Lukk søk

Elitehockeyligaen

March 22, 2021

David Livingston om MS-exiten: - Det siste jeg så for meg

David Livingston tror ikke på forklaringen han fikk da han mistet jobben i Manglerud Star. Nå kan saken ende i retten.

Av Christian Brevik

Det nærmer seg nyttårsaften og i Oslo sitter David Livingston og forbereder seg på romjulskamper og bortemøte mot Stjernen 2. januar. Kamper som han virker stresset over med tanke på skadesituasjonen i klubben. Samtidig som forberedelsen mot kampene i romjulen startet forteller Livingston at han får en tekstmelding fra styreleder i Manglerud Star, Birger Vestby, hvor han skryter av jobben som har blitt gjort ut i fra vanskelige omstendigheter.

Nyttårsraketten og romjulskampene var over, og nå var fokuset på 2021 og bortekamp mot Stjernen.

Stjernehallen ble en trist affære for den tidligere Manglerud Star-treneren. Hans lag var sjanseløse i et 7-1-tap, og ikke visste han at dette ble hans siste kamp som trener i Manglerud Star.

Datoen er 4. januar og vanlig trening i Manglerudhallen. Spillerne går av isen, og Livingston forteller at han ble kalt opp på styrelederens kontor hvor han hevder å bli fortalt at det dessverre ikke er økonomi til å fortsette samarbeidet.

- Dette var det siste jeg så for meg, forteller han til nitten.no.

Fra assistent i Nederland til Norge

Før 2009/2010-sesongen henter Oslo-klubben inn David Livingston. Et ubeskrevet blad som jobber som assisterende trener for landslaget til Nederland. En jobb han kombinerer med sin jobb som hovedtrener-jobb i MS det første året. I løpet av sine fire første år oppnår han såpass mye oppmerksomhet at den tidligere hardtsatsende klubben Lørenskog ønsker han som hovedtrener.

4. oktober får Knut Jørgen Stubdal sparken i Lørenskog og klubben ansetter Livingston. Allerede etter en måned begynner den første av flere utfordringer mellom klubb og trener. David Livingston beskylder Manglerud Star for å ikke ha utbetalt lønn eller feriepenger. Han uttalte da til VG at han reagerer på at klubben har hentet inn to spillere i istedenfor å betale ham.

Daværende styreleder Svein Rokseth i Manglerud Star forteller til samme avis at de ikke vil diskutere saken i media. 25. mars 2014 får Livingston beskjed om å fratre som trener i LIK, ett år før han kontrakten går ut. Tidligere direktør Lørenskog, Svein Erik Edvartsenen, uttaler følgende:

- Vi hadde ryddige forhandlinger med Dave uten utfordringer den gang, og klubben oppfylte selvsagt sine forpliktelser. I mine øyne har han alltid vært profesjonell, forteller han til nitten.no.

Etter jobben i Lørenskog ble han igjen trener for Manglerud Star som da hadde tatt turen ned til 1. divisjon.

Henter profiler

Klubben har gjennom mange år jobbet ut i fra små ressurser og vært kjent som en talentfabrikk. Med Livingston tilbake ble det opprykk til øverste nivå.

- Gjennom mine kontakter i USA har jeg alltid vært på jakt etter spillere som har ønsket å komme til Europa for å vise seg frem for en billig penge. Samtidig har vår økonomi vært så lav kontra de andre lagene at vi har måttet hente spillere fra andre norske klubber som har ønsket mer spilletid, forteller han til nitten.no

Denne filosofien og prosjektet har vært gjennomgangsmelodien til klubben i mange år, hvor mange spillere har brukt MS som et springbrett. La oss dra tiden frem til sommeren 2019. En tid hvor klubben sleit med likviditeten og det måtte tas drastiske grep for å redde Manglerud Star.

- Det var en tøff start sportslig og av den grunn valgte jeg å godta et lønnskutt i fire måneder for å hjelpe klubben i en sårbar situasjon. Dette gjorde jeg av ren kjærlighet til klubben og idrettsforeningen, forteller Livingston.

Samtidig som det ble jobbet med å fylle opp spillerstallen, så ble det jobbet for å finne de nødvendige midlene for å redde klubben økonomisk. Inn kom blant annet IMS Group, et selskap som fokuserer på ledende teknologiske løsninger for offshore- og marinemarkedet, med hovedkontor i Sør-Norge, som sponsor.

