Lukk søk

Elitehockeyligaen

January 17, 2024

Gjøse hyller debattinnlegg: - Rettighetshaver har også et ansvar

Stavanger Oilers-trener Anders Gjøse etterlyser mer «fagsnakk» i omtalen av norsk ishockey og mener rettighetshaver TV 2 har et ekstra ansvar.

Foto: Bjørn-Christian Roksvåg, nitten.no

- Veldig bra skrevet om den fantastiske idretten vår! Synd at ikke de positive sidene, kunsten som er beskrevet her, og det imponerende ikke er interessant nok å formidle i større grad for rettighetshaver, skrev Gjøse på sin X-profil denne uken.

Der henviste Oilers-treneren til debattinnlegget med tittelen «Hockey, slåsskamp og samliv» skrevet at Svein Anders Noer Lie, førsteamanuensis i filosofi ved UiT Norges Arktiske Universitet.

Lie skriver at hockeyen stort sett får oppmerksomhet fra media «når spillere eller lag barker sammen» og mener det på den måten tegnes et feilaktig bilde av idretten.

- Man sitter igjen med et inntrykk av at sporten først og fremst handler om aggresjon og konflikt, og at den egner seg kun for «de tøffe gutta». Lite er lenger fra sannheten, skriver Lie.

Etterlyser fagsnakk

Gjøse mener innlegget er «fantastisk bra skrevet» og en «kanon skildring» av ishockeyen. Han mener det generelt fokuseres for mye på det som er negativt.

- Man kan forstå det da verden er som den er, det skaper klikk, oppmerksomhet og penger. Men jeg syns man er for dårlig til å fremheve alt som er bra også. Som fagmann og hockeymann syns jeg det er for lite fagsnakk. Det blir veldig mye oppmerksomhet rundt negative hendelser, men de er jo klart i mindretall, sier Gjøse til nitten.no.

- Hvem sin feil er det?

- Det er jo komplekst. Mye må skapes av hockeyen selv. Ligaorganisasjonen har også et ansvar, og deres rolle må sees på her, men det hviler også et ansvar på de som er så heldige å ha rettighetene til ligaen. De er med på å sette standarden for hva slags oppmerksomhet hockeyen skal få. Jeg syns de tidvis er med på å fremheve sidene av hockeyen som gjerne bidrar til å gi den et dårlig rykte, mener Oilers-sjefen.

- Mener du mediedekningen er for ubalansert?

- Jeg personlig skulle ønske det ble brukt mer tid og oppmerksomhet på å snakke om selve hockeyen, spillet, et dypdykk i lagene, gjøre ligaen interessant med fakta og fag. Jeg syns det er for lett å fremheve saker som ikke er bra og at det blir for stort trykk på det negative. Jeg skulle ønske det var vektet annerledes, sier Gjøse.

Slåssingen i Stjernehallen

Fokuset på hvordan norsk ishockey fremstilles og dekningen i mediene har blusset opp i etterkant av episoden i Stjernehallen der Olivier Dame-Malka slo løs på Sondre Grønli.

- Hvorfor skal TV 2 dra frem en episode der en dommer blir taklet i Sverige og blåse det opp til noe mer enn det det er? Hvorfor skal man tyne ut episoden i Stjernehallen? Ja, det skjer i hockeyen, men det blir straffet, får konsekvenser og er ikke noe man ønsker. Jeg syns det blir lagt for mye trøkk på slikt. Rettighetshaver har også et ansvar på hockeyens vegne, syns jeg, sier Gjøse.

Jonas Bariås, teamleder for hockeysatsingen i TV 2, påpeker at ingen andre nasjonale medier er i nærheten av å følge norsk ishockey som bredt og tett som rettighetshaveren.

- Anders skal få ha sin mening om den jobben vi gjør, men narrativet om at vi kun fremhever det negative synes jeg er for enkelt. Som rettighetshaver er vi absolutt vårt ansvar bevisst, men vi kan ikke la saker som åpenbart vekker nasjonal interesse passere i stillhet fordi det kan skade sportens omdømme. Med det sagt, så er det helt klart flere ting jeg mer enn gjerne skulle gjort mer av og enda bedre, sier Bariås til nitten.no.

Forklarer dekningen

Han forstår godt at en fagperson med så tung kompetanse ønsker enda mer hockeyfag i dekningen, men forklarer at ikke alle TV 2s flater regnes som like egnet for dype analyser.

- I sportsnyhetene viser vi høydepunkter fra EHL og NHL ukentlig. Hockeyfag i langformat er det mer av i sendinger med studiorigg og i podkasten vår. Så vil jeg påpeke at det er mange sesonger siden vi har hatt like mange sendinger med studiorigg på dette tidspunktet, som vi har hatt nå. Dessverre er trenden i hockey og andre idretter at færre og færre ser lange sendinger før kamper, sier Bariås.

Han forklarer videre:

- Hvor mye en sak fremheves, for å bruke Gjøses ord, er det engasjementet til lesere og seere som avgjør. Hendelsen i Stjernehallen var den store snakkisen i Medie-Norge, og dermed helt naturlig å følge tett. Men det går jo den andre veien også. De samme mekanismene gjelder når folk engasjerer seg i gladsaker og fag. Senest i helgen hadde vi en sak om Emil Lilleberg og detaljene rundt hans NHL-debut,  som vekket stor interesse og ble lest godt. Da ble den belønnet med god eksponering gjennom hele dagen, som resulterte i forrige ukes desidert best leste sportssak. At Norges ferskeste NHL-spiller engasjerer bredt er veldig gøy, og vi har mer innhold om Lilleberg på gang.

Kampens beste spillere

No items found.
No items found.
No items found.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form