Lukk søk

Internasjonal hockey

May 20, 2022

Nå får svenske hockeyjenter lov å takle - Norge kan følge etter

På de to øverste nivåene i svensk damehockey blir det tillatt å takle neste sesong. Tage Pettersen og hockeyforbundet jobber for en lignende løsning i Norge.

Foto: Bjørn-Christian Roksvåg, nitten.no

- Dette er spennende og helt i tråd med mine ønsker, sier ishockeypresident Tage Pettersen til nitten.no om nyheten fra svensk hockey.

Diskusjonen om taklinger i damehockey er langt fra ny, men blusset nå opp igjen som en følge av det historiske vedtaket i Sverige. Som et pilotprosjekt vil det i sesongen 2022/2023 bli tillatt med taklinger i SDHL og Damettan - de to øverste nivåene på damesiden.

- Vi har tillatt mer fysisk spill i SDHL de siste fire sesongene med hell. Det føles utrolig spennende at svensk ishockey kan være pionerer gjennom å innføre taklinger på damesiden, sier prosjektleder Morgan Johansson i en pressemelding.

Norge neste?

Norges Ishockeyforbund har satt ned en gruppe som jobber med kvinnehockey og utviklingen av denne frem mot tinget i juni der fysisk spill er et naturlig tema.

- Der vil vi ha en debatt og forhåpentligvis få støtte for en kursendring, sier ishockeypresident Pettersen.

- Kan vi få en endring som i Sverige på de øverste nivåene allerede neste sesong også her?

- Jeg skal ikke love det, men jeg håper vi kan ta noen steg allerede til høsten, svarer Pettersen.

I en artikkel om likestilling på Norges Ishockeyforbunds hjemmeside kan man blant annet lese følgende:

«Ved innføringer av taklinger må aldersspennet i jenteklassene (også senior) endres da det vil være altfor stor forskjell på vekt og størrelse fra de yngste til de eldste. NIHF er helt overbevisst om at en fullstendig likestilling/likebehandling vil være rekrutteringshemmende framfor å skape mer aktivitet. Men vi oppnår det mange vil; behandle alle likt, og vi kan slå oss på brystet og si at nå er det ikke forskjell på gutter og jenter i vår idrett».

Tror på flere tilskuere

Det svenske ishockeyforbundet opplyser om at antall hjernerystelser på kvinnesiden har minsket med 75 prosent de fire sesongene man har sluppet opp for mer fysisk spill.

- Majoriteten av spillerne stiller seg positive til å teste dette. Vi tror dette kommer til å slå bra ut og sørge for at enda flere vil komme på arenaene for å se underholdende hockey, sier SDHL-sportssjef Gizela Ahlgren Bloom.

Hockeyprofilen Maria Rooth sier til SVT ifølge Expressen at hun er skeptisk til innføringen av taklingsprosjektet.

- Tvert imot mener jeg at hvis man ser på herrehockeyen så vil jeg ta bort en del av taklingene. Open ice-taklinger er altfor farlig. Skal hockeyen noen vei så vil jeg heller ta bort mer av den fysiske kontakten. Likestilling kan tolkes på flere måter. Jeg er litt usikker på om det går mot at vi skal ligne på herrehockeyen. Jeg er ikke så sikker på det, sier Rooth.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form