Elkins og Booth inn

- Brått så kom det nye spillere inn i laget, og alt virket så unaturlig fra det jeg var vant med tidligere i klubben, sier Livingston.

Sesongen fortsetter og en litt kald novemberdag i 2019 signerer Corey Elkins med MS. En spiller som tidligere har hatt kamper for Los Angelses Kings, 250 kamper i AHL, fem sesonger i finsk toppserie og tsjekkisk mester.

Samtidig som Elkins ankommer Norge ønsker MS å forsterke enda mer for å ta igjen Narvik for å nå den siste sluttspillsplassen. Elkins ringer sin venn David Booth, som reiser over til Norge. Booth hadde de tre siste sesongene spilt i KHL og NHL.

- Du begynner å lure, men de var fantastiske typer med en herlig personlighet. Når du henter slike profiler så kan de komme for pengene og dra igjen, men jeg følte at de virkelig de ga alt og hjalp de yngre spillerne i klubben. En flott opplevelse for oss, som må ha kostet en del penger.

- Vi signerte en keeper som vi trodde skulle hjelpe oss, men han hadde ikke den kvaliteten som vi ønsket. En dyr keeper som ikke spilte kamper, men kun hevet lønn i Norge, hevder den sparkede MS-treneren.

- Fikk beskjed om hvilke rekker som skulle spille sammen

- Jeg fikk beskjed om at det var spillere som måtte spille sammen i ulike rekker blant annet, og hvilke spillere som skulle spille mest, forteller Livingston.

Han setter fra seg kaffekoppen og forteller videre:

- Altså, det var gode spillere. Men når de må spille 25-30 minutter hver kamp, boxplay, powerplay, 4 mot 4. De orker ikke. Det går utover laget.

- Ga de aldri beskjed om dette?

- Joda, de gjorde de. Jeg hadde ansvaret for backene forrige sesong, og det ble sagt i fra at de var slitne og ba om å få hvile noe bytt, svarer Ove Sundelius.

- Men det gjorde de ikke?

- Vi hadde jo ikke noe valg.

En episode som utspilte seg under en TV-kamp ble overhørt underveis i sendingen, forteller Sundelius:

- Jeg hadde vært kritisk til en av mine spillere under kampen, som tydeligvis ble fanget opp av TV-kameraene. Inn på trenerrommet kom en stresset styreformann som fortalte at dette ikke måtte skje i fremtiden.

Les styreleder Birger Vestbys uttalelser nederst i artikkelen.

Ungene spiller i MS

David Livingston bekrefter historien og forteller at dette opptrinnet også ble tatt opp på et møte med styreformannen etter kampen.

- Jeg ble kalt opp på kontoret for at styreformannen ville forsikre seg om at dette ikke gjentok seg i andre kamper. Det ble så mye en stund at vi gjorde som vi fikk beskjed om av styreleder som på et tidspunkt virket stresset over hele situasjonen.

Kona til Livingston sier følgende:

- Manglerud Star er en liten, men en fantastisk ishockeyklubb. Vi har begge ungene våre i organisasjonen og med mange timer i hallen og som kona til treneren så blir dette en del av ditt liv.

Skader preget Manglerud Star under desember 2020. Romjulskampene ble ikke som Livingston og Sundelius hadde sett for seg. Tap i den første kampen hjemme mot tabelljumboen Grüner, og en sliteseier på bortebane to dager senere.

Nyttårsaften ble en rolig feiring hvor fokuset var på kampen i Stjernehallen to dager senere. Samtidig som fokuset rundt kampen øker, så har korona ankommet Fjordkraft-ligaen med et smell. Sparta har allerede hatt sine utfordringer i form av smitte, og Manglerud Star leder "karantene-tabellen" for de norske lagene.

Med flere skader fikk Livingston og hans gutter en ishockeyleksjon av de sjeldne mot formlaget Stjernen.

To dager etter tapet i Fredrikstad har Manglerud Star en vanlig trening på is. Livingston forteller at han fikk beskjed om å komme opp på styrelederes kontor for en prat etter treningen.

- Jeg var helt sikker på at vi skulle diskutere nye spillere inn grunnet vår situasjon.

Tror ikke på forklaringen

På kontoret hevder Livingston at han fikk beskjed av styreleder Birger Vestby at det ikke var økonomi til å beholde ham som trener.

