Lukk søk

Fjordkraftligaen

July 11, 2021

Hva gjør du nå, Arne Billkvam?

VIF-legenden Arne Billkvam hjalp klubben til flere NM og seriemesterskap. Nå sørger han for at syke kan komme seg trygt til og fra legevakten.

Etter et raskt google-søk så kan vi finne Arne Billkvam på 179cm og 91 kilo. En fakta som både stemmer og bør stemme i følge hovedpersonen selv.

- Jeg er vel fortsatt 1,79 på strømpelessen, men om kiloene stemmer er jeg mer usikker på, forteller han med en stor latter.

Nå jobber Arne Billkvam som legevakt-sjåfør og kjører drosje.

Spiller golf med samboeren

I det nitten.no ringer så har Billkvam akkurat fullført 18-hull på Trysil Golfbane. Golfen har blitt en sosial sport for den tidligere løperen som ser på seg selv som en meget sportsinteressert person.

- Mine venner spilte golf, så da tenkte jeg at jeg også burde også gjøre det. Men det er så enkelt at hvis de hadde drevet med tennis, så hadde jeg sikkert begynt med det isteden, forteller han.

Ble det birdie på slutten?

- Nei overhodet ikke. Men banen var fin, så det var fint å bevege seg litt.

Samboeren spiller også golf, men det var ikke på det grønne gresset som de traff hverandre i følge han selv.

- Samboeren jobber i et rekrutteringsbyrå som heter "Kvikkere hoder", og jeg pleier å si at det var sånn ho traff meg, forteller han humoristisk og legger til at det overhodet ikke er noen dating-byrå.

Valgte skolegang fremfor Brynäs

Drømmen om NHL i de yngre dager var fjernt for en unggutt som var oppvokst på Hovin. Men tilbudet fra utlandet kom.

- Skulle NHL-drømmen bli en realitet så måtte vi først vært innom Sverige på den tiden. Men vi var jo en generasjon på den tiden som måtte finne ut av ting selv. Vi hadde ikke det apparatet med agenter som hjalp deg i alle land og veiledet deg.

Hvorfor reiste du ikke å prøvde deg?

- Jeg fikk et tilbud fra Brynäs da jeg var juniorspiller, men jeg bestemte meg for å gjøre ferdig skolegangen i Oslo istedenfor. Angrer kanskje litt på det, men det var også veldig fint i Norge, forteller den mangeårige norgesmesteren.

Nå som skøytene for lengst er lagt på hylla så har han fortsatt god kontakt med tidligere lagkamerater.

- Ja, vi treffes ofte enda. Jon Magne Karlstad og Øyvind Løsamoen fra den første tiden, også kom Marius Rath, Stig og Tom Johansen opp som en bølge nr.2 da jeg begynte å dra på årene. En fin gjeng som jeg har hatt mye gøy med opp igjennom forteller Bilkvam.

Kjenner seg igjen i "Iskrigerne"

TV2-serien Iskrigerne følger nåtidens VIF-lag tett. Billkvam har ikke sett alle episodene, men har fått med seg noen og han kjenner igjen mye av dagens VIF-tropp fra hans tid i klubben.

- Har sett noen episoder og du kjenner igjen sjargongen fra garderobene og personene rundt klubben. Det er et spesielt bånd blant guttene og klubben. Og den kulturen forsvinner ikke så fort. Det blir ofte snakk om vinner-kultur i klubben, og jeg kan gå med på det. Men husk at også vi tapte ishockey-kamper før i tiden, selv om det nesten aldri blir snakket om det.

Hans tidligere lagspiller Jon Magne Karlstad får skryt for at humøret i garderoben alltid var tilstede og glemmer aldri en landslagssamling med den tidligere VIF-backen.

- Husker ikke hvor vi hadde samlingen, men vi skulle få en ung back inn i vår rekke som skulle spille back med Jon Magne. Og alle som kjente til Jon Magne som spiller husker sikkert at han gjorde som han selv ønsket. Han fulgte aldri systemer eller hva treneren fortalte, forteller han entusiastisk.

- Den unge backen hadde noen spørsmål til Karlstad hvor han lurte på hva han skulle gjøre på isen, hvor Jon Magne svar: Det er det samme for meg hva du gjør, men bare ikke gå i veien for meg, forteller Billkvam og bryter ut i latter.

Født og oppvokst i 4 etasje

På Hovin vokste Arne Billkvam opp. Og han var tidlig et talent både i fotball og ishockey. Og for han på den tiden var det bare Vålerenga.

- Jeg var vel et talent på den tiden, og på et tidspunkt så måtte jeg velge mellom ishockey og fotball på A-nivå. Det endte med ishockeyen siden jeg syntes det var mest gøy på den tiden.

- På Hovin så er jeg født og oppvokst i 4.etasje uten heis, og det synes på beina mine, forteller han via telefon.

Selv om Vålerenga er i hans hjerte, så er han veldig opptatt av at unge spillere har hjertet for andre klubber.

- Det at unge spillere får en tilhørighet til en klubb og vokser opp med for eksempel Sparta setter jeg stor pris på. Og hvor hadde vi vært hvis ikke andre personer ikke hatt hjerte for andre klubber også?

- Jeg kunne nok gjort et par bytt nå

Hockeyen har tatt store steg siden den gang, men Billkvam tror fortsatt at han kunne gjort det samme som han gjorde fra den gangen han var aktiv.

- Jeg hadde aldri i verden holdt det tempoen som finnes nå, men stått på mål og slått inn returene som jeg gjorde før i tiden kunne jeg gjort i et par bytt nå, forteller han optimistisk.

I det vi snakker om å stå på returen og score mål så kommer Billkvam innom tidligere ishockeyspiller Per Øyvind Myhrene og golf igjen.

- Du husker Per Øyvind Myhrene? Han hadde på den tiden verdens hardeste slagskudd. Det handlet om å komme tett på de skuddene eller så gjorde det fryktelig vondt altså. Hvis han spiller golf, så må de ballene gå fryktelig langt.

Hvis du kunne fortalt oss de beste spillerne du har spilt med og den største opplevelsen, hva og hvem ville det verdt?

- Botta var den beste jeg spilte mot. Han var fantastisk. Glemmer aldri heller Espen Shampo Knutsen da han kom opp som junior. Han herjet med oss faktisk. Også må du skrive Ilka Karna og Jaromir Latal. Herre min hatt, for en spiller, forteller han videre.

- Der mange kanskje vil begynne å lure er at jeg setter B-VM på hjemmebane hvor vi vant før OL på Lillehammer. Grunnen til dette er at jeg satt igjen med en følelse av vi skuffet litt under OL på Lillehammer, men at vi vant B-VM på hjemmebane. Det var fryktelig stort på den tiden, avslutter Bilkvam.

I tillegg til en stor karriere på ishockeybanen, var også Arne Bilkvam assisterende trener på landslaget en del år. Og hovedtrener for damelandslaget.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form