Nilsen dagen derpå: Må få fart på målproduksjonen

Hockeyekspert Tor Nilsen analyserer Norges knepne tap mot Latvia dagen derpå.

Latvia - Norge 3-2 (1-1) (2-0)  (0-1)

1. periode :

Norge pådro seg tre utvisinger i denne perioden noe som gjorde at det ble mye spilletid i egen sone. Undertallsspillet var bra og Henrik Haukeland enda bedre noe som gjorde at Norge slapp unna med ett baklengsmål i denne fasen av spillet.

Norge hadde lite puck og det skyldes i tillegg utvisingene at det ikke var god nok kvalitet i spillet med puck. Det ble derfor ikke noe særlig med spilletid i angrepssonen og den største målsjansen som ble skapt var det Kristian Jakobsson som fikk etter en fin pasning fra Ludvig Hoff, men pucken fant ikke veien til nettmaskene.

Latvia tok ledelsen etter 14 minutter da Norges 4.rekke ble kontret på. Her var toppspillerne inne og utnyttet dette til Latvias fordel og tok ledelsen fortjent 1-0. Alle de norske spillerne ble passive og så på puck.

Latvia fortsatte å sette Norge under hardt press, men da Ludvig Hoff kom ut av utvisningsboksen og Latvia gjorde et dårlig spillerbytte kom det en god kontringsmulighet. Hoff gjorde en smart manøver, trakk på seg to spillere og sendte pucken til Daniel Bøen Rokseth som dyttet pucken til Mats Rosseli Olsen som scoret fra kort hold.

1-1  etter første periode var noe Norge kunne si seg mest fornøyd med etter spill og målsjanser.

2. periode:

Norge fikk en mye bedre start på denne perioden ved å ta bort tid og plass med sitt høye press. De norske spillerne hadde høy intensitet og kom først inn i alle dueller nå noe som gjorde at de endte opp med å holde pucken i angrepssonnen. Latvia hadde mer en nok med å forsvare seg og Norge hadde flere gode muligheter til å score mål, men manglet som tidligere i turneringen kvaliteten til å score mål.

Etter sju minutter i perioden var Norge både uheldige og litt klønete som pådro seg to utvisinger samtidig. En av disse ble en fem minutter på Ludvig Hoff noe som var veldig uheldig for Norge. Det burde i forkant av dette blitt idømt en utvising på Latvia som fikk bruke holding og hekting for å hindre de norske spillerne i å skape målsjanser i angrepssonen. Dette snudde kampen helt og Latvia tok føringen i spill fem mot tre og tok på nytt ledelsen. Når Latvia også klarte å score et mål til etter noen etterdønninger etter sitt overtallsspill festet de et solid grep på kampen.

Norge mistet også med disse utvisingene Ludvig Hoff, som hadde vært en viktig bidragsyter i lagets beste formasjon da Norge ble hardt straffet på kort tid i denne perioden.

3. periode:

Norge startet også denne perioden på en god måte og fikk en fortjent redusering ved Max Krogdahl. Scoringen kom etter en avventende utvisning på Latvia og Krogdahl plukket opp en løs puck i slottet og scoret fra kort hold.

Norge var nå mye bedre i spillet med puck og klarte å spille over presset fra Latvia og flyttet pucken effektivt opp i angrepssonen. Formasjonen med brødrene Olimb og Mats Rosseli Olsen hadde nå virkelig fått opp dampen og var en konstant trussel. Det var bare scoringen som manglet og Norge presset Latvia som hadde mer en nok med å forsvare seg.

Norge fikk en god mulighet til å utlikne i overtall på tampen, men fikk ikke uttelling i dette overtallsspillet. Resten av kampen dreide seg om spill mot det latviske målet og Norge var nære flere ganger, men hadde ikke marginene med seg og det endte med et litt surt 3-2-tap.

Oppsummering:

Norge slet som tidligere i turneringen med å omsette de gode periodene i kampene til å score mål hvor de kan reise ifra motstanderne. Laget har kun scoret fem mål på de tre første kampene i turneringen og må få mer fart på målproduksjonen for å plukke enda flere poeng.

Når laget i tillegg pådrar seg litt for mange utvisinger som fører til at de slipper inn mål og mister grepet på kampen blir oppgaven tøff. Norge ble veldig hardt straffet i midtperioden og måtte spille i undertall i fem minutter, noe som skulle vise seg å bli litt for mye. Dommerne kunne også etter min oppfatning ha tatt en utvising på Latvia i forkant av den hendelsen hvor Ludvig Hoff riktig nok blir idømt en fem minutter.

Dommerne gjorde også en stor feil på slutten av matchen når Latvia få ta en time-out etter en icing avblåsning. Det er utrolig at dette kan skje i en VM kamp og det bør få konsekvenser for deres videre deltakelse i mesterskapet.

Norge var uansett veldig gode i store perioder av denne kampen og spesielt avslutningen på kampen var solid med hele 19 skudd på mål. Det positive må være at i en kamp marginene ikke var på Norges side viste laget en herlig innstilling og kjempet seg tilbake i kampen. Norge var veldig nære en utlikning og spillet med puck var også mye bedre utover i denne kampen. Målvaktspillet og undertallsspillet var nok en gang bra og det måtte en fem mot tre-situasjonen til for at Latvia skulle score i sitt overtall.