Kretsleder frykter Oslo-ishallene ikke åpnes før til høsten
Mens Oslo-lagene håper normal trening i sine anlegg er rett rundt hjørnet, kommer generalsekretæren i idrettskretsen med en dyster spådom.
I forbindelse med forvirringen rundt Vålerengas treninger på Romerike, spurte nitten.no Magne Brekke når hovedstadslagene kan regne med å få trene med kontakt i ishallene de disponerer.
- Slik smittesituasjonen vurderes i Oslo, og FHIs risikovurdering knyttet til ishaller, frykter jeg at det ikke åpnes for normal bruk av ishaller i Oslo før til høsten, svarer Brekke.
Det vil i så fall få enorme konsekvenser for både store og små, og langt på vei stoppe håpet om å få fullført seriespillet på flere nivåer. Slik er reglene for Fjordkraft-liga-lagene i samtlige ishaller i Oslo kommune per nå:
- Det er ikke tillatt å bedrive trening med nærkontakt i ishallene
- Treningen skal gjennomføres med god avstand (minimum en hockeykølle avstand)
- Maks 10 utøvere på banen samtidig i tillegg til maks 2 trenere
- Garderober skal ikke benyttes
- Ny gruppe/utøvere skal ikke inn i hallen før gruppen/utøverne som er der fra før har forlatt hallen
Forstår ikke vurderingen
- Jeg skjønner ikke hvilken risikovurdering han viser til. I så fall burde man jo stengt alle ishallene. Da er det merkelig de ikke gjør det. Jeg kan ikke se at det er argumenter som er gode nok for at ishallene kommer så spesielt ut sammenlignet med andre ting. Det skjønner jeg ikke. FHI og andre sier ikke at ishallene er en kjempestor utfordring. Jeg syns dette er litt merkelig og veldig passivt, sier Ottar Eide, generalsekretær i Norges Ishockeyforbund til nitten.no.
Han håper fortsatt regjeringen velger å avslutte pausen for seriespill i toppidretten torsdag. Idrettsforbundet ba så sent som mandag kveld om rask gjenåpning. Magne Brekke understreker at han ikke sitter på mer informasjon enn andre og at han håper han tar feil i ishall-spådommen.
- Men slik smittesituasjonen er, og den usikkerheten som fortsatt finnes, er det veldig strengt. Kommunen er tydelige på at de ønsker en gradvis og kontrollert åpning av samfunnet igjen og at barn og unge prioriteres. Hvor fort dette går avhenger av smittetall og vaksiner. FHI mener det er høyere risiko i en ishall enn ellers. Derfor vil jeg tro det ikke er først i løypen slik situasjonen er i Oslo nå. Jeg tror det er en stund til, sier Brekke.
- Det betyr vel langt på vei at sesongen i så fall er over?
- Det kan være det gjøres unntak for toppidretten. Forbundet er proaktive og offensive, og det er bra, men at det blir fritt frem for normal, allmenn bruk av ishallene slik vi er vant til, tror jeg ikke skjer før til høsten. Og vi vil åpne all idrett så fort som mulig, vi. Det må det ikke være noen tvil om.
Flytte kamper?
Dersom det fra sentralt hold åpnes for kamper i toppidretten igjen samtidig som ishallene i Oslo holdes stengt for normal bruk, kan en mulighet være å flytte Vålerenga, Grüner og Manglerud Stars hjemmekamper ut av hovedstaden. Samtidig satte kommunen nylig foten ned for Vålerengas treningsøkter på Romerike.
- Toppidretten kan spille et annet sted, men dette blir hypotetisk. Vi får ta et skritt om gangen, og så håper jeg vi kommer i gang igjen i slutten av uke, sier Ottar Eide om den mulige problemstillingen.
- Opplever du at ishockeyen straffes hardere som en følge av for eksempel utbruddet i Halden?
- Nei, det gjør jeg ikke. Vi opplever det ikke slik, men det er en frykt som bygger på noe som man i beste fall er i tvil om. Samtidig som vi har hatt en del smitte, har det vært null andre steder. Og smitten oppstår ikke i ishallene, svarer Eide.
Brekke, som leder en krets med hele 280.000 medlemmer, forteller at de har spilt inn for Oslo kommune at idrettsanleggene bør holdes åpent lenger enn normalt utover våren og sommeren dersom det skulle bli nødvendig.
- Det gjelder også ishaller vel vitende om at at det kan hende vi nærmer oss sommeren før smitten går ned, flere er vaksinert og det er større sannsynlighet for at vi kan drive normal aktivitet. Da må idretten ha mulighet til å organisere et tilbud, sier Brekke.