May 26, 2021

Nilsens VM-analyse: Haukeland viste topp målvaktspill

Hockeyekspert Tor Nilsen mener et bedre overtallsspill kunne sikret norsk poeng mot Canada i en kamp der Henrik Haukeland gjorde sitt for å bidra til suksess.

1. periode (0-2):

Oppsummering: Canada var sultne og desperate etter seier med tre tap så langt i turneringen. Norge var dessverre ikke klare til start i denne kampen, og klarte ikke å forbedre feilene fra i går.

Det ble feilposisjonering i egen sone hvor det manglet en spiller i skuddbanen. Duellspillet rundt eget mål ble for svakt igjen, og Canada tok derfor enkelt ledelsen etter bare noen sekunder. Scoringen kom etter et skudd fra blålinjen med trafikk inn på det norske målet.

Canada fikk smaken på noe godt, og regelrett kjørte over Norge. Det var spill mot ete mål kun avbrutt av enkelte korte visitter i angrepssonen fra Norge.

Halvveis inn i perioden fikk Norge to kjappe utvisinger og i spill fem mot tre scoret Canada til 2-0. Perioden fortsatte med at Canada hadde mye større tempo og trøkk i sitt spill, og med det så vant de også de fleste duellene og hadde pucken mest. Norge hadde nok med å forsvare seg og og komme til pause uten flere baklengs.

2. periode (2-1):

Oppsummering: Norge startet perioden i undertall og greide å unngå baklengsmål i denne sekvensen etter at en solid Henrik Haukeland gjorde noen gode redninger. Dette ga laget litt positiv energi og selvtillit. Etter noen minutter fikk Tommy Kristiansen en utvising og Norge måtte nok en gang spille i undertall. Undertallsspillet var bra og Haukeland tok frem noen redninger fra øverste hylle som holdt Norge inne i kampen. Å unngå utvisninger ble viktig i denne fasen av kampen.

Michael Haga brøt opp et oppspillsforsøk fra Canada og pucken havnet hos Thomas Valkvæ Olsen som scoret fra kort hold. Det var en utrolig viktig scoring for Norge som ga mer energi og selvtillit. Canada var bedre og sterkere med pucken i angrepssonen enn i egen sone, og det var en mulighet for Norge til å utnytte dette.

Ett minutt senere scoret Norge igjen etter et veldig energisk press-spill i angrepssonen, som førte til at Canada mistet pucken flere ganger. Mats Rosseli Olsen styrte etter hvert pucken i mål etter et skudd ifra Max Krogdahl. 2-2, Norge med en rå effektivitet og et himmelsk minutt i Riga!

Med cirka fem minutter igjen av perioden tok Canada på ny ledelsen etter flott angrepsspill og en god avslutning fra kort hold, som Haukeland ikke kunne stoppe. Dersom Norge hadde tatt vare på pucken og unngått brudd som førte til de langesekvensene i egen sone, ville det vært håp om poeng i denne kampen.

Magnus Brekke Henriksen jobbet hardt etter en løs puck i angrepssonen og ble stoppet på ulovlig vis av den canadiske backen. Det sørget for at Norge ville starte tredje periode i overtall - noe som også var første overtallsspill på de siste fem periodene i VM. Norge vant midtperioden 2-1 og Haukeland mye takket vært en fantastisk Haukeland i det norske målet.

3. periode (0-1):

Oppsummering: Norge skapte en stor mulighet i dette overtallsspillet, men Valkvæ Olsens skudd ble reddet. Litt senere dro Canada på seg en ny utvisning og Norge fikk en ny mulighet i spill fem mot fire. I dette overtallsspillet skapte ikke Norge noe særlig, og Canada leverte også et solid og aggressivt undertallsspill.

Kampen var nå mye jevnere og spillet bølget frem og tilbake hvor begge lag kom til noen mindre målsjanser. Norge hadde en imponerende nivåheving i løpet av denne kampen, og Canada virket stresset. Med cirka åtte minutter igjen pådro Canada seg sin tredje utvisning i kampen, og Norge fikk en god mulighet til å utligne. Etter noen sekunder fikk Canada lagt pucken ut i midtsonen og den canadiske spilleren vant duellen mot Jonas Holøs og satte pucken mellom beina på Haukeland til 2-4.

Canada pådro seg nok en utvisning, og Norge fikk muligheten i spill fem mot tre i nesten ett minutt. Overtallsspillet var uten pucktempo og kvalitet, og det var Canada som fikk den største målsjansen. Haukeland reddet når Brown kom alene gjennom og sørget for fortsatt et lite håp for Norge. Etter dette fikk Canada en scoring underkjent etter at de nok en gang vant duellen foran det norske målet. Det var en riktig avgjørelse, men rett etterpå pådro Tommy Kristiansen seg sin andre utvisning for kvelden.

Oppsummering:

Norges største svakhet var duellspillet rundt eget mål, og de lagene som spiller med den nordamerikanske stilen er derfor en dårlig match for dette laget. Tyskland og Canada har dette i sitt grunnspill, og de går direkte og hardt inn på mål i angrepssonen med både puck og spillere. Norge må uansett unngå å gjøre så mange taktisk dårlige valg som det blir gjort i de siste kampene. Baklengsmål som skyldes dårlige spillerbytter og feilposisjonering i egen sone blir man straffet hardt for på dette nivået. Det blir også viktig å kunne holde pucken i laget slik at man får flyttet opp spillet og med det unngår lange bytt i egensone.

Overtallsspillet kunne ha bidratt til at Norge fikk poeng i denne kampen. Norge fikk tre forsøk i tredje periode, men i kveld var det ikke god nok kvalitet i denne fasen av spillet til å straffe Canada. I denne fasen av kampen tapte faktisk Norge 0-1, og da blir det vrient å ta poeng.

Den gode nyheten er at dette er det mulig å kunne justere, og de periodene som Norge er påskrudd, har de vist en del gode tendenser i sitt spill. Det er derfor mulig at nasjoner som Latvia og Kasakhstan kan passe bedre da de er lag som liker å spille litt mer rundt og ikke er like direkte i sitt spill.

Positivt er det at Haukeland viste topp målvaktspill og at Norge spilte med stor energi og vilje selv om det så stygt ut etter en dårlig start på kampen. Undertallsspillet var bra og spillere som Magnus Brekke Henriksen, Samuel Solem og Ludvig Hoff ga Norge ekstra energi når det behøvdes som mest.