen, forteller Olsen.

Hva mener du med agenda?

- Jeg kaller en spade for en spade, og ikke redd for å sin min mening. Og det er at mange foreldre har sin egen agenda for sin barn, istedenfor å tenke på utvikling. Derfor ønsker jeg å ha slike hockey-camper, slik at den type agendaer ikke blir et tema. Her skal de kun ha det gøy og utvikle seg i sitt tempo, forteller Camp-generalen som har et samarbeid med Furuset.

Utdannet rørlegger

VIF-legenden er opprinnelig fra Manglerud, og spilte der frem til 90/91 sesongen hvor han dro til Vålerenga. På Manglerud bor fortsatt Olsen med sin samboer, men noen rørlegger er han ikke lengre.

- Jeg tok en rørlegger utdannelse, men da ga jeg meg som for lenge siden. Tok noen andre utdannelser også, men det er hockey som jeg bedriver tiden med for øyeblikket. Samboeren og jeg er bosatt på Manglerud, hvor jeg er født og oppvokst, forteller Olsen

Hvordan var det å dra fra MS til VIF den gangen?

- Det gikk greit. Jeg spilte vel fire eller fem sesonger i MS før jeg flyttet til Jordal og Vålerenga. Jeg regner med at det finnes folk på Manglerud som fortsatt misliker at jeg gikk til Vålerenga den gangen, men det tåler jeg. Eller er jeg vant med, heter det vel.

«Olsenbanden»

De fleste hockeysupportere som besøkte Jordal på 90-tallet har sikkert hørt «Olsenbanden-sangen» på Jordal Amfi. Da forstod du raskt at Øystein Olsen var innblandet. Hovedpersonen selv synes opptrinnet var gøy.

- Ironisk nok så ble det den sangen. Men over en langt tid så ble det et varemerke for meg. Husker Storhamar prøvde å lage noe tilsvarende, men slo aldri an, forteller Olsen som i sin tid spilte med nr.33 på ryggen.

Var det en grunn til at du fikk den sangen?

- Ikke noe annet at jeg het Olsen vil jeg tro. Egon Olsen fløy jo å vanka rett oppe i gata for Jordal, så jeg tror det var av den grunn, forteller han uvitende.

De fleste vi har snakket med i vår "Hva gjør du nå" spalte har nevnt Øystein Olsen da vi spurte om de fryktet spillere på sin tid. Hovedpersonen selv følte seg ikke fryktet da han spilte.

- Jeg gikk aldri på isen og følte at folk fryktet meg. Min oppgave var å gjøre det som måtte til for å vinne, og for at laget kunne komme best ut av det. At jeg ble mislikt av supportere eller av andre spillere så jeg bare på en bekreftelse på at jeg gjorde noe riktig, forteller hardhausen.

Var alle utvisningene riktig da?

- Jeg er en fryktelig sta person, så jeg vil si nei. Samboeren min har spurt det samme spørsmålet, og jeg sier fortsatt nei. Men de fleste var nok riktige allikevel, fleiper den mangeårige norgesmesteren.

- Men du visste hele tiden hvilke spillere på det andre laget som du måtte få ut av kampen. Morten Finstad på Stjernen var et eksempel. Han gikk jeg etter med en gang, og det fungerte i 17 år, hvis jeg ikke husker feil, fleiper han.

9 NM gull, en haug med seriegull

Mange vil nok si at VIF ikke hadde tatt så mange NM-gull uten å ha sin hærfører på isen. Men noen kontroll på hva han har vunnet eller vært med på har han ikke.

- Tror det stoppet på 9 NM gull, og en haug med seriegull. Og når det kommer til landskamper så havnet jeg vel på 60 vel? Eller vent litt, ble vel 70 tror jeg. Husker jeg fikk isbjørnen i alle fall, forteller den tidligere landslagsspilleren.

Hvor er alle medaljene dine?

- Nå spør du vanskelig, men jeg har en del liggende ute i garasjen. Tror mine NM-medaljer ligger der. De seriegullene må du ikke spørre meg hvor er, forteller han videre.

- Vi var en fin gjeng den gangen. Og når jeg treffer de gutta som jeg spilte med på 90-tallet, så blir det som om vi spilte i går. God stemning og jævla fin gjeng som spilte sammen, forteller Olsen.

Aldri slått ut ei tann

Kan du huske Øystein Olsen med visir? Hvis ikke, så er det en grunn til dette. For da Øystein fylte 18 år så tok han vekk visir, tannbeskytter og halsbeskytter.

- Fjernet alt etter at jeg fylte 18 år, og siden har jeg spilt uten. Tannbeskytter kunne jeg vel egentlig ha spilt med, men siden jeg spilte med snus så var det en fryktelig dårlig kombinasjon, så jeg kuttet ut den også. Men du må få med at jeg i løpet av min ishockey-karriere aldri har slått ut en eneste tann.

Ble du aldri skadet?

- Å joda. Husker vi møtte Furuset med Manglerud Star da jeg var 17 år. De hadde en skikkelig kjøttpuck av en finne som kjørte over meg på offensiv blå. Da røyk kragebeinet mitt tvers av. Også har jeg fjernet begge meniskene i mine knær, og fortsetter

- Har knekt nesa 3-4 ganger og greid å ryke tungebåndet da jeg fikk kølla til Jon Magne Karlstad ned i munnen. Det må være det merkeligste skaden jeg noen gang har hatt.

Ingen gullgutt

På spørsmål om det fantes noen trenere hvor Olsen var gullgutt, så var det heller motsatt i følge han selv.

- Jeg vil vel heller si det var motsatt med de fleste trenerne. De som kjenner meg vet at jeg alltid har sagt min mening og aldri redd for å stå for den. Det har nok gjort til at jeg heller kom på kant med flere, enn ble gullgutt forteller VIF-legenden.

Historie?

- Er mange av dem, men Geir Myhre kjente jo alle til. Han krevde mye og fikk mye ut av spillerne sine. Du gikk ikke på lunsj med Geir etter trening, for det orket du ikke etter å ha fått kjeft i to timer i forkant, mimrer Olsen om sin avdøde trener.

Nye Jordal Amfi har ikke Olsen fått besøkt som supporter enda, men har vært der som trener for yngre lag.

- Jeg har vært der som trener for noen yngre lag, men ikke som supporter. Lenge siden jeg har sett Vålerenga nå, siden jeg bestemte meg tidlig for å ikke dra til Forum å se de spille der da de bygde nye Jordal. Der passet de ikke inn, så det ble uaktuelt. Men til året så får jeg vel se å komme meg i hallen og se en kamp eller to, avslutter profilen.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.
Tags:
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form