Lukk søk

Fjordkraftligaen

March 4, 2021

Roy Johansen langer ut etter toppmøtet: - Provoserende

Vålerenga-sjef Roy Johansen var irritert allerede i forkant av onsdagens møte mellom idrettsledelsen og regjeringen. Nå er han rett og slett forbannet.

Det har gått to måneder siden sist Vålerenga spilte kamp, men hockeygutta må fortsatt smøre seg med tålmodighet. Det var beskjeden etter onsdagens møte der idretten la frem synspunkter og krav for regjeringen og statsminister Erna Solberg.

- For meg var dette provoserende å se og høre på, sier Roy Johansen til nitten.no om pressekonferansen i etterkant av møtet.

- De viser lite forståelse for yrkesutøverne. Spillerne har dette som jobb, og er avhengig av å være sammen, trene og spille kamper kontinuerlig. Mange av dem konkurrerer på et internasjonalt marked. Da er det frekt å si at idretten har fått fordeler og at de bare kan permittere. Dette er den andre nedstengingen vi opplever. Er du permittert, får du ikke trent eller konkurrert. Hele karrierer kan bli ødelagt, fortsetter den tidligere landslagssjefen.

3810 utøvere

Solberg viste til økende smittetall da hun kom med nedslående nyheter om mulighetene for toppidretten frem til midten av mars - minst. Kulturminister Abid Raja fortalte at NIF nå har meldt inn ønske om at 3810 utøvere som har idretten som sitt yrke - mot tidligere rundt 10.500 - bør få komme i gang.

- Vi gir ganske mye støtte til idretten og idrettsorganisasjoner slik at de kan ivareta sine ansatte. Skulle de ikke klare det, har vi permitteringsordninger. Jeg forstår at idrettslag ikke skal permittere, men vi har gode økonomiske ordninger. Så skjønner jeg at penger ikke er alt, men at de vil trene og spille kamper, sa Solberg.

Hverken Solbergs tale, Rajas beskjeder eller idrettsledelsens arbeid for sine medlemmer imponerer Roy Johansen:

- Da det ble innkalt til dette møtet, måtte de ha vinterferie først. Det er arrogant. Jeg er provosert, og jeg ser mangel på kunnskap. Det er synd vi ikke har idrettsledere som tar opp kampen. De skal kjempe for idretten. Jeg er skuffet over idrettslederne og politikerne. Ingen av oss som driver med med dette føler vi har noen som snakker for toppidretten.  De har frekkhetens nådegave i sin behandling av idretten. NIF har 2,1 millioner medlemmer. Sett trykk bak kravene! Har vi en regjering som er så negativt innstilt, er det NIFs plikt å si fra, sier Johansen.

Slår tilbake

Statsministeren svarte onsdag følgende på spørsmål om hun føler regjeringen tar idretten nok på alvor:

- Vi har valgt barn og unge samt arbeidsplasser. Også idretten har arbeidsplasser, men vi kan ikke åpne alt. Det er ikke fordi vi ikke forstår og ikke hører, men arbeid, barn og unge har blitt prioritert. Det er positive bidrag fra idretten, men så kommer vi tilbake til dette med smittesituasjonen.

Konfrontert med kritikken fra Vålerenga-trener Johansen, sier Kjøll følgende til nitten.no:

- For alle som fulgte pressekonferansen, bør det ikke være noe tvil om at NIF har satt trykk bak kravene. Det handler om å understreke konsekvensene av en fortsatt nedstengning både for barn og unge, toppidretten og voksenidretten. Samtidig har nedstengningen også hatt utilsiktede konsekvenser, som jeg har tillit til at regjeringen retter opp raskest mulig. Det handler både om kampavvikling for barn og unge i kommuner som ikke kan gi et konkurransetilbud innenfor egen kommune, og likebehandling av idretten med kommersielle aktører som tilbyr samme aktivitet. For toppidretten forventer vi nå - i tråd med utøveroversikten vi har sendt over til Kulturdepartementet - at våre yrkesutøvere, både i hockey og i andre lagidretter, kommer raskt i gang med treningskamper og dernest seriekamper. Dette er deres yrke, og de må få komme tilbake til arbeidet sitt. Det har jeg også understreket både i møtet med statsministeren og på pressekonferansen etter møtet.

Norge eller resten?

Kjøll har avvist kritikk fra idretten flere ganger underveis i pandemien, og også de siste dagene. Til Eurosport sier Kjøll onsdag at NIF har ligget tett på helsemyndigheter og regjering hele veien uten at de «har gått hver dag i media og skreket om det».

Overfor VG avviste Kjøll at hun har vært for passiv vedrørende toppidrettens krav om gjenåpning konfrontert med kritikk fra nettopp Roy Johansen i forkant av onsdagens møte.

- Vi er annerledeslandet. Er det Norge som har knekt koden? I alle andre land spiller de håndball, hockey og fotball. Er det de som ikke skjønner en dritt eller er det Norge? Hvis alle hadde gjort som Norge, hadde alt vært som i mars. Da hadde det ikke vært noe idrett noe sted nå, men de ser verdien av toppidretten, sier Johansen.

Bandyforbundet har valgt å avlyse sesongen etter å ha vært stengt ned i rundt to måneder. Vålerenga-trener Johansen håper fortsatt på kamper fra rundt 1. april.

- Nå kommer også fotballen på banen, og i idretten er det de som har tilgang på dialog mot kulturdepartementet og regjeringen. Jeg syns synd på unge utøvere som satser og får stadige slag i trynet. En idrettskarriere er ikke noe man bare kan skru av og på.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form