Landslaget

May 23, 2021

Nilsens VM-analyse: Viste at han kan holde et veldig høyt nivå

Hockeyekspert Tor Nilsen mener Norges trolig aldri vil møte en svakere motstander i VM, men lot seg imponere stort av én rekke og spesielt én spiller.

1. periode (1-0):

Oppsummering: Kampen startet som forventet der Norge var det laget som hadde pucken mest og styrte. Italia fremsto litt passive, men med et samlet forsvarsspill hvor de lå i en femmerterning rundt egen målvakt. Italias strategi var åpenbart å vente på pasningsfeil og pucktap fra Norge for å kontre. Dette førte til at Norge hadde pucken over lengre perioder i angrepssonen, men spilte for mye rundt. Norge må komme mer direkte inn med puck og spillere mot det Italienske målet for å skape bedre målsjanser.

I overtall møtte de et Italiensk lag som satte lite press på puckfører og stilte seg opp med en lav boks med sine fire spillere rundt egen målvakt. Norge hadde for lite tempo på pucken og forsøkte for det meste å spille nede hvor det er veldig trangt og liten mulighet til å skape målsjanser. Dette er lite effektivt, og det blir viktig å bruke backene mer og få flyttet pucken over lengre flater slik at det blir vanskeligere å forflytte seg både for undertallsspillet og målvakten til Italia.

Etter halvspilt periode fikk Norge til en bra kontring fra egen sone hvor Sondre Olden vant en duell ved vantet. Olden fant Trettenes som lå midt i egen sone, plukket opp pucken, kom med stor fart gjennom midtsonen og inn mot det Italienske målet. Trettenes sendte så i vei et kvikt skudd på spaksiden til den Italienske målvakten. 1-0!

Perioden var preget av mye etablert angrepsspill for Norge som må få til mer skudd med trafikk av spillere uten puck for å skape mer trøbbel for det Italienske forsvarsspillet. Norge leverte kun åtte skudd på mål selv om laget hadde pucken nesten hele perioden, så her er det forbedringspotensialet. Italia kan også bli farlige på kontringer med denne spillestilen.

2. periode (2-0):

Oppsummering: Norge startet perioden i overtall etter at Italia tok en utvising på tampen. Norge utnyttet ikke dette på noen god måte og klarte ikke å få til noen større forflytninger på det Italienske forsvarsspillet. Ca fem minutter inn i perioden fikk Norge nok et overtallsspill som ble utnyttet på en mye bedre måte. Mats Rosseli Olsen scoret på pasning fra Ken André Olimb etter en fin forflytning som førte til at han ble fri mellom spillerne i den italienske boksen.

Trettenes økte til 3-0 i et nytt overtallsspill hvor det var bra pucktempo og det italienske forsvaret ble åpnet for pasning inn i boksen.

Norge hadde da scoret et mål på kontring fra egen sone og to mål i overtallsspill, men enda ikke lyktes med å score i sitt etablerte angrepsspill fem mot fem. Her stanget laget mot en femmerterning, og det burde være mulig å få til flere avslutninger fra blålinjen. Italia lå langt nede rundt egen målvakt og ga rom for avslutninger fra denne posisjonen. Kan Norge få til flere slike avslutninger og samtidig skape trafikk inn foran målet med spillere uten puck vil det være vanskeligere å forsvare seg imot.

3. periode (1-1):

Oppsummering: Norge fikk en scoring allerede i løpet av periodens første minutt. Tobias Lindström vant droppen i angrepssonen, fant Erlend Lesund som la pucken hurtig på mål. Trettenes, som var banens beste spiller, hadde tatt plass foran målet og styrte pucken elegant i mål. En flott scoring av Norge!

Italia fikk etter hvert en scoring etter et skudd og en løs puck der det ble scoret på returen. Her kunne det norske forsvaret vært mer hensynsløse og rensket unna foran Henrik Haukeland i det det norske målet. Italia skapte litt mer nå, men kampen var kjørt og Norge styrte inn til en komfortabel seier. Resten av perioden ble kontrollert på en grei måte av Norge som styrte spillet med puck og hadde full kontroll på Italia.

Hvordan scoret Norge sine mål?

Overtallsspill ga to mål og i spill fem mot fem én scoring på kontring og én etter vunnet dropp i offensiv sone. Ingen mål scoret etter etablert angrepsspill i fem mot fem, og her burde det være mulig å ha større uttelling etter å ha så mye tid med pucken totalt sett i denne kampen. For å få mer effektivitet er det viktig å få enda flere skudd utenifra med trafikk på mål.

Oppsummering:

Dette ble annerledeskampen for Norge i VM, og det vil bli helt andre forutsetninger i de resterende kampene. Det tror jeg også passer Norge bedre selv om dette absolutt var en godkjent kamp. Norge kommer neppe til å møte en svakere motstander på dette nivået igjen og vant fortjent. Det er heller ikke så enkelt som det kan virke som å spille mot et lag som ligger så lavt i banen som det Italia gjorde. Utfordringen er at man fort kan bli for komfortable å føle at man har for god tid med pucken. Det er bra Norge ikke ga Italia noe og laget viste god disiplin med kun en to-minutter. Norge bød heller ikke på farlige kontringer slik Italia hadde basert sitt grunnspill på.

Det er bra å se at undertallsspillerne dekker skudd og gjorde en solid jobb selv om kampen var avgjort i 3. periode. Formasjonen med Trettenes, Lindström og Olden var Norges beste i denne kampen, og var også de eneste som scoret i spill fem mot fem. Trettenes viste at han kan holde et veldig høyt nivå og blir en viktig spiller for Norge.