Ryman forstår ikke Norges hockey-nei: - Helt tragisk
I dag fullføres den 52. og siste serierunden i HockeyAllsvenskan. Ligasjef og tidligere Vålerenga-spiller Erik Ryman forstår ikke hvorfor man ikke får til det samme i Norge.
Foto med tillatelse: Ola Gustafsson
- Jeg forstår ikke hvorfor Norge ikke får dette til å fungere på en trygg og god måte som hos oss. Og i mer eller mindre resten av Europa.
Ryman har seks sesonger bak seg som Vålerenga-spiller, fikk etter hvert norsk statsborgerskap og landskamper for Norge og har jobbet som agent for Mats Zuccarello. I jobben som ligasjef for HockeyAllsvenskan, nivå to i Sverige, snakker 48-åringen jevnlig med hockeyvenner og kolleger i Norge. Samtalene gjør ham opprørt.
- Det er jo minst like mye smitte i Sverige - om ikke mer. Jeg syns det er veldig merkelig at det stenges ned slik det gjør i Norge uten noen dialog mellom idretten og myndighetene, sier Ryman.
- Her har vi daglig dialog; SHL, HockeyAllsvenskan, Hockeyettan, ishockeyforbundet og myndighetene, forteller 48-åringen.
Streng protokoll
I Norge tok ligaen selv pause 8. januar etter en periode med mye smitte. Senere har regjeringen anbefalt en pause for alt seriespill i toppidretten som har blitt forlenget flere ganger - og sist frem til midten av mars. Norges Fotballforbund har allerede skjøvet toppfotballens planlagte seriestart til mai.
- Det virker ikke som Norge anser hockeyen for å være et yrke, men det er det selvsagt for veldig mange. Jeg syns myndighetene må se seg i speilet her. I Europa er det vel nesten bare Norge som står stille? For en slik idrettsnasjon er det alvorlig. Det er helt tragisk at de ikke får spille. Jeg forstår at lagene er veldig frustrerte, sier Ryman.
Den tidligere Vålerenga-spilleren er nå kun timer unna å ta de 52 serierundene på svensk nivå to i mål. Men det har langt fra vært noen selvfølge for Ryman som fikk jobben som ligasjef i april.
- Det har vært mange søvnløse netter og Excel-ark. Vi skulle starte serien 11. september, men ble enige om å flytte den til 2. oktober. Da skjøv vi samtidig storkampene til 2021 i håp om å få inn publikum. Rundt en måned senere kom de første smittetilfellene, forteller Ryman.
Sammen med administrasjonen har han hele veien operert med det som kan kalles en flytende terminliste. Dersom et lag har blitt rammet av korona, har ligaen jobbet for å finne en ny motstander som kan steppe inn.
- Det har vært et veldig levende dokument og et enormt puslespill. Mange lag har endt opp med kamper to dager på rad. Og oppå alt sammen stengte hallen i Umeå en ukes tid da taket holdt på å rase sammen, Björklöven ble nektet å reise en periode og Väsby måtte spille i Södertälje og Uppsala etter trusler mot vaktmestere i hallen der. Nei, det har vært mye.
Milliontap og klemmebot
Ryman anslår at de 14 klubbene som utgjør HockeyAllsvenskan til sammen taper mellom åtte og ti millioner per serierunde med tomme tribuner. I den strenge protokollen lagene følger heter det nå at spillerne kan ilegges individuelle bøter på 5000 kroner dersom man klemmer hverandre på isen.
- Protokollen er veldig streng. Vi tester utrolig mye. Jeg har ikke summen, men vi har brukt utrolig mye penger på å kjøpe inn tester. Det medisinske teamet vi har satt sammen, og det opplegget de har lagt, har fungert veldig bra. Det er vi veldig stolte over, forteller Ryman.
Nå venter sluttspillet der lag 1-6 går rett til kvartfinalen (best av fem), lag 7-10 spiller åttedelsfinaler best av tre kamper mens semifinalene og finalen avgjøres best av sju kamper. Vinneren spiller i SHL neste sesong.
- Vi spiller hjemme-hjemme og borte-borte og ikke annenhver hjemme og borte for å bli ferdige på kortere tid. I best av sju-seriene spiller vi h-h-b-b-h-b-h, forteller Ryman.