Lukk søk

Fjordkraftligaen

January 22, 2021

Klubbene skjelver - frykter ligastopp og konkurser

Dersom forslaget til ny kompensasjonsordning vedtas, spår klubbene i Fjordkraft-ligaen en dyster fremtid for norsk hockey.

- Dette er kritisk for oss. Dersom vi ikke får kompensasjon for avlyste arrangementer, er det stor sjanse for at sesongen ikke fullføres. Jeg opplever at det er klubber som ikke har mulighet til å gjennomføre. Da stopper serien opp, sier daglig leder i Storhamar, Per Christian Balke, til nitten.no.

Han leder en av organisasjonene som i kroner og øre kan bli hardest rammet i Fjordkraft-ligaen. I 2020 har klubbene mottatt 50 prosent kompensasjon for avlyste arrangementer og 70 prosent for gjennomførte. I et forslag fra regjeringen med høringsfrist fredag heter det at man fremover ikke skal kompenseres for avlyste kamper.

- Vi har kuttet der vi kan. Et sted går grensen for hva vi faktisk kan gjennomføre. Og utgiftene kommer vi ikke unna. Til slutt har vi ikke mer å kutte på enn de ansatte. Uten inntekter klarer vi ikke å betale lønningene, sier Balke.

Ishockeyforbundet har allerede varslet at 45 seriekamper og fullt sluttspill ikke blir realiteten denne sesongen for klubbene som allerede har vært rammet av flere coronautbrudd, utsettelser, avlysninger og sistligapause frem til 3. februar. Oilers-leder Tore Christiansen kaller det «game over» dersom kompensasjonsordningen strammes inn.

- Jeg frykter vi vil se flere konkurser hvis kompensasjonen blir endret, sier hockeypresident Tage Pettersen, som også er stortingsrepresentant for Høyre, til VG.

Håper på 2020-tall

Nitten.no har snakket med flere ledere i Fjordkraft-ligaen som sier de hadde sagt nei til å starte opp sesongen dersom de i fjor høst hadde visst at dette kunne bli utfallet.

- Vi er fornøyde dersom ordningen fra 2020 videreføres, men vi må ha forutsigbarhet rundt avlyste arrangementer. Uten det får du heller ikke gjort grep for å spare. I ytterste konsekvens snakker vi permitteringer, men jeg håper ikke vi kommer dit, sier daglig leder i Lillehammer, Atle Svensrud, til nitten.no.

Han er klar på at Hockey-Norge havner i en håpløs situasjon dersom man føler seg presset til å gjennomføre alle terminfestede kamper innenfor et kort tidsrom - samtidig som spillernes liv og helst skal settes først.

- Jeg håper og tror på en god løsning, men det er litt rart for alle om dagen. Det som er positivt oppe i det hele samarbeidet mellom klubber, forbund og norsk topphockey i denne prosessen. Jeg opplever at vi står veldig samlet.

Frisk Asker-leder Nicolay Sørensen føler klubben blir tvunget til å velge mellom helse og økonomi dersom forslaget til krisepakke 4 innvilges.

- Og det syns jeg er vanskelig og provoserende. Vi tar selvsagt helse ti av ti ganger, men vi som skal bestemme og spillerne settes i en vanskelig situasjon. For meg virker dette uforståelig og lite gjennomtenkt. Sjansen er stor for smitte, utsettelser og avlysninger. Da er jeg bekymret for hva vi må gjøre, sier Sørensen til nitten.no.

- Tror du de kommer til å snu?

- Jeg tror de kommer til å snu. Rent statistisk er det ikke ofte det skjer etter at et slikt notat har vært ute, men jeg velger å tro de ikke helt har forstått hva de har lagt inn.

- Det er ille

Grüner-leder Trond-Erik Larsen bruker ord som «frykt» og «bekymring» om forslaget til den nye krisepakken.

- Pakkene som ble lagt frem før sesongen var tilfredsstillende slik at vi kunne klare å drifte etter en del grep. Vi fikk også en indikasjon på at disse ville bli videreført og gjelde ut sesongen. Det er store forskjeller på Oilers og oss, men prosentvis vil dette ramme alle like hardt. Det er ille. Det er ikke noe å lure på, sier Larsen til nitten.no.

Han regner med å måtte vente i ytterligere tre-fire-fem uker på en endelig avklaring. Nå håper Grüner-lederen innspillene fra klubb og forbund videreformidlet av NIF blir lyttet til.

- Det er en svært usikker tid med mye bekymring. Vi har lave lønnsutgifter, men det er ikke mer å kutte i. For andre vil det nok bety slutten, frykter Larsen.

- Tror du serien stopper opp dersom den nye ordningen innføres?

- Ja, det tror jeg nok. Får man ikke penger, må man gjøre som alle andre ansvarlige arbeidsgivere og permittere ansatte. Man kan ikke gjøre noe annet. Og da har man ikke arbeidskraft til å spille kamper. Det er ikke slik at vi ansetter og lønner per kamp.

Ann-Brit Thorkildsen i Manglerud Star hadde forventet at kompensasjonsordningene fra 2020 ville bli videreført også i det nye kalenderåret.

- Vi fikk hakeslipp da vi så dette. Budsjettet er lagt etter 50 prosent kompensasjon på avlyste kamper. Vi krysser bare fingrene og håper, sier den daglige lederen til nitten.no.

Frykter for VIFs fremtid

Kompensasjonsordningen har vært et hett tema i de fleste hockeyhaller de siste dagene.

- Strammer regjeringen inn på kompensasjonsordningen, er jeg alvorlig bekymret for klubbens fremtid, sier Vålerenga-sportssjef Frikk Juell til Vårt Oslo.

- Dette som nå skjer håper jeg er noe feil, slik at den ordningen vi har hatt vil videreføres ut sesongen. Hvis ikke det skjer, kan det bli nødvendig å trekke Sparta Sarpsborg fra videre spill i eliteserien. Det kommer også flere lag til å gjøre, og serien må avlyses og hockeyklubbene inkludert oss blir nødt til å permittere samtlige, sier Sparta-leder Henning Svendsen til Sarpsborg Arbeiderblad.

- Dette kan bare ikke gjennomføres. Nå er det alvor. Vi risikerer at klubber, også Narvik Hockey, går konkurs. At man midt i sesongen vil endre forutsetningene for støtte, er fullstendig uforståelig for oss, sier daglig leder i Narvik Hockey, Cesilie Markussen, til Fremover.

- De største utgiftene vi har i dag, er lønn til spillerne. Og hvis vi tvinges til å permittere spillere, vil vi ikke lenger ha spillere til å gjennomføre kampaktiviteten slik vi ønsker, sier daglig leder i Oilers, Terje Haukali, til Stavanger Aftenblad.

- Dramatisk for ligaen. Dersom vi mister fem hjemmekamper og får null i kompensasjon for dette, vil det fort være snakk en del hundretusenkroner, sier Stjernen-leder Anders Åsle til Fredriksstad Blad.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form