- Jeg fikk beskjed om at det ikke var penger til meg i klubben, og det var ene og alene grunnen til at de måtte gi meg oppsigelsen.

- Hvordan reagerte du?

- Nei, hvordan reagerer man? Jeg ble sjokkert, og skuffet naturligvis. Mine tanker rundt økonomi var at det var penger i klubben. Jeg trodde jo at jeg skulle opp på et møte for å diskutere nye spillere inn i troppen.

- Stoler du på dette?

- Når du ser på sponsorene og spillere vi har hatt råd til i laget, så sier det seg selv at det vil bli vanskelig å tro på noe sånt.

Nitten.no kjenner til at IMS Group har slettet en gjeld på nesten to millioner. Samme dag som Livingston ble oppsagt ønsket Ove Sundelius å fratre fra sin jobb som team manager.

- Jeg fikk en telefon fra styreformannen om at mitt forhold til Dave var for nært, at det ville blitt vanskelig å fortsette.

- Men det var du ikke uenig i?

- Nei, det stemmer jo det. Og mine oppgaver hadde blitt vanskelig å utføre. Selv om jeg ikke hadde lønn i klubben så ønsket jeg fortsatt å få dette skriftlig med tanke på at det var jeg som stod for planlegging av mat på borteturer og reiser. Men denne uteble så jeg måtte purre opp dette brevet.

Det samme skjedde Livingston som ble informert muntlig at han var oppsagt, ifølge ham selv.

- Jeg måtte purre opp min oppsigelse, siden jeg ønsket den skriftlig. Ikke bare muntlig. Klokken var 15:52 da jeg etterlyste min skriftlige oppsigelse, og 16:48 samme dag kunne jeg lese på TV 2-nyhetene og nitten.no at jeg hadde fått sparken, uten noe skriftlig.

Syv timer senere kom oppsigelsen, ifølge Livingston. Familien har to barn i klubben og sier de ønsket at dette skulle løses på en smidig måte.

- Vi er fortsatt veldig glad i klubben, og vil gjerne bruke masse timer i den hallen ved å følge opp gutta. Derfor er det viktig for oss at det må skilles på jobb og privat i denne sammenhengen, sier han.

Kan ende i retten

Det er etter hva nitten.no erfarer fortsatt ikke blitt noen enighet mellom partene, og Livingston utelukker ikke at saken kan ende i retten.

- Vi savner lønn som Dave skulle hatt fra oppsigelsen, men MS mener de har betalt ut denne. Vi snakker kun gjennom advokatene for øyeblikket, men håper at vi kan finne en løsning som er forenlig for begge parter, sier kona Nina Livingston.

- Hvordan blir det for deg å finne deg en ny klubb etter dette, Dave?

- Jeg har alle muligheter åpne, og håper at jeg trener et nytt lag rimelig snart. Nå er det jo stopp i spillet, så markedet er litt vanskelig for tiden. Men til høsten så vil ting komme til enighet, tror den nederlandske amerikaneren.

Nitten.no vet at Comet har spilt inn Livingstons navn i deres forsøk om å nå Fjordkraft-ligaen igjen.

- Det er to-tre norske klubber som kan være noe, også svenske. Jeg skal bruke tiden godt til å vurdere tilbudene.

Manglerud Stars styreleder Birger Vestby er forelagt uttalelsene i denne saken. Han skriver følgende i en e-post til nitten.no.

- Det er alltid flere sider av en sak, og klubben deler ikke samme syn som Dave og Ove. Det er så enkelt som at det måtte gjøres tiltak på grunn av de økonomiske forholdene i klubben. Klubben ser ingen grunn til å kommentere dette nærmere, da vi har allerede har redegjort for dette overfor Dave og hans advokat. Klubben vil også fremheve at vi har dyp respekt for innsatsen både Ove og Dave har lagt ned for klubben gjennom flere år.

- Det er forståelse for at Dave og Ove gjerne vil være en del av MS, men det var p.t. ikke mulig å gjennomføre på grunn av den økonomiske situasjonen. Det er ikke på noen måte tale om at dører er lukket fra klubbens side og man ser ikke bort fra at senere engasjement kan være aktuelt. Det ligger også i sakens natur; innsatsen og betydningen de har hatt for MS har vært stor, men økonomien strekker ikke til.                

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form